Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
333.99 Кб
Скачать

Створення рядів даних

Для введення даних, які повторюються або змінюються за певними правилами, використовують засіб автозаповнення. За допомогою цього засобу мо­жна відтворювати в електронній таблиці натуральні ряди чисел типу 1,2,...., календарні місяці - січень, лютий, березень,..., або роки - 2000, 2001, 2002, „2003. .....

Для створення рядів слід:

  • виділити першу комірку;

  • ввести початкове значення для ряду значень;

  • ввести значення у сусідню комірку, щоб визначити зразок заповнення;

  • виділити комірку або комірки, що містять початкові значення;

  • протягти маркер автозаповнення через комірки, що заповнюються.

 Для автозаповнення у порядку збільшення значень ряду слід перетягти маркер вниз або праворуч.

Для автозаповнення у порядку зменшення слід перетягти маркер вгору або ліворуч.

Для автозаповнення можна також перетягти маркер правою кнопкою миші, а потім вибрати відповідну команду в контекстному меню.

Вибрати параметри автозаповнення можна за допомогою спеціального елемента - смарт-тегу авто заповнення, який з'являється після переміщення маркера автозаповнення. Із списку способів автозаповнення слід вибрати необхідний тип, наприклад, для днів тижня - заповнювати за робочими днями тощо.

Виділення даних

Для здійснення різноманітних дій над даними їх спочатку слід виділити. Виділені дані позначаються інверсним кольором у жирній рамці з однією невиділеною коміркою, що є активною. Для виділення комірки слід клацнути у ній лівою кнопкою миші або перейти до неї, використовуючи клавіші зі стрілками на клавіатурі. Для виділення діапазону комірок слід протягти покажчик миші від одного кута діапазону до протилежного. Для виділення діапазонів комірок, що не мають спільної межі, слід під час їх виділення утримувати клавішу <Ctrl>.Для виділення великого діапазону комірок досить клацнути першу комірку діапазону, а потім, утримуючи натиснутою клавішу <Shift>, клацнути останню комірку діапазону. Для переміщення в останню комірку можна використовувати смути прокручування. Для виділення всього аркуша електронної таблиці досить натиснути кнопку Выделить все. Для виділення стовпчика слід клацнути на його назві, для виділення всього рядка - на його номері. Для зняття виділення потрібно клацнути мишею за межею виділення.

Переміщення даних

Для переміщення даних в електронній таблиці використовують вирізання та вставку, копіювання діапазонів комірок та перетягування виділених фрагментів таблиці за допомогою маніпулятора миші. Команди Вырезать і Копировать відрізняються тим, що у першому випадку, після виконання дій з виділеними комірками, вміст їх буде переміщений в інше місце, а при копіюванні джерело даних не змінюється. Для виконання дії вирізання потрібно виділити діапазон комірок і виконати команди Правка\Вырезать. Вміст комірок переміститься до буфера обміну для зберігання. Потім необхідно установити курсор на потрібне місце і виконати команди Правка\Вставить.

Для копіювання даних у електронній таблиці слід:

  • виділити потрібний діапазон комірок;

  • виконати команди Правка\Копировать - вміст комірок переміститься до буфера обміну;

  • установити курсор на потрібне місце і виконати команди Правка\Вставить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]