Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач Колесник Ю.М.Doc1.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
397.05 Кб
Скачать

43

Вступ

Легка промисловість України – це багатогалузевий комплекс. Вона є однією з найбільш соціально вагомих галузей народного господарства, адже вона є провідною у виробництві товарів народного споживання, серед яких тканини усіх видів, швейний і трикотажний одяг, взуття, шкіргалантерейні вироби, фурнітура та інше.

Структура процесу проектування одягу, яка склалась на початку розвитку галузі та удосконалювалась під впливом сторонніх чинників, лишалась неконкурентоспроможною. Вироби швейної галузі (масового виробництва) були на досить низькому рівні. Неконкурентоспроможність швейних виробів остаточно було доведено майже повним зникненням галузі наприкінці XXстоліття. Більшість підприємств перейшли на роботу за принципом виготовлення виробів із давальницької сировини, а деякі зовсім зникли. Зрозуміло, що на це вплинули не тільки структурна невизначеність процесів, а всі вади процесу перебудови. Але сьогодні розпочинається відродження галузі. Процес розвитку галузі відчувається у структурній перебудові самої галузі, інформаційного, технічного забезпечення процесів оптимізації та стандартизації окремих ділянок діяльності.

В останні роки Україна стрімко розвиває легку промисловість. Це дозволяє не лише задовольняти внутрішні потреби країни, а й постачати товари легкої промисловості на зовнішній ринок.

В даній курсовій роботі вирішується питання конфекціювання матеріалів на виріб, який вже виготовляється на виробництві, користується попитом, виходячи із сучасного рівня асортименту матеріалів, існуючої технології виробництва і обладнання на виробництві.

Метою виконання роботи є розвиток теми підбору матеріалів для виготовлення жіночої нічної сорочки.

Кожна жінка хотіла б хоч вдома, хоч в готельному номері на відпочинку чи відрядженні почуватися стильно, зручно та комфортно. Запорукою цього може стати правильно підібрані матеріали, оздоблення, модель.

1 Аналітичний розділ

    1. Аналіз розвитку моди на виріб

Нічна сорочка - необхідна деталь у гардеробі будь-якої жінки. Видів цього одягу безліч - від тонких мереживних коротких пеньюарів до «бабусиних» сорочок і теплих піжам, - і пані залишається лише зупинити свій вибір на тій сорочці, в якій вона відчуватиме себе найкомфортніше. На сьогоднішній день кожна жінка може підібрати собі сорочку відповідно до власних побажань або потреб. Одні люблять моделі з декоративними елементами - сексуальні мереживні сорочки, деталі з шнуруванням, інші відчувають себе добре лише в об'ємній фланелевій сорочці або класичній піжамі.

Класична нічна сорочка. Традиційна, довга, вільна сорочка - варіант, який личить жінкам різного віку.

Babydoll або негліже. Молоді жінки часто віддають перевагу саме такий сорочці - короткій моделі, прикрашеній всілякими деталями, такими як бантики, мережива, стрічки, аплікації, шнурування і навіть хутро.

Пеньюар. Пеньюари теж личать всім жінкам незалежно від віку. Це вільного крою блуза подовженого силуету, що закриває коліна. Є також і альтернативні варіанти класичного пеньюара, з щільнішого матеріалу і різної довжини - до середини стегна, і такі що спускаються нижче, практично до п'ят. Пеньюари виготовля ють зтонкого мережива, шифону і шовку, з вишивкою і аплікаціями.

Сорочка-футболка. Дуже популярна і така модель, вона дуже нагадує об'ємну футболку. Може бути виконана з бавовни, шерсті, шифону і синтетичних тканин.

Сорочка-шеміз. Шеміз - це класичний нижній одяг, що деякий час носився виключно як частина денного гардероба. Її перевагами є здатність захищати одяг від поту. Сьогодні шеміз повертається вже як нічний одяг.

1.2 Характеристика та аналіз асортименту матеріалів для нічної сорочки

Сучасний ринок пропонує великий асортимент тканин для нічних сорочокю. Найбільш комфортними вважаються бавовна, шифон, фланель, шовк, атлас. Лідером, безумовно тут є бавовна - її легко прати, вона легка, дозволяє тілу дихати.

Бавовняні тканини.Асортимент білизняних бавовняних тканин включає ситці, бязі, вибілені міткалі (білизняна група бавовняних тканин), мусліни, шифон, батист і т.п., а також фланелі, байки, бумазею, що використовують для зимової і дитячої білизни.

Білизняні тканини виготовляють з кардної пневмомеханічної та гребінної пряжі однониткової та крученої. За сировинним складом – однорідними (100% бавовни) та змішаними (з вкладенням віскозних та сиблонових волокон 15-30%). Виготовляють їх, в основному, полотняним, сатиновим та великовізерунковим переплетеннями. За художньо-колористичним оформленням їх виготовляють відбіленими, гладкофаробованими (у світлі тони), з дрібним малюнком. В процесі заключного оздоблення їх піддають мерсеризації, тисненню, начосу, малозминальним та іншим видам обробки.

Шифон– виготовляють з однониткової гребінної пряжі лінійної щільності по основі 15,4 текс та 11,8 текс по утоку. У порівнянні з миткалями, шифон тонкіший, м’якіший, але кількість ниток по основі та по утоку більша. Поверхнева густина 100г/м2, в процесі обробки піддається мерсеризації. Завдяки такій обробці, шифон відрізняється від інших білизняних тканин м’яким блиском та шовковистим туше. Шифони виготовляють полотняним переплетенням. За оформленням – відбілені, гладкофарбовані у світлі тона.

Шовкові тканини. До шовкових відносяться тканини, що виробляються по основіз натурального шовку, пряжи з шовку та з хімічних ниток, а по утоку з усіх видів ниток та пряжі, а також ворсові тканини з ворсом із шовкової пряжі, хімічних ниток та пряжі з хімічного волокна. До тканин зхімічного волокна і нитоквідносять тканини, які виробляють з хімічного волокна та ниток, або із суміші хімічного волокна та бавовни (бавовни до 50%).

Тканини з натурального шовку мають не тільки хороші гігієнічні властивості, але й прекрасні естетичні показники. Однак, через високу вартість вони використовуються в основному для ексклюзивної білизни.

Для предметів жіночого туалету застосовують шовкові корсетні тканини, атласи, дамассе й ін.

Фланель – виготовляють з кардної пряжі полотняним або саржевим переплетенням з двобічним нещільним начосом . Поверхнева густина 170-250г/м2. Фланель з бавовняно-віскозної пряжі має більш довгий шовковистий начіс.

Рисунок 1.1 – Нічна сорочка жіноча

Технічний опис моделі

Нічна сорочка жіноча з бавовняної тканини на бретелях довжиною вижче лінії колін.

Перед з кокеткою нижче лінії грудей зі зборкою по низу.

Спинка з кокеткою.

Бретелі,верхній зріз переду та спинки,лінія з’єднання кокетки з виробом та низ виробу оздобленні кружевом.