Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая .docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
86.19 Кб
Скачать

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………………..

Розділ І. Теоретичні та практичні аспекти тренінгової роботи .............................

1.1. Історичний розвиток тренінгових практик………………………………….

1.2. Види та характеристика тренінгів …………………………………………..

Розділ ІІ. Особливості застосування тренінгів для формування позитивної корпоративної культури організації…………………………………………………

2.1. Організація соціально-психологічного тренінгу в корпоративному форматі……………………………………………………………………………..

2.2. Розвиток компетентності в спілкуванні за допомогою соціально-психологічного тренінгу як важлива складова професійного розвитку……………

2.3. Мотиваційний тренінг – доцільний спосіб покращення ефективності роботи………………………………………………………………………………

Висновки…………………………………………………………………………..........

Список використаних джерел…………………………………………………..........

Вступ

Тренінг – це особлива форма навчання, під час якої людина максимально оволодіває новими знаннями, отримує нові навички, переглядає власні цінності та пріоритети, коригує, удосконалює та розвиває певні якості та властивості своєї особистості, обирає для себе такі форми та методи поведінки, які відповідають саме її ситуації та індивідуальності. Серед інших форм навчання саме тренінг дає можливість на 90% засвоїти отриману інформацію.

Тренінг - це одна з форм навчання і передачі інформації. А саме: групове заняття з якоїсь заздалегідь заявленої теми, на якому зібралися учасники зайняті вирішенням кожен своєї проблеми. У чомусь однаковою - в нашому випадку, труднощі взаємодії з підлітками, - але в чомусь різною, що обумовлено різними обставинами і передісторією.  Від лекції або уроку тренінг відрізняється тим, що матеріал не тільки "начитується", а й опрацьовується, тобто закріплюється у свідомості учасників тренінгу. Досягається це за рахунок того, що ведучий протягом всього тренінгу активно працює з мотивацією учасників, стимулюючи їх інтерес і пробуджуючи бажання зробити почуте частиною свого особистого досвіду. Виглядає це все приблизно так: чоловік десять-дванадцять сидять на стільцях один навпроти одного ие кажуть, розігрують спеціальні вправи, виконують різні творчі завдання ведучого. А тренер, найчастіше психолог, уважно спостерігає за реакцією учасників на ті чи інші ідеї або пропозиції. У разі якщо матеріал "не йде", тренер проводить спеціальні "розігріваючі" процедури, щоб пробудити в аудиторії безпосередній інтерес до теми та мотивувати їх до активної участі в роботі над нею.

Головна відмінність тренінгу від індивідуальної консультації в тому, що на тренінгу кожному учаснику стає доступний не тільки досвід і знання психолога, провідного ці заняття, але й досвід і знання інших учасників. Таким чином, уявлення людини про проблему і про шляхи виходу з неї відразу багаторазово розширюються. Часто сама присутність на групі вже сприяє зняттю гостроти проблеми. Мама чи тато, що відвідали тренінг, переконуються в тому, що це не тільки їхнє чадо перефарбували волосся в зелений колір, відмовляється бути ввічливим і весь час канючить гроші. Вони бачать, що з аналогічними труднощами в тому чи іншому вигляді стикаються батьки багатьох, якщо не всіх, підлітків. А це значить, що ніякої катастрофи в усьому цьому немає, і що з таким проблемним дитиною теж жити можна, і навіть домовлятися про щось можна.

Тренінг в корпоративному форматі - це ідеальний інструмент підвищення професійного рівня та розвитку персоналу. Корпоративний тренінг дозволяє враховувати всю специфіку діяльності компанії, рівень компетенції персоналу та адаптувати програму навчання безпосередньо під Ваші потреби. Навчання тренінги та розвиток персоналу неможливо переоцінити, оскільки вони є запорукою успішної діяльності організації і необхідною умовою відповідності професійно рівня Вашого персоналу реаліям мінливих ринків. Замовляючи корпоративний тренінг, Ви робите справжню інвестицію, яка, як показала практика ведення бізнесу в складних економічних умовах окупається багаторазово, дозволяючи вам бути на гребені успіху навіть у найскладніших умовах.

