Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
333.99 Кб
Скачать

Вставлення графічних об'єктів

Для більшої наочності до аркуша або діаграми можна додавати рисунки. Наприклад, можна розташувати у робочому аркуші емблему або блок-схему, а на діаграмі як маркери даних використовувати рисунки. Для формування інтерактивної сторінки використовують графічні об'єкти як гіперпосилання або шляхом закріплення рисунків за кнопками макросів. Для введення готових рисунків можна звернутися до Коллекции картинок Microsoft, що містить малюнки, фотографії, відео- та інші файли мультимедіа - кліпи.

Засоби роботи з аркушами та книгами в Microsoft Excel

Робочі книги MicrosoftExcel містять організаційні засоби для ефектив­ного управління даними. Кожна книга за замовчуванням складається а трьох аркушів, кількість і типи яких можна змінювати. Нагадаємо, розріз­няються робочі аркуші, аркуші діаграм, аркуші макрокоманд, діалогові аркуші. Робочі аркуші електронної книги зберігаються в одному файлі з розширенням *.xlsx - робочій книзі, ім'я якій дає користувач.

З аркушами дозволяється виконувати такі дії: перейменовувати, вилучати, вбудовувати нові аркуші, змінювати їх порядок у книзі, змінювати їх колір, переміщатися з аркуша на аркуш тощо.

Переміщення з аркуша на аркуш виконується за допомогою кнопок прокручування, які розміщуються в лівій частині лінійки, або клацанням на ярлику потрібного аркуша, після чого аркуш стає активним, а його ярлик змінює колір.

Перейменування аркушів використовуєтеся для зручності пошуку інформації. Ім'я може вміщувати до 30 символів, але рекомендують давати стисле і змістовне, наприклад, назви календарних місяців, номери кварталів тощо (йдеться про звіти). Перейменування виконується подвійним клацанням на ярлику аркуша, після чого з'явиться діалогове вікно із запитом щодо імені аркуша. Слід ввести нове ім'я і натиснути кнопку <ОК>.

Перейменування можна виконати за допомогою команд Формат\Лист\Переименовать і ввести нове ім'я.

Вилучення аркушів у книзі. Для раціонального використання дискової пам'яті порожні або непотрібні аркуші в робочій книзі рекомендують вилучати.

Для вилучення аркушів слід:

*клацнути правою клавішею миші на ярлику аркуша;

*у діалоговому вікні виконати команду Удалить.

 Робота з вікнами. Програма MicrosoftExcel дозволяє розбивати еле­ктронну таблицю на вікна, що допомагає працювати з великими книгами, або я кількома книгами та аркушами одночасно. Розбивка аркуша на вікна виконується за допомогою спеціальних віконних маркерів у вигляді прямо­кутників, що розташовані у верхній частині вертикальної смуги прокручування і у правій частині горизонтальної смуги прокручування. Для розбивки аркуша курсором миші маркери перетягують у потрібне місце. Верхній маркер формує горизонтальні вікна, а нижній - вертикальні. Кількість одночасно відкритих вікон залежить від оперативної пам'яті комп'ютера.

Для переміщення між вікнами використовують клавішу <F6> або мишу.

Відкриті вікна дозволяється впорядковувати у мозаїчному, а також у каскадному, горизонтальному відображенні тощо.

Для відміни розбивки вікна досить виконати команди Окно\Снять разделение.

Встановлення зв'язків між книгами. Щоб встановити формульні зв'яз­ки між книгами, необхідно відкрити книги, комірки яких будуть використані у формулах. Потім активізувати комірку книги-приймальника і створити формулу, наприклад, знаходження суми блоку комірок Лист1 книги PRIM1 у вільній комірці книги PRIM3.

=СУММ([PRIM1.XLS]Листl!D4:D9)

Інший спосіб - це встановлення зв'язків із закритими книгами, які збе­рігаються на диску, наприклад:

=C:\MS Excel\[PRIMl. ХLS]Лист1!$В$4

Консолідація робочих аркушів. За допомогою засобу консолідації до­зволяється виконувати статистичну обробку одного робочого аркуша, кіль­кох робочих аркушів і навіть декількох книг. Зазначений засіб використо­вується для складання квартальних і річних облікових звітів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]