Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 4й курс 1.rtf
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
446.32 Кб
Скачать

3.4 Пропозиції щодо вдосконалення антимонопольного регулювання в Україні

Визначимо основні причини і недоліки антимонопольної політики яка проводиться на території України.

Неурегульованість економіки в Україні.

Недоброякісна робота антимонопольної системи (органів, законів тощо.)

Непослідовність антимонопольної політики держави також слід включити до недолік:

  1. існують монополії на які не звертає уваги влада або підтримуються регіональною адміністрацією;

  2. не приймаються міри при змові компаній з метою монополізації ринків; при об'єднанні.

На ряду з цим спостерігається відсутність зацікавленості держави в проведенні антимонопольної політики, відсутність мер по захисту споживачів, що постраждали від фінансових махінацій і фінансових пірамід.

Таким чином, для вдосконалення антимонопольного регулювання української економіки слід вжити наступних заходів [26; 118]:

  1. Вдосконалення системи державних мір по антимонопольному регулюванні, шляхом проведення державної антимонопольної політики, ефективного сполучення ринкового механізму і системи державного регулювання. При цьому необхідно враховувати вихідний стан економіки України, що не містила передумов до переходу до вільного ринку.

  2. Жорстко реалізовувати державну антимонопольну політику

  3. Здійснювати контроль за ринками з високою концентрацією, олігополістичних ринків, відстежувати можливі змови між учасниками ринку.

  4. Стимулювати державними заходами розвиток платоспроможного попиту всіх категорій споживачів: населення, виробничого попиту. Це приведе до розвитку виробництва, збільшенню кількості товаровиробників і розвитку конкуренції.

  5. Посилити контроль за розвитком фінансово-валютного ринку, що полягає в: обмеженні валютних спекуляцій; відновленні довіри до фінансової системи (залучення в інвестиції коштів населення).

  6. Державне стимулювання діяльності вітчизняних товаровиробників, захист внутрішнього ринку від імпорту.

  7. Державні заходи щодо виконання антимонопольного законодавства: прискорений розгляд у суді, відповідальність суддів за порушення строків розгляду антимонопольних справ.

  8. Захист конкуренції на ринках всіх товарів. Швидка реакція на скарги по обмеженню конкуренції антимонопольних і судових органів. Розвиток конкуренції як стану ринків, створення умови для активізації інвестиційних й інноваційних процесів.

Для демонополізації економіки й розвитку конкуренції фахівці [3; 56] пропонують:

налагодити антимонопольний контроль за проведенням конкурсів, торгів, аукціонів, в тому числі при розміщенні замовлень на поставки продукції для державних і комунальних потреб;

ввести жорсткі міри протидії регіональній владі, що перешкоджає свободі переміщення товарів і капіталу;

вдосконалити правове регулювання використання державних ресурсів для розширення конкурентного поля, зниження концентрації виробництва і зменшення відомственного монополізму;

погоджувати антимонопольне законодавство країни, адаптувати конкурентну політику до міжнародних принципів і правил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]