Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 4й курс 1.rtf
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
446.32 Кб
Скачать

Міжрегіональна академія управління персоналом

Сєверодонецький інститут

______________________Сєдов_Олександр_Вадимович____________________________

(прізвище, ім’я, по батькові студента)

Курсова робота

з дисципліни: ________Господарське право___________________________________________

за темою: ____________Антимонопольне регулювання як особлива_________________

______________________________форма державного регулювання________________________

шифр групи: ІН23-9-2008БП(4.0д)

Науковий керівник

_Доцент, Адюнкт-професор____

(наукове звання)

Юсупжанов Ренат Абдрахимович

(прізвище, ім’я, по батькові)

Сєверодонецьк

2012 Зміст

Зміст 3

Вступ 4

1 Причини виникнення та наслідки діяльності монополій 6

1.1 Сутність і причини виникнення монополій 6

1.2 Наслідки діяльності монополій 10

2 Об’єктивна необхідність та сутність антимонопольного регулювання 14

2.1 Необхідність антимонопольного законодавства 14

2.2 Монопольне становище на Україні 16

2.3 Антимонопольне регулювання в Європейських країнах 19

3 Особливості антимонопольного регулювання в Україні 25

3.1 Антимонопольне регулювання в Україні 25

3.2 Діяльність антимонопольного комітету України 29

3.3 Розвиток антимонопольного регулювання за кордоном і на Україні 34

3.4 Пропозиції щодо вдосконалення антимонопольного регулювання в Україні 37

Висновок 40

Список використаних літературних джерел 42

Вступ

Темою обраною для розгляду в даній роботі є антимонопольне регулювання як особлива форма державного регулювання. На сьогодні для України висвітлення даного аспекту являється надзвичайно актуальним, оскільки країна переживає перехідний період, що уособлює в собі структурні перетворення, як на рівні пересічного громадянина, так і на рівні української економіки в цілому. В державі відбувається процес переходу від командно-адміністративного типу управління економікою до ринкових відносин між суб’єктами, що функціонують на ринку товарів та послуг. Ринкова система регулювання економіки передбачає створення багатьох ринкових підсистем, що функціонують одночасно, так в одній країні можна спостерігати ринок вільної конкуренції, олігополії і монополістичний ринок.

Метою написання представленої роботи є досконале розкриття питання антимонопольного регулювання України, як в розрізі української економіки, так відносно закордонних країн. Задачами поставленими для відпрацювання в даній роботі є визначення причин виникнення монополій та економічних наслідків від їх діяльності в регулюванні економіки, як на Україні так і на зовнішньому ринку; формулювання об’єктивної необхідності та сутності антимонопольного регулювання української економіки в порівнянні з сусідніми країнами, проведення порівняльного аналізу між ними; виділення особливостей антимонопольного регулювання, що здійснюється на теренах української економіки; прогнозування перспектив розвитку антимонопольного регулювання України і закордонних партнерів.

Об’єктом визначеним для висвітлення зазначеної теми виступають монополії, що функціонують на ринку України і антимонопольна політика, яку проводить уряд української держави і уряди закордонних країн. При цьому предметом виступає комплексна оцінка діяльності монополій, об’єктивної необхідності антимонопольного регулювання, що здійснюється шляхом впровадження відповідних законів і підзаконних актів, а також визначення перспектив розвитку антимонопольного регулювання в ближньому майбутньому.

На сьогодні перед українською громадою постала низка питань, що потребують досконалого вивчення і впровадження заходів щодо їх поліпшення і відповідного регулювання. Одним з таких питань є антимонопольне регулювання економіки України, оскільки діяльність монополій залишає свій відбиток не лише на економічній стабільності країни і можливості розвитку економіки в цілому, а і на житті пересічного громадянина. Це пояснюється наявністю таких явищ в українській економіці, як вживання заходів недоброякісної конкуренції, сформованих сприятливих умов для діяльності монополій в деяких галузях економіки. Зазначені питання вимагають вживання заходів для вдосконалення антимонопольного законодавства України та підвищення якості діяльності антимонопольного комітету. Таким чином, тема обрана для розгляду в представленій роботі порушує гостру тематику сьогодення, що є актуальною для сучасного українського суспільства. Антиринкова сутність монополізму розглядалася К. Марксом і В. Леніним. Але в самій капіталістичній країні, США антимонопольне регулювання було уведено, в 1890 р. (Закон Шермана) за 26 років до роботи «Імперіалізм як вища стадія капіталізму».

Державне регулювання монополізованих ринків необхідно для захисту інтересів споживачів в області виробництва масових товарів. Характер виробництва в Україні, що зложилася в результаті ринкової трансформації енергетичного та металургійного комплексах - олігополістичний або монополістичний.

Особливою увагою в економічно розвинених країнах користуються заходи для економічного регулювання інвестиційних та інноваційних процесів при всіх формах конкурентних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]