Об’єктом дослідження є теоретичні та практичні аспекти тренінгової роботи.

Предметом дослідження є особливості застосування тренінгів для формування позитивної корпоративної культури організації.

Метою дослідження є особливості використання теоретичних та практичних навичок тренінггової роботи для формування корпоративної культури.

Для реалізації мети потрібно вирішити такі завдання:

  1. З’ясувати сутність та принципи тренінгової роботи;

  2. дослідити історичний розвиток тренінгових практик;

  3. визначити види та характеристики тренінгів;

  4. уточнити організацію соціально-психологічного тренінгу в корпоративному форматі;

  5. дати характеристику розвитку компетентності в спілкуванні за допомогою соціально-психологічного тренінгу як важлива складова професійного розвитку;

  6. розглянути мотиваційний тренінг,як доцільний спосіб покращення ефективності роботи;

Розділ І. Теоретичні та практичні аспекти тренінгової роботи

1.1. Історичний розвиток тренінгових практик

Вся наша робота обумовлена стрімким та безкінечним процесом змін, що став буденністю для людини ХХІ століття. Навряд чи хтось заперечить цей факт. Глобалізація, постійний розвиток інформаційних та комунікативних технологій - це основні показники змін, що відображаються на житті кожної людини. Ці фактори визначають, ким ми працюємо і чи працюємо взагалі. Таким чином, можна сміливо стверджувати, що в основі прогресивних змін суспільного буття лежить навчання та удосконалення процесу праці. Одним з основних ефективних нововведень ХХ століття є тренінгові навчання [12].

На сьогоднішній день не існує загальноприйнятого визначення поняття «тренінг», що призводить до широкого трактування тренінгового навчання за допомогою різних засобів, методів, форм та прийомів у психологічній практиці. Вважається, що тренінг - це частина запланованої активності організації, котра спрямована на збільшення професійних знань та вмінь працівників.

Вперше тренінгові заняття, спрямовані на підвищення компетентності у спілкуванні, були проведені учнями видатного психолога К.Левіна (США) та отримали назву тренінгових груп (Т-групи). В їх основі була покладена наступна ідея: більшість людей живе і працює в групах, але частіше за все, вони не задаються питанням, яку участь вони беруть у суспільному процесі, якими їх бачать інші люди, яку реакцію їх поведінка викликає в інших. К.Левін стверджував, що більшість ефективних змін в установці та поведінці людини відбувається в груповому, а не індивідуальному контексті, тому, щоб визначити і змінити свої установки, виробити нові форми поведінки, людина повинна навчитися бачити себе так, як її бачать інші.

Успішна робота послідовників К.Левіна в майстерні міжгрупових відносин призвела до створення в США (1954 р.) Національної лабораторії тренінгу. В Т-групах навчали управлінський персонал, менеджерів, політичних лідерів ефективному міжособистісному спілкуванню, вмінню управляти, вирішувати конфлікти. Вже на початку 60-х років виникли тренінгові програми на основі гуманістичної психології К.Роджерса - орієнтовані на психологічну підтримку та розвиток. І, врешті, починаючи з 70-х років, під керівництвом М.Форверга на основі соціально-психологічного навчання, почали проводитися бізнес-тренінги, які вже в перші роки свого існування почали активно завойовувати лідерські позиції.

1.2. Види та характеристика тренінгів

Формування іміджу за допомогою тренінгів відбувається як би поетапно, так як імідж, можна сказати, - це цілісність, гармонія тіла і духу. Цими етапами є тренінги, кожен з яких переслідує свою мету, спрямованість. Зауважимо, що назви тренінгів можуть бути різними в трактуванні різних авторів, але суть їх одна. На першому етапі можуть застосовуватися тренінги тілесної терапії, а також саморегуляції, потім - тренінги самовдосконалення, або «отримання себе», і на останньому етапі - тренінги «особистісного зростання», де використовуються різні методи самовдосконалення. Популярні також бізнес - тренінги, які в більшості випадків включають в себе елементи всіх трьох груп і проводяться з метою вдосконалення навичок, необхідних для конкретної професії або виду діяльності (тренінги продажів, тренінги переговорного процесу, тренінги для керуючого персоналу тощо) Зауважимо, що ці групи тренінгів в основному припускають групову форму проведення. Винятком може бути тільки тренінг тілесної терапії, тут більше підходить індивідуальна форма занять. [1]

