Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEK1.DOC
Скачиваний:
99
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
773.63 Кб
Скачать

1.21.1.2. Термічна та хімікотермічна обробка сталей.

Для підвищення механічних і спеціальних властивостей сталей і сплавів застосовують термічну і хімікотермічну обробку, а також механічне зміцнення.

Термічна обробка – це процес, що складається з нагрівання й охолодження металу при визначених температурних режимах.

Види термічної обробки: отжиг, нормалізація, загартування, відпустка і поліпшення.

Отжиг і нормалізацію застосовують для усунення внутрішніх напружень у заготівках, одержуваних відливанням або обробкою тиском для полегшення обробки на верстатах.

Загартування застосовують для підвищення твердості і зносостійкості деталей.

Відпустку застосовують для усунення крихкості і поліпшення оброблюваності після загартування.

Поліпшення роблять для підвищення твердості при збереженні або збільшенні в'язкості.

До хімікотермічної обробки відносяться: цементація, азотування, ціанування – насичення поверхневого шару деталей відповідно вуглецем, азотом, вуглецем і азотом одночасно.

Після хімікотермічної обробки та загартування поверхневий шар деталей здобуває високу твердість, а підкірковий шар зберігає первісну в'язкість.

Для підвищення міцності і зносостійкості поверхні деталі застосовують також механічне зміцнення, яке виконують за допомогою наклепу. Наклеп виконують методом дробоструйної обробки або накаткою роликом.

1.21.2. Чавун.

Чавун являє собою сплав заліза з вуглецем, зі змістом вуглецю понад 2%. За хімічним складом чавун поділяється на сірий, високоміцний, білий і ковкий.

Сірий чавун містить від 2,4 до 3,6% вуглецю у вигляді пластинчастого графіту. Сірий чавун має високі ливарні властивості, середню міцність і є дешевим ливарним матеріалом для виготовлення деталей машин.

Приклад позначення марок сірого чавуну: СЧ 12-28

Перші дві цифри вказують межу міцності при розтязі в кг/мм2, наступні дві – межу міцності при вигині.

Високоміцний чавун одержують додаючи в сірий чавун невелику кількість магнію, при цьому графіт у чавуні приймає кулясту форму. Кулястий графіт менше послаблює металеву основу чавуна, ніж пластинчастий.

Приклад позначення марок високоміцного чавуну: ВЧ 40-1,5.

У позначенні перші дві цифри – межа міцності розтягу в кг/мм2, наступні дві – відносне подовження у відсотках.

Білий чавун містить до 4 % вуглецю у вигляді цементиту (Fe3C). Білий чавун дуже твердий і крихкий, тому його використовують тільки для переробки в сірий і ковкий чавун.

Ковкий чавун одержують тривалим нагріванням при високих температурах виливків з білого чавуна, в результаті чого утворюєься пластівчастий графіт, який менше послабляє металеву основу чавуна, ніж пластинчастий або кулястий. Ковкий чавун має високу міцність, добре переносить вібрацію й ударні навантаження.

Приклад позначення марок ковкого чавуну: КЧ 30-6.

Цифри позначають те ж, що і для високоміцного чавуна.

1.21.3. Сплави кольорових металів.

Латуні – це подвійні сплави з міді і цинку і багатокомпонентні, що включають також алюміній, залізо, марганець, свинець, нікель і інші добавки. Вони мають добрі механічні властивості та корозійну стійкість. Вартість латуні перевищує вартість сталі 45 приблизно в 5 - 6 разів.

Бронзи – це сплави міді з оловом (оловяністі бронзи), а також сплави міді з алюмінієм, залізом, нікелем та іншими металами, крім цинку (безоловяністі бронзи).

Бронзи мають високі антифрикційні, антикорозійні і ливарні властивості. Бронзи застосовують для вкладишів підшипників, вінців черв'ячних коліс, струмопровідних деталей. Вартість бронзи перевищує вартість сталі 45 приблизно в 10 разів.

Марки латунів і бронз позначають таким чином.

Перші букви в позначають: Л –латунь і Бр. – бронза. Наступні букви позначають: А – алюміній, Б – берилій, Ж – залізо, К – кремній, Мц – марганець, Н – нікель, О – олово, С – свинець, Ц – цинк, Ф – фосфор.

В марках латунів перші дві цифри після букв вказує вміст міді у відсотках, інші цифри, що відділяються одна від іншої через тіре, вказують вміст відповідних елементів у відсотках.

В марках бронз, на відміну від латунів, вміст міді не вказується.

Приклади позначення марок латунів і бронз: Л86, ЛАЖ60-1-1, Бр.ОЦ10-2, Бр.КМц3-1.

Баббіти – високоякісні антифрикційні сплави на олов'яній і свинцевій основі. Вони мають дуже малий коефіцієнт тертя в порівнянні з іншими металами. Вартість баббітів у кілька разів перевищує вартість бронзи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]