Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач з композиції.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
443.95 Кб
Скачать
    1. Розкриття емоційного сприйняття об`єкту, який є джерелом натхнення для створення композиції художньої системи об`єкту дизайну

Одним із найважливіших композиційних елементів є пластика. Під пластикою розуміється поступовий перехід одного напрямку форми в інший, плавних рух одних елементів в інші тобто створення враження цілісності. Пластика це властивість форми, що диктує образний стрій. Форма , якій не вистачає пластичності виглядає сухою а аскетичною.

Лінії силуету, складові його знаки, мають здатність передавати інформацію. Лінії передають і якість руху: напруженого і млявого, швидкого і повільного, спокійного і схвильованого, упорядкованого і хаотичного, наростаючого і ослабленого. Вони можуть бути строгі, вільні, витончені і т.д. Розрізняють 4 основних групи ліній: силуетні, конструктивні, конструктивно-декоративні, декоративні.

Якщо аналізувати джерело натхнення з точки зору емоційного сприйняття об`єкту, то обрана форма підкреслює динаміку руху, відсутні прямі горизонтальні статичні лінії, натомість всі присутні лінії криві, хвилясті динамічні, зі змінним і постійним радіусом кривизни, що виражають плавний рух та активну динаміку. Прямі похилі лінії створюють враження нестійкості, падіння. Джерело натхнення вписується в півкруг (рис. 1) або в трикутник (рис. 2 ,3) Одна й інша вищеназвані фігури створюють ілюзію руху, динаміки і плавно перетікають з однієї в іншу завдяки плавним лініям. Якщо розглянути рис. 2 то можна помітити, що ритмічне розташування кіл на хвості також підкреслює динаміку. Лінії, що утворюють силует м’які, плавні, видовжені.

Конструктивно-декоративні лінії та оздоблення також створюють особливий для представленої форми певний характер. Вони в основному динамічні, плавні та округлі.

Значну роль на емоційне сприйняття джерела натхнення відіграє колір. Всі можливі присутні в ньому кольори дуже гармонійно і вишукано поєднуються між собою. Всі кольори досить яскраві: Синій, блакитний, жовтий, безліч відтінків зеленого. Всі ці кольори за емоційним сприйняттям позитивні, приємні для споглядання.

Отже, аналізуючи пластичний рівень джерела натхнення та його емоційне сприйняття ми дійшли висновку, що лінії, що утворюють форму плавні, округлі та динамічні. Динаміку також підкреслюють у ньому декоративні лінії та колір.

  1. Творча частина. Трансформація форм

Як уже зазначалося вище, дизайн спрямований на створення промислових речей та надання їм максимально естетичного та гармонійного вигляду, але дизайн також це творча діяльність, метою якої є визначення формальних якостей промислових виробів. Ці якості включають і зовнішні риси виробу, але головним чином ті структурні і функціональні взаємозв'язки, які перетворюють виріб у єдине ціле як з точки зору споживача, так і з точки зору виробника. Дизайн прагне охопити всі аспекти навколишнього середовища людини, яка обумовлена ​​промисловим виробництвом. Іншими словами, бачення у формі речі роботи конструкції та організації матеріалу носить назву тектоніка. Вона відповідає на питання, яким чином матеріально-технічна природа відображається в художній формі об`єкту дизайну. Але виконаний виріб повинен відповідати не лише естетичним вимогам але і високим вимогам якості. Вимогливий споживач серед представленного ряду продукції з однаково високими показниками естетичності, абсолютно очевидно, обере той, який, на його думку, є більш якісним. Тому задачею дизайнера також є забезпечити високу якість матеріалів, використаних для виготовлення виробу і високу якість його виконання.

Процесс, під час якого виникає форма називається формоутворенням. Це категорія художньої діяльності, дизайну та технічної творчості, іншими словами—це структурування і побудова одиничних речей. Нові форми можуть створюватися на основі вже існуючих, на основі образів, що виникають у дизайнера. Для трансформації вже існуючої форми у нову потрібно визначити її структуру—послідовність чергування елементів в певному порядку відповідно до її осі, а зміна чергувань елементів є трансформацією форми. Структура—це «стійкий скелет» об`єкту і загальна початкова схема, на базі якої можна отримати другий, третій і так далі шляхом переставляння її елементів.

Існує три принципи трансформації форми: стилізація, тобто художній прийом, що використовують при створенні певних витворів на основі старих, використання найхарактерніших ознак того чи іншого предмету, стилю в новому художньому контексті; принцип інтерпритації передбачає більш повну трансформацію, зберігаючи лише структурні зв`язки; принцип інспірації—це повна трансформація з руйнуванням структурних зв`язків і джерело прицьому впізнається по окремих деталях.

Часто для пошуку та створення новиї форм автор може звертатися , як зазначалося вище, до вже існуючих форм і інтерпритувати їх по-своєму. Наприклад трансформація форм рослинного або тваринного походження у предмет дизайну носить назву біоніка. Біоніка — це наука, посередня між біологією і технікою, що вирішує інженерні завдання на основі аналізу структури й життєдіяльності організмів; наука про застосування в техніці, архітектурі, дизайні принципів організації, властивостей, функцій, структур живої природи. Використання трансформованих рослинних або тваринних форм і мотивів у дизайні є досить поширеною практикою, яка також використовується у представленій курсовій роботі.