Тренінги тілесної орієнтації

Ми часто і не підозрюємо про свої можливості, про ту силу, яку можна використовувати на благо собі та іншим. У цьому переконує тренінг тілесної орієнтації. Всі генії, стверджує психолог Н. Енкельман, домоглися своїх успіхів тільки за допомогою своєї підсвідомості, сили якого визначають долю. «Життя, як чортове колесо - все залежить від того, де стоїш і як крутиться ... Але воно може стати і колесом фортуни »2 На чортовому колесі головне - це досягнути центру, і тоді ти вже не будеш скинутим з нього. Так для кожної людини важливо досягти цього центру рівноваги, тобто. знайти спокій і внутрішню впевненість. Хто зуміє знайти такий центр, таку зону усередині себе, той навіть у «сильний шторм» буде випромінювати спокій і впевненість.

Існує чимало людей, які шукають шлях до власного «центру» методами розслаблення (наприклад, буддистська йога). Практика йогів переконує в тому, що влада свідомості над тілом безмежна і що мобілізувати свої духовні сили можна, володіючи своїм тілом і підпорядковуючи його своїй волі. Але в цьому випадку передбачається відчуженість від життя. Але земне життя розгортається тут і тепер, тому тут і тепер повинна влаштовуватися. Це життя - договір, який підлягає виконанню. Проте виконати його можна тільки тоді, коли є чітке уявлення про мету і коли її досягнення домагаються, незважаючи ні на що. Тому зняття напруги, релаксація тіла і духу повинні бути підпорядковані досягненню великої особистої мети.

Хода, характер рухів, жести відображають особливості нашої особистості. Зі зміною наших почуттів змінюється ставлення до власного тіла, а із зміною ставлення до тіла змінюється наша особистість.

Без уявлення про роботу нашого організму неможливо ефективно впливати на нього. Відомо також, що все, що нас оточує - є енергія, яка пронизує весь світ І психічна енергія насичує кожну точку нашого організму, подібно до того, як сонячна енергія насичує навколоземний простір.

Існують різні рівні енергетичної організації людського організму, який існує в кількох енергетичних планах одночасно, це: фізичний план; астральний план; ментальний план.

В організмі є централізована енергетична система, яка координує всю нашу діяльність. Вона складається з семи енергетичних центрів, званих чакрами. Наше тіло представляє собою універсальний контейнер, в якому накопичуються пригнічені і витіснені емоції, що обертається всілякими «затискачами», блоками, перешкодами на шляху нормальної циркуляції енергії.[7]

Кожна клітина нашого організму реагує на наші думки і слова. І наше тіло зазвичай веде себе відповідно з нашим способом думок. Але тіло намагається говорити з нами, підказувати нам, а ми цього не помічаємо і продовжуємо створювати і накопичувати хвороби. Зрозумівши ж мова тіла, ми зможемо забезпечити собі стабільне здоров'я і довголіття. Завдання людини - не дозволити своєму тілу взяти верх над собою, і тоді з'явиться можливість духовно піднестися над матеріальним. Все це досягається за допомогою відповідних методів. До таких методів належать терапія Райха, біоенергетика, рольфинг, первинна терапія, метод Александера, структурна інтеграція та інші методи.

Тренінг самовдосконалення

Хто робить уранці зарядку, той підтримує своє тіло у формі. Хто йде в поліклініку, той хоче полікувати своє тіло. Хто вночі спить, той дає йому відпочинок. А хто йде на тренінг особистісного зростання, той прагне підтримувати у формі свою душу, насолоджуватися грою і багатством душевних рухів у прямому згоді з заповітом поета:

Не дозволяй душі лінуватися, Щоб в ступі воду не товкти. Душа зобов'язана працювати І день, і ніч ... (М. Заболоцький)

Девіз цього тренінгу: полюби себе, пізнай себе, зміни себе!

Головне в цьому тренінгу не розвиток окремих психічних якостей (пам'яті, уваги, уяви), а виховання того внутрішнього людини, яка ними користується.

