Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UPP (2).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
119.86 Кб
Скачать

30. Розкрийте сутність антикризового управління потенціалом підприємства: функції, принципи, інструменти, стратегія.

Система антикризового управління потенціалом підприємства повинна мати особливі властивості, які можна назвати інструментами протидії кризовим ситуацій.

Головними з них є:

1.Гнучкість і адаптивність;

2.Схильність до посилення неформального управління, мотивація ентузіазму, терпіння, впевненості;

3. «Диверсифікація» управління, пошук найбільш прийнятних типологічних прийомів ефективного управління в складних ситуаціях;

4.Зниження централізму для забезпечення своєчасного ситуаційного реагування на виникаючі проблеми;

5.Посилення інтеграційних процесів, які дозволяють концентрувати зусилля і більш ефективно використовувати потенціал компетенції.

Діяльність механізму антикризового управління потенціалом підприємства проявляється

  1. Орієнтації на антикризові заходи;

  2. Економії ресурсів;

  3. Недопущенні помилок;

  4. Обережності;

  5. Ініціативності у рішеннях проблем і пошуку найкращих варіантів розвитку

  6. Корпоративності, взаєморозумінні, пошуку і підтримці інновацій;

  7. Глибокому аналізі ситуації

Механізм антикризового управління реалізується у відповідних

функціях. Вони дозволяють відповісти на питання, що необхідно робити, щоб успішно управляти підприємством напередодні, в процесі і при наслідках кризи.

Виділяють шість функцій:

1.Передкризове управління;

2.Управління в умовах кризи;

3. Управління виходом з кризи;

4.стабілізація хитких ситуацій (забезпечення керованості ними);

5.мінімізація витрат і втрачених можливостей;

6.Своєчасне прийняття рішень.

Система антикризового управління включає цільовий вибір найбільш ефективної стратегії і тактики, необхідних для конкретної ситуації і конкретного підприємства. В даний час визначилося дві найбільш поширених тактики:

1. Захисна тактика заснована на проведенні зберігаючи заходів, основою яких є скорочення всіх витрат по виробництву і збуту продукції, утримання основних фондів і персоналу. Це призводить до скорочення виробництва в цілому. Така тактика застосовується, як правило, при дуже несприятливому збігу зовнішніх обставин. Ця тактика може виявитися ефективною для окремих підприємств, які очікують пожвавлення ділової активності та сприятливої ринкової кон'юнктури. Для основної маси підприємств ця тактика неприйнятна. Вона викликає ще глибшу кризу в економіці і тому не призводить до фінансового благополуччя підприємств, що застосовують цю тактику. Ця тактика обмежується застосуванням відповідних оперативних заходів, у тому числі усунення збитків, скорочення витрат, виявлення внутрішніх резервів, кадрові перестановки, зміцнення дисципліни, відстрочка боргів та ін.

2. Наступальна тактика передбачає проведення не стільки оперативних, скільки стратегічних заходів. У цьому випадку поряд з ресурсозберігаючими заходами проводиться активний маркетинг, вивчення і завоювання нових ринків збуту, встановлення більш високих цін, збільшення витрат на вдосконалення виробництва за рахунок його модернізації, оновлення основних фондів, впровадження перспективних технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]