Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач з композиції.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
443.95 Кб
Скачать
    1. Аналіз варіантності структури та пластики форми творчого джерела

Проаналізувавши форму джерела натхнення та докорінно її вивчивши, переходимо до транс формації тваринної форми в форми костюму. Проектуючи нову форму треба пам’ятати про супідрядність пластики, силуету і всіх його деталей і елементів а також декоративних ліній. Єдність характеру речей досягається тоді, коли у композиції існує зв’язок між цілим і частинами і навпаки, коли силует вирішується в одному пластичному ключі, а деталі — в іншому. Це говорить про різнохарактерність деталей відносно цілого, про незграбність композиційного рішення. Форма, якій не вистачає пластичності, виглядає сухою і аскетичною.

Приступаючи до трансформування джерела натхнення у образ майбутнього костюму, звернемо увагу на методи, за допомогою яких це можна зробити: Метод фантазії — психологічний процесс, який складається зі створення нових образів на основі попередніх індивідуальних спогадів, переживань тощо; метод асоціації—це поетапний процесс перетворення джерела в образ, який не є кінцевим і вже зхудожнього образу зі збереженням найхарактерніших ознак створюється костюм реальної моделі; метод мозкового штурму, під час якого створюється декілька замальовок і врезультата для створення костюму обираються найкращі з них; метод інверсії ідея якого все навпаки чи то пак, застосування звичної форми у незвичному ракурсі; метод емпатії, що ототожнює одну особистість з іншою або порівнює людину з предметом, явищем, істотою; метод аналогії заключає в собі принципитотожності, його можна застосовувати або без змін, або з деякими змінами; принцип нових комбінаційполягає в поєднанні різних методів, збереженні основних формта зміні дрібних деталей. Отже, для створення образу у даній курсовій роботі був обраний метод емпатії так, як у створених образах людина ототожнюється з птахом і костюм перебирає на себе певні властиві йому особливості

Для створення образу майбутнього костюму був обраний принцип інспірації, тобто повна трансформація форми з руйнуванням структурних зв`язків і джерело при цьому впізнається по окремих деталях. Як уже згадувалось вище, основою силуету джерела натхнення є трикутник і півкруг, тому доцільно було б обидва силуети використати у створенні образу і подальшому проектуванні костюму. При створенні образу було частково збережено пропорції джерела і характерний ритм кольору і фактур.

Найважливішим композиційним засобом досягнення єдності та художньої виразності є симетрія. Існує три її різновиди: симетрія

( абсолютна однаковість розміщення деталей відносно точки, прямої тощо), асиметрія ( неоднаковість розміщення певних деталей або форм) і диссиметрія( незначне відхилення від абсолютної симетричності). При трансформації форми джерела у образ було збережено симетрію форми відносно вертикальної осі а також диссиметрію, характерний ритм візерунку і фактур джерела а також образ повністю зберігає у собі його кольорову гамму і поєднання кольорів з незначною її зміною.