Тренінг дає можливість змінити себе і своє життя за допомогою синтезу методів і технік на рівні свідомості і підсвідомості, перестати бути жертвою обставин і стати творцем власної долі. Тренінг проходить в різних формах - психологічні та рольові ігри, вправи, дискусії, міні-лекції, керовані візуалізації та групова діяльність. [17]

Л. К. Аверченко призводить спеціальні вправи, які використовуються на таких тренінгах. Наведемо деякі з них. Наприклад, вправа «Мій герб». Суть його така. За старих часів був звичай зображати на воротах замку. На щиті лицаря родовий герб і девіз - короткий вислів, що виражає кредо або мета діяльності власника. На заняттях, таким чином, пропонується намалювати особистий герб, що відображає його життєве кредо, ставлення до себе і світу. Дається на це 10 хвилин.

Тренінги особистісного зростання

Жива людина - не будівля, для якого спершу повинен бути закладений фундамент, потім зведені стіни і, нарешті, покладена дах. Виконання широкої внутрішньої програми особистісного зростання можна починати одночасно з різних сторін, а різні методи і дії можна, залежно від обставин і внутрішнього стану, чергувати протягом більш-менш тривалого часу.

Формирующаяся особистість починає справжнє життя, в порівнянні з якою попередня може здатися лише підготовкою до життя, чи не внутрішньоутробним періодом розвитку.

Особистісний ріст вимагає застосування безлічі методик психологічного впливу, націлених на розвиток і самовдосконалення особистості і на гармонізацію її відносин з Я і все більш повне об'єднання з ним.

Цікавий метод Хозе Сільви, який сказав наступне: «Не дозволяйте ні першої невдачі погубити вас, ні першому успіху розорити вас».

Багато століть люди задавали питання: чому деякі працюють набагато успішніше за інших? Відповідь на це питання знайшло Хозе Сільва з Ларедо в штаті Техас, витративши на дослідження більше двадцяти років. Він встановив, що кожна людина має внутрішньої силою, що дозволяє досягти всього, що він побажає

Особливість методу Сільви полягає в тому, що він вчить людину думати в розслабленому стані і в тому ж стані використовувати техніку самопрограмування на досягнення поставлених цілей. Людина перебуває в повній свідомості і повністю контролює себе, залишається ментально активним, не залежним ні від якого зовнішнього впливу.[15]

Комунікативні тренінги

Широко використовуються комунікативні тренінги. Комунікативний тренінг - це процес навчання, спрямований на усвідомлення, актуалізацію, формування та вдосконалення особистісних якостей, необхідних у ситуаціях взаємодії з партнерами. Це навчання вмінню будувати процес спілкування, враховуючи стан, інтереси та цілі клієнта, колеги, колективу. На комунікативному тренінгу переслідуються мети:

  • Дати уявлення про основи комунікації.

  • Виявити, усвідомити, сформувати і практично відпрацювати комунікативні навички.

  • Сформувати команду з метою підвищення якості та ефективності її подальшої взаємодії.

  • Усвідомлення учасниками закономірностей ділового спілкування, що визначають його ефективність при співпраці з партнерами.

  • Формування та відпрацювання навичок: встановлення контакту; активного слухання; аргументації; емоційної регуляції в процесі спілкування.

  • Усвідомлення кожним учасником групи його сильних сторін і ресурсів у сфері ділового спілкування.

Комунікативний тренінг може проходити у формі міні-лекції, дискусії, спеціалізовані ігрові вправи, ділові та рольові ігри, короткий консультування в ході спеціальних вправ, релаксаційні і ментальні сесії, рефлексія для усвідомлення, придбання і розвитку необхідних практичних навичок.[32]

