Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
333.99 Кб
Скачать

Використання вбудованих функцій та надбудов для розв'язування економічних задач

Табличний процесор MicrosoftExcel має широкий набір вбудованих функцій (близько 200), які поділяються на такі категорії: фінансові, дати і часу, математичні, статистичні, перегляду та посилань, функції роботи з базами даних, логічні, інформаційні тощо. Функції - заздалегідь визначені формули, що в певному порядку виконують обчислення за визначеними величинами — аргументами. Функції дозволяють виконувати як прості, так і складні обчислення.

Для роботи з ними звичайно використовується спеціальне діалогове вікно Мастер функций.

Функції мають відповідний синтаксис правопису, тому рекомендується використовувати властивості Мастера функций як засіб формування функціональних залежностей.

Вбудовані функції мають єдиний формат, де аргументами можуть бути числа, текст, функції, адреси комірок, імена блоків тощо.

Формат вбудованих функцій: <Назва функції>[<список аргументів>] 

Розглянемо можливості використання деяких вбудованих функцій для розв'язування економічних завдань.

Використання логічних функцій

Логічні функції використовуються у разі, коли прийняття рішень супроводжується неоднозначним розв'язком завдань. Дії логічних функцій базуються на булевій алгебрі, у якій змінні можуть набувати значення ИСТИНА або ЛОЖЬ.

Логічна функція ЕСЛИ () визначає умову та дві можливі дії, де одна є істина, а інша — хибність.

Формат функції: =ЕСЛИ(умова; дія1; дія2), де дія1 виконується в разі істинності умови, а дія 2 - в протилежному випадку.

Умови можуть бути простими або складними з включенням логічних функцій И(), ИЛИ(), НЕ(), ЛОЖЬ(), ИСТИНА().

Логічна функція ИЛИ() використовує дві умови: якщо одна з них істинна, тоді результат вважається теж істинним; якщо обидві умови не істинні, тоді результат — хибність.

Формат функції: ИЛИ(умова1; умова2;...).

У логічній функції И() також використовується дві умови. Результат буде істинним, якщо обидві умови істинні, в протилежному випадку результат - хибність., 

Формат функції: И(умова1; умова2;....)

Логічна функція ЕСЛИ() дозволяє включати іншу функцію ЕСЛИ(), тоб­то бути вкладеною одна в іншу. Вкладена функція виконується тільки у разі, коли зовнішні умови хибні.

Формат функції: ЕСЛИ(умова1; дія1; ЕСЛИ(умова2; дія2; дія3)).

Використання функцій дати і часу

Вбудованих функцій дати і часу доволі багато, тому переглянемо можли­вості тільки декількох з них, а з іншими можна познайомитись у довідці системи або Мастера функций.

Функція ДАТАЗНАЧ(дата як текст) використовується для перетворення дати з текстового відображення в числовий формат, де під текстовим наданням дати розуміють різні формати дати, що сприймаються програмою Microsoft Excel. 

Функція МЕСЯЦ (дата у числовому форматі) визначає місяць як ціле число в числовому форматі в інтервалі від 1(січень) до 12(грудень).

Функція ДЕНЬ(дата у числовому форматі) обчислює номер дня в місяці календарної дати і відображає його як ціле число від 1 до 31.

Функція ДЕНЬНЕД(дата у числовомуформаті,тип)визначаєденьтижнявідповіднодозначенняаргументукалендарноїдати. MSExcel підтримує такі її типи:

1 тип (американський стандарт) - 1 (Неділя),..., 7(Субота);

2 тип - 1(Понеділок). .... 7(Неділя);

3 тип - 0(Понеділок),..., б(Неділя).

Формат функції: ДЕНЬНЕД(дата; тип).

За замовчуванням підключений тип 1, тому зазначати його у форматі функції не обов'язково.

Функція ДОЛЯГОДА визначає долю року, яка відповідає кількості днів між початковою та кінцевою календарними датами.

Формат команди: ДОЛЯГОДА(початкова дата;кінцева дата;базис), де під базисом розуміють такі співвідношення:

0   (включений за замовчуванням, американський) -30/360;

1  - фактичне/фактичне;

2  - фактичне/360;

3  - фактичне/365;

4  (європейський) - 30/365.

Вбудована функція РАБДЕНЬ() повертає дату в числовому форматі, яка відстоїть від початкової дати на визначену кількість робочих днів уперед або назад.

З інтервалу вилучаються вихідні дні та дні, які вказані в аргументі функції як святкові, тощо.

Формат команди:

РАБДЕНЬ(початкова дата; кількість днів; святкові дні), де початкова дата - дата відліку;

кількість днів - кількість робочих днів (без святкових) до і після початкової дати. Додатне значення аргументу кількість днів визначає майбутню дату, а від'ємне значення - попередню дату;

свята - необов'язковий масив, який складається з однієї або декількох дат в числовому форматі, якщо бажаєте їх вилучити з робочого календаря. За наявності помилок у функції система виводить такі повідомлення: #ЧИСЛО! - коли формат початкової дати не числовий; #ЗНАЧ! — один з аргументів функції - не число.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]