Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontroling_metodichka.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
383.49 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

кафедра менеджменту

Програма, контрольні завдання та

методичні вказівки до їх виконання

з дисципліни „Контролінг”

для студентів заочної форми навчання

спеціальність 7. 05.02.01­ „Менеджмент організацій”

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри менеджменту

протокол № ___ від ________2009р.

Київ – 2009

Програма, контрольні завдання та методичні вказівки до їх виконання з дисципліни „Контролінг” для студентів заочної форми навчання спеціальності 7.05.02.01 ­ „Менеджмент організацій”./ – Л.О.Денисенко, Т.Р.Луцик. ­ К.: КНУТД, 2007. – 20 с.

Відповідальний за випуск: зав. кафедри Ю.В. Гончаров, д.е.н., професор

ВСТУП

Основною метою вивчення дисципліни „Контролінг” є формування у майбутніх менеджерів системних знань з концептуальних основ управління сучасним підприємством на основі інтегрування, координування та спрямування діяльності різних служб та підрозділів підприємств на досягнення оперативних і стратегічних цілей.

Основними завданнями, що мають бути вирішені у процесі викладання дисципліни, є:

  • оволодіння теоретичними (базовими) знаннями з питань сутності, функції та видів контролінгу, організації управлінського обліку в системі контролінгу;

  • опанування методології оперативного і стратегічного контролінгу та контролінгу інвестиційних проектів;

  • формування практичних навичок щодо створення служби контролінгу та системи бюджетування, проведення діагностики фінансово-господарського стану підприємництва та підтримки прийняття управлінських рішень.

Навчальним планом для студентів заочної форми навчання передбачені установчі та оглядові лекції, практичні заняття та самостійна робота студентів. Протягом вивчення дисципліни студенти виконують контрольну роботу. Це дозволить набути практичних навичок самостійного вирішення завдань, закріпити та поглибити теоретичні знання. Контрольна робота містить основні теми дисципліни та найбільш типові завдання.

Програма дисципліни

Тема 1. Контролінг: сутність, функції, види та основні завдання

Сутність контролінгу як функціонально відокремленого напрямку економічної роботи на підприємстві. Чинники виникнення контролінгу. Основна мета контролінгу. Функції контролінгу. Основні концепції контролінгу.

Місце контролінгу в системі управління підприємством. Взаємозв’язок контролінгу з функціями управління підприємством. Види контролінгу. Сутність стратегічного і оперативного контролінгу, структурно-логічна схема контролінгу.

Тема 2. Характеристика об’єктів контролінгу

Витрати підприємства як основний об’єкт управління в системі контролінгу, місце їх виникнення. Класифікація витрат залежно від зміни обсягу діяльності: постійні, змінні, змішані. Ступінь реагування витрат на зміну обсягу діяльності підприємства: прогресивні, пропорційні, дегресивні, нейтральні. Поділ витрат відносно технологічного процесу: основні і накладні витрати. Спосіб віднесення витрат до об’єкту калькулювання: прямі і непрямі. Класифікація витрат за охопленням нормування, за характером використання ресурсного потенціалу, за ступенем можливості регулювання. Собівартість продукції, її види.

Поняття про центри відповідальності та їх класифікація. Моделі функціонування центрів витрат, прибутку, виручки, інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]