Бізнес-тренінги - це найбільш популярне в нашій країні напрям тренінгів, яке, на моє глибоке переконання, занадто часто використовується не за призначенням. Про що це я? Зараз поясню. Бізнес-тренінг - це такий тренінг, де людей навчають бізнесу. Що значить навчити бізнесу? Якщо під словом «бізнес» на увазі ту діяльність, яка щодня здійснюється бізнесменами для отримання прибутку, то бізнес у кожного різний, але все ж це ремесло. А навчання ремеслу вимагає ремісничих тренінгів. Тобто тренінгів, в яких учні повинні навчитися тому, як правильно виконувати ту чи іншу дію, процедуру або процес. І тут навчання правильній побудові процесу бізнесу є необхідним і незамінним. Але не потрібно забувати, що ми говоримо про процеси та процедури. Якщо ви хочете навчити співробітника, як управляти бізнес-процесами, то бізнес-тренінг - це те, що вам потрібно. Однак не забувайте, що, наприклад, продажу, переговорів, управління і т.п. бізнес-тренінг якщо й може навчити, то тільки в області описової - теоретичної. Навчити ж співробітника ефективно продавати, домовлятися або керувати людьми бізнес-тренінг не зможе, оскільки тут потрібні навички ефективного спілкування. А спілкування не є область бізнесу. Природно, всі ми цілими днями спілкуємося один з одним в офісі, транспорті і т.д. Але бізнес - це, в першу чергу, система процесів і процедур, які дозволяють заробляти гроші. А комунікація - засіб, яким користуються бізнесмени та їхні представники для реалізації механізму впливу процесів на інших членів суспільства. Ось і виходить, що, бізнес-тренінг необхідний, коли ви хочете навчити співробітників керувати процесами і процедурами, власною діяльністю і діяльністю підприємства, проектами, збутом, дистрибуцією, територією. Коли вам потрібно забезпечити ваших людей теорією продажів, переговорів, презентацій і т.п.

Але якщо ви хочете навчити співробітників ефективному межперсонального взаємодії - спілкуванню, то потрібні соціально-психологічні тренінги. На відміну від бізнес-тренінгів, соціально-психологічні тренінги не ставлять перед собою завдання навчити веденню бізнесу. Їх парафія - соціальні навички, тобто навички спілкування між людьми. Такі тренінги направлені на придбання навички ефективного межперсонального взаємодії. Це стосується більшості сфер соціальної діяльності людини. Навчитися безконфліктному спілкуванню з іншою людиною не так просто, адже всі люди різні і скільки людей, стільки й думок. Ось саме шанобливого ставлення до думки іншої людини і вчать соціально-психологічні тренінги. Навіть за форматом проведення ці тренінги дуже відрізняються від бізнес-тренінгів. Теорії тут вкрай мало. Тут дуже багато практики. Причому практики живий. Якщо це тренінг врегулювання конфліктів, то конфлікти створюються живі. Якщо це тренінг переговорів, то ситуації для їх проведення не емулювати, а живі, з життя. [14]

НЛП-тренінги можна віднести до тренінгів технологічним. НЛП - нейролінгвістичне програмування - в даний час дуже популярно. І це не випадково. У 70-ті роки ХХ століття, у момент зародження в США цього напрямку психологічного консультування (в останні роки претендує на статус психотерапевтичного), НЛП ввібрало в себе цілий пласт моделей ефективного вирішення багатьох життєвих і ділових проблем. Оскільки основні моделі НЛП прийшли з гештальт-терапії та еріксонівського гіпнозу, ці техніки є ефективними і застосовними в різних контекстах життя. Але при цьому не потрібно забувати, що це всього лише техніки і моделі. А ефективність застосування різних технік і моделей може бути різною і залежить, не в останню чергу, від особистісної готовності людини застосовувати їх у реальному житті. Нерідко техніки та навички, набуті на НЛП-тренінгах, не приживаються в реальному житті. Чому? Дуже просто. Всі люди різні. І моделі НЛП бралися від різних людей. Якщо одна людина щось зумів зробити, то це може зробити й інший, якщо його правильно навчити, - говорить НЛП. Але на практиці виявляється, що та чи інша модель погано приживається у людини. Він пробує раз, другий, третій, а потім просто відмовляється від подальшого застосування, так як він демотивує поганим результатом. Іншими словами, моделі НЛП - це шапка, яку можна легко надягти на себе і використовувати за призначенням. Але! Ця шапка певного розміру і форми. І якщо ваша голова випадково виявилася не того розміру або форми, вам буде складно утримати її на голові. Правда тут не все так сумно - за допомогою різних технологій як з НЛП, так і з інших напрямків психотерапії, вашу голову можна привести до того розміром, який потрібний. Але це вже з розділу тренінгів особистісного зростання. До речі, потрібно також віддати належне НЛП-тренінгів у тому, що вони одні з найбільш просунутих в області придбання досвіду. НЛП-тренінг по суті тренажер: хочете такий навик - беремо таку-то модель і шліфуємо її до тих пір, поки вона не починає добре виходити.

