Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEK1.DOC
Скачиваний:
99
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
773.63 Кб
Скачать

1.18.6. Розрахунки на міцність при складній деформації.

Складна деформація – це вид деформації, при якому в поперечних перерізах бруса одночасно виникає не менше двох внутрішніх факторів. До складних деформацій відносяться: вигин з розтягом - стиском; вигин з крученням; кручення з розтягом - стиском. Прямий поперечний вигин не вважається складною деформацією, оскільки впливом поперечної сили в інженерних розрахунках нехтують.

У випадку вигину з розтягом - стиском діють одночасно подовжні і поперечні сили. У цьому випадку нормальне напруження в будь-якій точці перерізу визначається як алгебраїчна сума напружень від вигину і розтягу - стиску: max = N / S + My /Wy + Mx /Wx .

Аналогічно визначаються напруження при нецентровому розтязі - стиску, тобто коли брус знаходиться під дією подовжніх сил, рівнодіюча яких не співпадає з віссю бруса, а також при косому вигині, тобто такому вигині, при якому площина згинаючого момента не співпадає з жодною з головних площин інерції бруса.

Приспільнійдіївигинуікручення абокрученняірозтягу- стискурозрахунковіформулиотримуютьнапідставіспеціальнихтеорійміцності.При цьому розраховують еквівалентні напруження і порівнюють їх з допустимими.

Так, наприклад, за теорією найбільших дотичних напружень еквівалентне напруження визначають за формулою:

ек. = х2 + 4х2 [] ,

а за енергетичною теорією міцності:

ек. = х2 + 3х2 [] .

1.19. Основи теорії деформованого стану

1.19.1. Загальні визначення.

Усі реальні тіла під дією зовнішніх навантажень деформуються, тобто змінюють свою форму і розміри. Деформований стан навантаженого тіла характеризується лінійними і кутовими деформаціями.

Представимо тіло з розмірами dx, dy, dz, на гранях якого діють напруження.

Під дією напружень тіло деформується. Деформація полягає в зміні довжини його ребер на величину dy, dz, dx (рис.1.19.1.) і в зміні кутів між його гранями на величину xy, yz, xz (рис.1.19.2.).

Рис. 1.19.1. Подовжній розтяг тіла.

Рис.1.19.2. Поперечний зсув граней тіла.

Величини dx, dy, dz називають абсолютними подовженнями (укороченнями). Вони являють собою різницю між довжиною відповідного ребра тіла до і після деформації.

Абсолютне подовження, що приходиться на одиницю первісної довжини, називається відносним.

x = ; y = ; z = .

Відносні подовження (укорочення) тіла називаються лінійними деформаціями. Величини xy,yz,xz називаються кутами зсуву або кутовими деформаціями. Лінійні деформації () пов’язані з дією нормальних напружень (), а кутові деформації () пов’язані з дією дотичних напружень ().

1.19.2. Закон Гука. Коефіцієнт Пуассона.

Закон Гука встановлює залежність між напруженнями та деформаціями: деформація прямо пропорційна напруженню. Це можна виразити формулами:

= E · , = G · ,

де - нормальне напруження, мПа;

- дотичне напруження, мПа;

 - лінійна деформація;

 - кутова деформація;

E – модуль пружності материала при розтязі, мПа, (для сталі

E = 2·105 мПа);

G – модуль пружності матеріала при зсуві, мПа.

При розтязі (стиску) виникають подовжня () та поперечна (’) деформації ( = ; ’ = ), між якими існує залежність:

’ = – ·,

де - коефіцієнт Пуассона, що характеризує здатність матеріала до поперечних деформацій (0  0,5).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]