Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
балаба експертиза кп.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
98.48 Кб
Скачать

1.Споживчі вимоги до куртки чоловічої

Одяг є другою шкірою людини. Він створює навколо тіла певний мікроклімат, який повинен мати оптимальні умови підтримки теплового балансу, що є необхідною умовою нормальної життєдіяльності людини, збереження її здоров'я і працездатності на високому рівні.

Одяг будь-якого виду та призначення відповідає складному комплексу вимог (ГОСТ 4.45-86) які пред'являють до нього споживачі, з одного боку, і виробництво – з іншого.

Усе розмаїття цих вимог оцінюють двома групами показників – споживчими і виробничими, чи технічно-економічними показниками якості.

До споживчих вимог ставляться функціональні, эргономічні, естетичні, екологічні, соціального призначення, надійності та безпеки споживання. Виробничі вимоги містять у собі конструктивні, технологічні, економічні вимоги.

Головною споживчою вимогою до куртки чоловічої є її естетичні показники, що визначають художню концепцію одягу та ступінь його відповідності моді.

Даний виріб призначено для прогулянок на свіжому повітрі. Він повинен зберігати зовнішній вигляд і форму за різних погодних умов.

На другому місці эргономічні вимоги. Вони містять у собі показники:

а) гігієнічні - мікроклімат в підодягному просторі, що означає зручність користування виробом. Важливо, аби тканина для данного виробу була повітрепроникливою, не дуже мазкою і мала деяку водоупорність. Повинна захищати тыло від впливу факторів зовнішнього середовища, від механічних пошкоджень, забезпечення нормальної життєдіяльності організму.

б) естетичні – включають в себе художнє оформлення одягу, підбір матеріалів по кольору, оздобленню, дотримання пропорцій частин одягу. Треба враховувати відповідність виробу віку власника одягу та розмірно-повнотної групи, особливості статури і зовнішні дані.

в) експлуатаційні – забезпечення відповідності виробів умовам праці та відпочинку. Міцність і надійність одягу в експлуатації. Одяг повинен забезпечувати вільність рухів і дихання людини, вільне одягання та роздягання її.

На третьому місці економічні вимоги, що залежать від затрат часу на виготовлення одягу, від технологічності конструкції, від затрат коштів на тканину та матеріали. Даний виріб призначено для повсякденного носіння споживачами. Він повинен мати доступну, з урахуванням дійсних витрат за його виробництво, ціну і дійсних доходів населення.

2.Сучасний асортимент матеріалів для виготовлення виробу.

Асортимент верхнього одягу дуже різноманітний і включає вироби, призначені для повсякденного і домашнього вжитку .

Конфекціонування і вимоги до споживчих властивостей матеріалів для курток встановлюють диференційовано - залежно від призначення, сезонності, статево-віковою приналежності, а для індивідуального споживача, ще й залежно від його смаків , напрямки моди , фінансових можливостей.

При конфекціонуванні курток чоловічих для підвищення формостійкості окремих вузлів і деталей рекомендується застосування щільних, але при цьому тонких прокладокових матеріалів з ​​поверхневою щільністю до 160 г/м2.

Найбільш важливі якості виробів верхнього асортименту одягу для повсякденного носіння є ергономічність , яка характеризується гігієнічними показниками властивостей, що забезпечують комфортність одягу, формостійкість, надійність та естетичність.

У виробах, призначених для демісезонного періоду, матеріали для курток повинні сприяти утепленню поверхні тіла, перешкоджати переохолодженню від зовнішнього холоду. Вони повинні мати високі показники гігроскопічності, паро- і повітропроникності; сумарний тепловий опір матеріалів для курток. Ці матеріали повинні мати високий показник водовідштохування (не менше 60 %) для захисту від погодних умов.

Комфортність курток виражається найкращим задоволенням фізіологічного стану людини і забезпечується як за рахунок гігієнічності , так і за рахунок маси виробу, яка значною мірою визначається поверхневою щільністю текстильних полотен. Важливе значення має усадка, що робить вплив на збереження лінійних розмірів і форм деталей, і виробу в цілому при носінні, при хімічному чищенні, мокрому прасуванні і чи багаторазових праннях .

Жорсткість, драпирувальність і незминаемість матеріалів для верхнього одягу мають особливе значення. При конфекціонуванні : вони справляють істотний вплив на формоутворення і фасонні особливості виробів, визначаючи геометричну форму моделі, її призначення та естетичні властивості.

М'якість і драпирувальність матеріалу або, навпаки, допустима жорсткість дозволяє підкреслити унікальність моделі куртки.

При створенні курток часто використовують гармонійне поєднання кольорів, контрасти колірних або фактурних рішень.

Стійкість до стирання плащьових тканин для повсякденної експлуатації залежить від волокнистого складу.

Асортимент для курток надзвичайно різноманітний і включає як текстильні матеріали, тканини, трикотажні і неткані полотна різного волокнистого складу, так і деякі нетекстильні - тонка натуральна шкіра тощо.