Психокорекційні / психотерапевтичний тренінг. Ця категорія тренінгів є найбільш різноманітною. Тут кожен з напрямків психологічного або психотерапевтичного консультування має свою методику, форму та формат проведення тренінгів. Часто ці тренінги навіть не називаються тренінгами, а носять назву «група»: група особистісного зростання, групова терапія, группаналіз або груповий психоаналіз та ін Як правило, ці тренінги проводяться психотерапевтами і націлені на особистісний розвиток учасників, усунення конфліктності, нервозності, тривожності, інфантилізму. У більшості своїй незалежно від тієї терапевтичної теорії, в рамках якої проводиться група, ці тренінги стосуються в основному внутрішнього світу учасника і його особистого, сімейного, дитячого досвіду, насущних проблем, які турбують людину в даний момент. Це можуть бути і робочі моменти, і бізнес-завдання, але в терапевтичних групах цей контекст є лише фоном для більш глибокої внутрішньої роботи з особистістю людини. Такі тренінги часто проводять у відкритому режимі, коли учасники записуються до групи самі, індивідуально, і рідко замовляються корпораціями. На практиці далеко не всі керівники готові впорається з досить інтенсивним особистісним зростанням своїх співробітників, якщо вони самі недостатньо дорослі у всіх значеннях цього слова. Такі групи або замовляють для топ-менеджменту компаній, або, що буває частіше, комплектують людьми з різних компаній або за рахунок співробітників, яким керівництво оплачує індивідуальне участь в таких групах, або в повністю індивідуальному порядку. Іноді трапляється, що керівник компанії сам досить інтенсивно розвивається і веде за собою свою компанію і співробітників. Тоді менеджмент компанії навчається цілеспрямовано слідом за лідером, але такі програми найчастіше зустрічаються в авторських тренінгах.

Авторські тренінги досить широко поширені як в нашій країні, так і за кордоном. І я б сказав, заслужено поширені. Ця категорія тренінгів виділяється на тлі інших яскравими особистостями тренерів. Як правило, це 2-3-денні тренінги, а частіше семінари людей, які ретельно розробляють певну вузьку тему, наприклад ораторську майстерність або лідерство, комплектуючи її моделями та техніками з різних напрямків. Такі тренінги, природно, приділяють всю увагу одній тільки заявленої теми, тому дають більше шансів навчитися добре хоч одному, зате значимого навику. Досить часто такі тренінги замовляють компанії для своїх співробітників як мотиваційних тренінгів, де учасників навчають навичкам, корисним більше в прикладному контексті, ніж у суто бізнесовому. Зустрічаються також комплексні багатоступінчасті програми навчання, які включають в себе як бізнес-контекст, так і особистісний розвиток учасників. Такі програми, як правило, є компіляцією підходів, технік і теорій множини терапевтичних, філософських і духовних напрямків і дозволяють рости не тільки індивідуально кожному співробітнику, але й організації в цілому. Але таке собі можуть дозволити тільки найбільш мудрі з керівників, які глибоко розуміють суть управління організацією, командою співробітників, їх мотивацією і розвитком.

