Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEK1.DOC
Скачиваний:
99
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
773.63 Кб
Скачать

1.15.2. Епюри крутних моментів.

При роботі будь-якої конструкції (наприклад стержня, вала тощо) на кручення в її поперечних пререрізах діє тілки один внутрішній силовий фактор - крутний момент, величину якого необхідно знати для розрахунків конструкції на міцність та жорсткість. Слід відрізняти крутні моменти від моментів, що крутять (обертальних моментів). Крутні моменти відносяться до внутрішніх зусиль і позначаються буквою T. Моменти, що крутять, відносяться до зовнішніх навантажень і позначаються Mкр .

При побудові епюр крутних моментів діють такі правила:

  • момент, що крутить, у даному перерізі вважається додатнім, якщо він обертає частину стержня, що залишилася, за годинниковою стрілкою при переході до перерізу з лівої сторони праворуч;

  • крутний момент у будь-якому перерізі визначається як сума моментів, що крутять, по одну сторону перерізу:

T = кр.i ,

де n – кількість моментів, що крутять, діючих по одну сторону від перерізу;

Mкрi – і-тий момент, що крутить;

  • якщо на стержень діють зосереджені моменти, що крутять, то епюра крутних моментів має вигляд прямої, паралельної до нульової лінії, яка має “стрибки” на величину моментів в точках прикладення цих моментів.

При крученні в поперечних перерізах бруса виникає дотичне напруження. Величина дотичного напруження в довільній точці перерізу обчислюється за формулою:

= T / Ip , Па,

де T – крутний момент в перерізі, що розглядається, Н м;

 – відстань від центру переріза до точки, що розглядається, м;

Ip – полярний момент інерції поперечного перерізу, м4.

Полярний момент інерції для круглого поперечного перерізу обчислюється за формулою:

Ip = d4 / 32≈ 0,1 d4.

Найбільші дотичні напруження виникають в точках зовнішнього контура поперечного перерізу і обчислюються за формулою:

max= T/ Wp ,

де Wp – полярний момент опору поперечного перерізу, м3 .

Для круглого поперечного перерізу: Wp = 2Ip / d = d3 / 16 ≈ 0,2 d3.

1.15.3. Епюри поперечних сил та згинаючих моментів при плоскому

поперечному згинанні.

Прямий брус, що підлягає плоскому вигину, називається балкою. При плоскому вигині в будь-якому перерізі балки усі внутрішні силові фактори дорівнюють нулю, крім згинаючого моменту і поперечної сили.

M 0; Qy ≠ 0.

При побудові епюр поперечних сил та згинаючих моментів діють такі правила:

  • поперечна сила Qy в будь-якому перерізі балки чисельно дорівнює алгебраїчній сумі проекцій на вісь, перпендикулярну до осі балки, усіх зовнішніх сил, розташованих по одну сторону перерізу:

Qy = ,

де n – кількість сил, що діють по одну сторону від перерізу;

Pi – проекція і-тої сили на вісь, перпендикулярну до осі балки;

- поперечна сила додатня, якщо вона обертає відсічену частину балки за годинниковою стрілкою, і від’ємна – якщо проти годинникової стрілки (рис.17.1.а);

- згинаючий момент M в будь-якому перетині балки чисельно дорівнює алгебраїчній сумі всіх зовнішніх згинаючих зосереджених моментів та згинаючих моментів від зовнішніх сил mi, що прикладені по одну сторону перерізу:

М = ,

де n – кількість зовнішніх зосереджених згинаючих моментів та згинаючих моментів від зовнішніх сил, що прикладені по одну сторону від перерізу;

mi – і-тий зовнішній згинаючий момент;

  • згинаючий момент від зовнішніх зусиль mi вважають додатнім, якщо він вигинає відсічену частину балки відносно перерізу опуклістю вниз, і від’ємним – якщо опуклістю вверх (рис.1.15.1.б).

а б

Рис.15.1. Правило знаків при побудові епюр.

Використовуючи метод перерізів та розглянувши рівновагу відсіченої частини балки (лівої або правої) можна скласти рівняння залежності поперечних сил та згинаючих моментів від зовнішнього навантаження и абсцис перерізів. Отримані рівняння дозволяють побудувати епюри поперечних сил та згинаючих моментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]