Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
333.99 Кб
Скачать

Робота з таблицями в Microsoft Excel Побудова таблиць

Побудова таблиць засобами табличного процесора виконується в такій послідовності:

  • проектування макету таблиці, під яким розуміють форматування стовпчиків і рядків електронної таблиці, формування їх заголовків, встановлення формату даних тощо;

  • після побудови макету таблиці звичайно його редагують і зберігають у файлі під вказаним користувачем ім'ям;

  • на наступному етапі вводять дані і розрахункові формули;

  • тестують сформовані таблиці на коректність обчислень;

  • якщо вміст таблиці відповідає поставленому завданню, друкують таблицю.

Ділова графіка Побудова діаграм і графіків

Діаграми є засобом наочного подання даних і полегшують виконання порівнянь, виявлення закономірностей і тенденцій поведінки даних. Наприклад, замість аналізу декількох стовпчиків чисел на аркуші можна, ознайомившись із діаграмою, довідатися, падають чи зростають обсяги продажів за квар­талами, або як дійсні обсяги продажів співвідносяться із запланованими.

У середовищі програми MicrosoftExcel існує можливість побудови 14 типів стандартних діаграм і графіків та 20 типів нестандартних, кожний з яких має декілька різновидів.

Діаграму можна створити на окремому аркуші або помістити як встановлений об'єкт на аркуш з даними. Щоб створити діаграму, необхідно спочатку підготувати для неї дані на аркуші. Після цього, виділивши ці дані, слід скористатися Мастером диаграмм для покрокового створення діаграми, при якому вибираються її тип і різні параметри, або застосувати для створення діаграми панель інструментів Диаграмма.

Діаграма зв'язана з даними, на основі яких вона створена, і оновлюється автоматично при зміні даних.

Кожний маркер даних на діаграмі відповідає одному значенню даних аркуша.

Маркер даних — смуга, область, точка, сегмент або інший графічний об'єкт, який відповідає одній комірці аркуша. Маркери даних одного кольору на діаграмі створюють ряд даних.

Microsoft Excel створює значення на осі значень за даними робочого аркуша. Основні лінії позначають основні інтервали на осі категорій. Заголовки стовпчиків і рядків даних використовуються як імена даних, що відображаються у легенді.

Легенда - підписи, які визначають візерунки або кольори рядів чи кате­горій даних на діаграмах.

Побудова діаграм і графіків виконується за допомогою Мастера диаграмм у відповідному діалоговому вікні за 4 кроки у такій послідовності.

Крок1. Вибір типу діаграми. На цьому етапі побудови слід вибрати тип діаграми із 14 стандартних або 20 нестандартних, а також вигляд зображен­ня діаграми цього типу, наприклад, Круговая, потім клацнути на кнопці Далее>.

Крок2. Джерело даних. Цей етап побудови має дві опції.

В опції Диапазон данных слід вказати блок даних для побудови діагра­ми в полі Диапазон. Діапазон визначається введенням відповідного імені або виділяється лівою клавішею миші в електронній таблиці після натис­кання кнопки ЗІ згортання діалогового вікна. Після виділення відповідного діапазону комірок слід натиснути кнопку В відновлення діалогового вікна або Клавішу <Enter>. У цій опції також вказується орієнтація розта­шування рядів даних - у стовпчиках або рядках.

Опція Ряд має різний вигляд залежно від типу діаграми. У ній вводяться імена рядів, корегуються дані для рядів даних, а також вводяться необхідні підписи категорій даних, вмістлегендидіаграмитощо.

Крок3. Параметри діаграми. На цьому етапі зазначаються додаткові параметри побудови діаграми у відповідних опціях, кількість і склад яких  змінюється залежно від типу діаграми. Тут можна визначати різноманітні заголовки, підписи діаграми, осей, розташування легенди діаграми, таблиці даних тощо.

Крок4. Розміщеннядіаграми.Діаграмуможнарозміститиувільнихвідданихкоміркахабонакластиїїнатаблицю. Microsoft Excel дозволяє створювати діаграми і графіки на нових аркушах активної книги з допомогою команд Мастера диаграмм.

Якщо вибрати пункт отдельном на останньому кроці майстра, графічне зображення буде побудоване на аркуші з назвою Диаграмма №, де № -номер створюваної діаграми, що відображається у рядку прокручування ар­кушів книги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]