Тренінг командного згуртування. Ця категорія тренінгів є незаслужено рідко використовуються в нашій країні. За кордоном саме такі тренінги зазвичай замовляють на мотиваційних заходах. Мотиваційним заходом в такому контексті зазвичай є 3-5-денний івент (event; власне, це і є пряме значення слова захід в англійській мові), у вигляді якого проводиться внутрішній корпоративний тренінг, присутній вечірня програма, виділяється час на окремий 1-2 - денний plain air-тренінг (від англ. - на відкритому повітрі). Його мета - підвищення рівня групової, або як у нас прийнято називати, командної згуртованості. Тут я б порадив не плутати групу і команду, згуртованість і командну взаємодію. Оскільки команда, всупереч дуже поширеним помилкам на цю тему, - це не той колектив, в якому всі підтримують один одного і готові в будь-яку хвилину прийти на допомогу, а той, в якому кожен сам на своєму місці професійно виконує свої функції усередині злагодженої, згуртованою системи. Ці тренінги, незважаючи на свою позірну невитіюватість (якщо не звертати уваги на використовуване устаткування), приносять дуже реальний результат, якого не так вже просто досягти іншими методами. Будь-яка група людей, навіть зовсім незнайомих, якісно знайомиться один з одним і протягом незначного періоду часу стає згуртованим колективом, готовим до роботи. Причому в цьому колективі вже розподілені всі ролі, і всі учасники ознайомлені з правилами гри в групі. Правда, при цьому присутній явно виражена конкуренція, але це вже тема іншої недавно згаданої групи тренінгів. В ідеалі такі тренінги можна і потрібно замовляти як мінімум раз на рік-півроку кожної організації, під час з'їзду для підведення підсумків, як інструмент з досягнення командного, а я б сказав - колективного згуртування.

Розділ ІІ. Особливості застосування тренінгів для формування позитивної корпоративної культури організації

Спектр інструментів, застосовуваних компаніями для підвищення кваліфікації своїх співробітників, досить різноманітний. Перший і найбільш наближений до умов і завдань реального бізнесу спосіб — навчання “боєм”, основний недолік якого полягає в непередбачуваності результату. Одна справа, коли людина на практиці, у реальній роботі закріплює отримані на корпоративних тренінгах навички й знання. І зовсім інше, коли нового співробітника зовсім без підготовки занурюють у роботу із принципу “жити захочеш — випливеш”. У такому випадку він, перебуваючи в стресовій ситуації, не володіючи достатніми знаннями про компанію й про продукт, може, сам того не бажаючи, нашкодити іміджу компанії. Звичайно, найчастіше подібна стратегія – це вимушена міра, обумовлена дефіцитом часу або грошей на навчання.[11]

Як правило, робити перші кроки в бізнесі новачкові допомагають більш досвідчені співробітники й керівництво, контролюючи й направляючи його дії. У цьому випадку успіх залежить від системи комунікацій, прийнятої в компанії: як часто й у якій формі здійснюється звітність і контроль, як розподіляється відповідальність за навчання.

У деяких компаніях є неписане правило: якщо співробітник пройшов який-небудь тренінг, прийняв участь у конференції, виставці, він проводить для колег “круглий стіл” із презентацією й відповідає на питання. Обмін досвідом може бути дуже корисний і на міжрегіональному рівні — у багатьох компаніях регулярно проводяться спільні виїзди всіх офісів компанії на конференції або на відпочинок, іноді особливо успішних співробітників запрошують на міжнародні заходи, де їсти можливість поспілкуватися із кращими представниками компанії з багатьох країн. Подібні поїздки часто організують фармацевтичні дистриб’ютори для співробітників компаній-клієнтів. Корисність подібних зустрічей важко переоцінити, тому що спілкування під час їхнього проведення менш формалізоване, чим звичайно, статусні бар'єри зникають, що полегшує обмін досвідом між співробітниками різних рівнів.

Останнім часом фахівцями з навчання персоналу все частіше вживається слово “коучинг”, яке на російську мову можна перекласти приблизно як “наставництво”. Ця методика може застосовуватися як при навчанні нових, так і при підвищенні кваліфікації досвідчених співробітників. Коучинг – це дуже персоніфікована процедура, спрямована на виявлення потенціалу й розвиток індивідуальних здібностей кожного конкретного працівника. Як наставника може виступати як людина з компанії (не обов'язково безпосередній керівник), так і зовнішній коуч-консультант.       Коли мова йде про розвиток і навчання співробітників, у першу чергу мається на увазі кількість і якість проведених тренінгів, які можна класифікувати по декільком категоріям: зовнішнім і внутрішнім, вступним і поглибленим, спеціалізованим і загальним.[31]

Зовнішні й внутрішні

Багато великих компаній воліють мати у себе в штаті тренера, тренінг-менеджера або цілий відділ, відповідальний за навчання й розвиток персоналу.

