Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
152
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
157.61 Кб
Скачать

1.Дайте визначення педагогіки, її предмету, основних категорій.

Педагогіка – це фундаментальна суспільна наука, яка вивчає закономірності здійснення навчально-виховної діяльності, а також функціонування системи освіти. Предмет педагогіки: предметом науки з точки зору методології суспільних наук є та сфера проблем або коло питань, які вивчаються даною наукою. Предметом педагогіки як науки є навчання, виховання і освіта.

Категорії педагогіки: Основними категоріями педагогіки є: формування особистості, виховання, освіта, навчання. Під формуванням особи мають на увазі процес розвитку людини як залежно від цілеспрямованих впливів, так і різноманітних впливів навколишнього середовища. У сучасній зарубіжній педагогіці перша група дій на людину часто позначається терміном «інтенціональне виховання», друга — «функціональне виховання».

Педагогічна технологія — сукупність форм, методів, способів, прийомів навчальних та виховних засобів, системно використовуваних в освітньому процесі, на основі декларованих педагогічних для психолого-педагогічних установок.

2.Галузі педагогічної науки. Зв’язок з іншими науками.

Історія педагогіки - галузь педагогіки, досліджує історичні етапи розвитку педагогічних ідей та поглядів.

Загальна педагогіка - базова наукова дисципліна, що вивчає загальні закономірності виховання і навчання людини, що розробляє загальні основи навчально-виховного процесу у виховних закладах усіх типів. Традиційно загальна педагогіка містить чотири великі розділи:

1) загальні основи;

2) дидактика (теорія навчання);

3) теорія виховання;

4) школоведеніе.

Названі розділи в останні десятиліття настільки розрослися, що стали великими самостійними галузями знань.

Педагогіка вищої школи - галузь педагогіки, що вивчає особливості навчання, виховання і розвитку людей в процесі здобуття вищої освіти.

Шкільна педагогіка - галузь педагогіки, що вивчає особливості навчання, виховання і розвитку людей в процесі отримання освіти в середній школі.

Корекційна педагогіка - галузь педагогіки, що займається навчанням і вихованням людей в інтересах корекції їх особистості та діяльності.

Професійні педагогіки - галузі педагогіки, орієнтовані на вивчення процесів навчання, виховання і підготовки представників різних професій.

Педагогіка неформальної освіти - галузь педагогічної науки, що вивчає неформальні (нетрадиційні) методи і способи навчання та виховання.

Педагогіка освіти дорослих - галузь педагогіки, спеціально досліджує форми і способи освіти дорослих людей.

Методологія і теорія педагогіки - спеціальна складова частина педагогіки, що приділяє головну увагу розробці її методологічних і теоретичних проблем.

Різні галузі педагогіки дозволяють виявити якісну своєрідність педагогічних явищ, їх зв'язку з іншими громадськими феноменами, визначити специфіку педагогіки як науки, її роль і місце в системі галузей суспільних знань. В останні десятиліття всі галузі педагогіки пішли по шляху створення приватних технологій, що відрізняються від традиційних методик максимальної конкретизацією шляхів і способів досягнення заданих результатів. Велике значення для розвитку педагогіки мають її зв'язки з іншими науками: філософією, психологією, фізіологією людини, генетикою, етнографією, математикою та ін. Зміцнюючи і удосконалюючи ці зв'язки, педагогіка запозичує й інтерпретує відповідно до предмета свого дослідження ідеї інших наук, які допомагають глибше проникнути в суть виховання і розробляти його теоретичні основи. Зв'язок педагогіки з філософією є найбільш тривалим і продуктивним. Філософські ідеї продукували педагогічні концепції і теорії, визначали перспективу педагогічного пошуку і слугували її методологічною основою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]