Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UPP (2).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
119.86 Кб
Скачать

42. Охарактеризуйте основні підходи до визначення потенціалу підприємства

В умовах ринкової економіки актуальною постає проблеми планування й оптимізації потенціалу підприємств із завданням миттєво реагувати на зміни у навколишньому середовищі, тобто формування потенціалу.

Формування потенціалу підприємства це процес створення й організації взаємодії його елементів для досягнення визначених цілей діяльності підприємства.

Основні підходи до формування потенціалу:

1. Системний підхід є одним з основних у процесі фор­мування потенціалу підприємства. При його застосуванні на основі маркетингових досліджень спочатку формуються параметри виходу - товару або послуги: що робити, з якими показниками якості, з якими витратами, для кого, у які терміни, за якою ціною? Параметри виходу повинні бути конкурентоспроможними.

2. Функціональний підхід передбачає визначення функцій, які потрібно виконати для її задоволення потреб (наприклад, маркетингові, наукові дослідження, постачання, виробництво, фінансування і т. д.). Визначається кілька альтернативних варіантів формування потенціалу для їхнього виконання та вибирається той з них, що забезпечує максимальну ефективність сукупних витрат.

3. Відтворювальний підхід орієнтований на постійне поновлення виробництва продукції з меншої ресурсоємністю та вищою якістю порівняно з аналогічною продукцією на даному ринку для задоволення потреб клієнтів.

4. Інноваційний підхід орієнтований на активізацію інноваційної діяльності, засобами якої повинні бути фактори виробництва й інвестиції.

5. Нормативний підхід полягає у встановленні для найважливіших елементів потенціалу нормативів:

якості та ресурсоємності продукції, завантаженості технічних об'єктів, параметрів ринку і т. д.;

ефективності використання ресурсного потенціалу

6. Комплексний підхід передбачає необхідність урахування технічних, екологічних, економічних, організаційних, соці­альних, психологічних і інших аспектів діяльності підприємства.

7. Оптимізаційний підхід реалізується через визначення найкращих варіантів потенціалу за допомогою економіко-математичних і статистичних методів обробки інформації.

8. Адміністративний підхід передбачає регламентацію функцій, прав, обов'язків, нормативів якості, витрат, пов'язаних з реалізацією елементів потенціалу, у нормативних актах за допомогою методів примушування.

9. Структурний підхід у процесі формуванні потенціалу заснований на його структуризації і визначенні значимості, пріоритетів серед елементів потенціалу з метою встановлення раціональності співвідношення і підвищення обґрунтованості розподілу ресурсів між ними.

43. В чому полягає ефективність відтворювання основних фондів підприємства

Забезпечення необхідних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва можливо за умови інтенсифікації відтворювання і поліпшення використання діючих основних фондів підприємств. Ці процеси, з одного боку, сприяють постійній підтримці належного технічного рівня кожного підприємства, а з іншою дають можливість збільшити об’єм виробництва продукції без додаткових інвестиційних ресурсів, понизити собівартість виробів за рахунок скорочення питомої амортизації і витрат на обслуговування виробництва і його управління, підвищити фондовіддачу і прибутковість. Система показників, яка може вичерпно характеризувати ефективність основних фондів, охоплює два блоки: перший – показники ефективності відтворювання окремих видів і всієї сукупності засобів праці; другий – показники рівня використання основних фондів в цілому і окремих їх видів (мал. 5.3). Необхідність виділення в самостійну групу показників відтворювання засобів праці, що характеризують процес їх руху, технічний стан і структуру, обумовлена тим, що процеси відтворювання істотно і безпосередньо впливають на ступінь ефективності використання вживаних у виробництві машин, обладнання і інших знарядь праці.

Діюча система показників ефективності відтворювання основних фондів в Україні вимагає вдосконалення методики вирахування окремих з них і більш повного обхвату деяких сторін відтворювання засобів праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]