Перевага корпоративного тренера полягає в глибокому знанні й розумінні не тільки специфіки бізнесу в цілому, але і його особливостей у рамках конкретної компанії. Насамперед це знання продуктів компанії, її стратегії, культури в плані поведінки на ринку, знання співробітників і, як наслідок, можливість знайти індивідуальний підхід до кожного члена команди. Інтегрованість у компанію дає тренерові або тренінг-менеджеру можливість брати участь у формуванні HR-політики й впливати на стратегію розвитку персоналу. Гарний тренер – це фахівець, який не тільки володіє певними методиками й уміє їх застосовувати, але й має власні наробітки, самостійно створені навчальні модулі. Іноді компанії запрошують тренерів зі своїх закордонних офісів або відправляють співробітників туди на навчання.

Проте багато компаній, навіть маючи в штаті тренера, деякі програми замовляють у зовнішніх провайдерів. Корпоративному тренерові складно охопити всі області навичок і знань, а фахівець ззовні має глобальне бачення ринку, більш широкі знання, почерпнутими з різних сфер бізнесу, і може навести наочні й показові приклади з паралельних областей. Він також може побачити багато плюсів і мінуси команди з боку.

Вступні й поглиблені

Перш ніж приступити до роботи, новий співробітник повинен глибоко вивчити продукт, з яким йому має бути працювати, стратегію поведінки компанії на ринку, основні правила спілкування із клієнтами й поведінки усередині компанії. Останнім часом на ринку все частіше стали зустрічатися випадки, коли компанія проводить перші вступні тренінги ще на етапі відбору. Такий підхід дозволяє побачити, на що здатні співробітники, відстежити динаміку їхніх результатів, відібрати кращих із кращих з більшою впевненістю в правильності зробленого вибору, а також забезпечити збереження іміджу компанії на ринку. Вступні тренінги можуть проводитися не тільки для нових співробітників, але й для тих, хто змінює напрямок діяльності усередині компанії або починає роботу над новим завданням.

Поглиблені тренінги проводяться, як правило, для досвідчених співробітників регулярно або у випадку просування на більш високу позицію. Подібні тренінги можуть являтися частиною заохочення, додатковою мотивацією. Компанія дає зрозуміти, що зацікавлена в розвитку співробітників, у їхньому професійному й кар'єрному зросту. Іноді крім тренінгів і курсів компанія сплачує одержання бізнес-освіти, але для цього людина спочатку повинна зарекомендувати себе з найкращого боку, довести свою лояльність до компанії, домогтися блискучих результатів у роботі й показати наявність потенціалу й прагнення до розвитку. Для самих людей подібні тренінги, а також освіта, звичайно виявляються досить корисним багажем, який при будь-яких обставинах буде затребуваний на ринку праці.

Спеціалізовані й загальні

Спеціалізовані тренінги проводяться відповідно до потреб конкретних відділів компанії. Наприклад, для медичних і торгових представників це можуть бути тренінги по навичках продажів, мистецтву презентації, мерчандайзингу, крім того відділ маркетингу проводить тренінги по продукції компанії. Для людей, що займають більш високі позиції в продажах, мають сенс тренінги по побудові команди, менеджменту, аналізу території, фінансовому плануванню й т.п. Для медичного відділу актуальні семінари й тренінги по проведенню клінічних випробувань, дотриманню стандартів міжнародної практики.

Найбільш успішне сполучення всіх перерахованих вище інструментів навчання й розвитку персоналу можна продемонструвати на прикладі залучення в роботу нових співробітників у багатьох великих західних фармкомпаніях. Людина, що прийшла на посаду медичного представника, перші два тижні, а іноді й місяць, просто ходить до лікарів разом з найбільш досвідченими представниками, спостерігає за тим, як проводиться презентація, як розставляються акценти, у якому ключі прийнято відповідати на питання. Потім новий співробітник проходить ряд базових тренінгів, як по продажах, так і по продукції компанії, і тільки потім його відправляють на самостійні візити, проведення яких контролюють старший медпредставник, керівник групи представників або регіональний менеджер.