Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
107.19 Кб
Скачать

Двнз «Університет менеджменту освіти» напн України Інститут менеджменту та психології

Кафедра економіки та

управління персоналом

Контрольна робота

з дисципліни « Організація і нормування праці »

на тему: « Зарубіжний досвід мотивації персоналу.

Режими неповного робочого часу»

Виконала студентка

Групи МОБ-12-Г-1

Надольної Х.С.

Перевірив:

Брусєнцева О. А

Київ – 2013

Зміст

  1. Зарубіжний досвід мотивації персоналу……………………….……………………...3

    1. Постановка проблеми………………………………………………………………………….3

    2. Аналіз досліджень………………………………………………………..3

    3. Поняття мотивації. Система стимулювання Японії, Америки, Англії, Франції, Швеції та Німеччини…………………………………………..4

2. Режими неповного робочого часу……………………………………..9

2.1 Скорочений робочий час………………………………………………...9

2.2 Неповний робочий час…………………………………………………..10

Висновки………………………………………………………………………...14

Список використаної літератури…………………………………………….15

1. Зарубіжний досвід мотивації персоналу.

1.1 Постановка проблеми.

Мотивація праці належить до числа тих питань, вирішенню яких у світовій практиці завжди приділялося багато уваги. Українська теорія і практика мотивації, як правило, завжди зводиться до оплати праці: підвищення рівня заробітної плати, премії, доплати, пільги тощо. У більшості випадків такі методи є малоефективними. Тому при формуванні систем мотивації праці на підприємствах, особливо великих, доцільно використовувати досвід зарубіжних компаній. Саме впровадження зарубіжних високоефективних моделей мотивації праці дозволить українським підприємствам створити високопродуктивний кадровий потенціал, який буде працювати на благо організації.

1.2 Аналіз досліджень

Над питаннями мотивації праці працювали і працюють багато економістів. Значний внесок у розвиток теорії і практики зробили відомі зарубіжні автори сучасних теорій мотивації – Ф.Тейлор, А. Файоль, Д. МакГрегор, П. Друкер, Дж. Шермерорн, Ф. Герцберг, Е. Робінс та інші. Проблемам мотивації праці робітників було присвячено роботи багатьох вітчизняних науковців, серед яких можна виділити: О.А. Бугуцький, В. Шинкаренко, І. Бондар, Л. Безтелесна, Г.А. Дмитренко, А.М. Колот, С.А. Шапіро, В.С. Дієсперов, А.В. Козаченко, І.В. Шепель, А.В. Гольда та інші. Всі вчені доходили єдиного висновку про необхідність застосування мотиваційного механізму на підприємстві, проте єдиний підхід, який став би універсальним для будь-якої організації, знайдений не був. Згідно досліджень Ентона Робінса, мотивує людину лише прагнення певних позитивних відчуттів. Дж. Шермерорн стверджує [3], що людина, яка працює в організації сьогодні, - це елемент нової епохи, у якій етика й соціальна відповідальність розглядаються як основні цінності, виявляється пошана до демографічної та культурної різноманітності, визнається вплив глобалізації на повсякденне життя й конкуренцію організації.

Метою статті є визначення й дослідження основних методів мотивації персоналу на основі зарубіжних моделей мотивації, їх аналізі та можливостей використання на вітчизняних підприємствах.