Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
podatkove_pravo.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

3. Податкова застава, її зміст та підстави виникнення.

У відповідності до ст. 14.1.155 ПКУ податкова застава  спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов’язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений цим Кодексом. Податкова застава виникає на підставах, встановлених цим Кодексом.

У разі невиконання платником податків грошового зобов’язання, забезпеченого податковою заставою, орган стягнення у порядку, визначеному цим Кодексом, звертає стягнення на майно такого платника, що є предметом податкової застави.

Сутністю податкової застави, її правових засобів є часткове обмеження права боржника розпоряджатися власними активами, достатніми для забезпечення виконання непогашеного зобов’язання.

Ці засоби є структурованими, універсальними та реалізуються у чітко визначеному правовим нормами процесуальному порядку.

Податкова застава – один з найефективніших способів забезпечення виконання обов’язку, адже при її застосуванні обмежується права платника податків щодо розпорядження власним майном, а це, у свою чергу, негативно впливає на здійсненні ним подальшої фінансово – господарської діяльності.

Право податкової застави виникає у разі:

  • неподання або несвоєчасного подання платником податків податкової декларації – з першого робочого дня наступного за останнім днем строку, встановленого законом про певний податок;

  • несплати у встановлені строки суми податкового зобов’язання, самостійно визначеної платником у податковій декларації – з дня наступного за останнім днем зазначеного строку;

  • несплати у встановлені строки суми податкового зобов’язання, визначеної контролюючим органом – з дня наступного за останнім днем граничного строку такого погашення, визначеного у податковому повідомленні.

Механізм використання податкової застави як способу забезпечення податкового обов’язку органами податкової служби деталізований у порядку застосування податкової застави органами ДПС, затвердженому наказом ДПА України від 28 серпня 2001 р. № 338.

Податкова застава є тимчасовим примусовим заходом, спрямованим на забезпечення належного виконання податкового обов’язку зі сплати податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів.

Активи платника звільняються з податкової застави з дня:

  • отримання податковим органом копії платіжного документа, завіреного обслуговуючим банком, що засвідчує факт перерахування до бюджету повної суми податкового зобов’язання;

  • визнання податкового боргу недійсним;

  • отримання податковим органом довідки про смерть фізичної особи;

  • закінчення термінів позовної давності щодо такого податкового боргу;

  • отримання податковим органом договору поруки на повну суму податкового боргу платника податків;

  • прийняття рішення про арешт активів платника податків;

  • отримання платником податків рішення відповідного органу про скасування раніше прийнятих рішень;

  • прийняття податковим органом рішення про розстрочення, відстрочення суми податкових зобов’язань (крім податкового боргу) або досягнення податкового компромісу у разі, коли умови, визначені в рішенні про розстрочення, відстрочення або податковий компроміс, передбачають зупинення права податкової застави;

  • прийняття відповідного рішення судом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]