Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 4й курс 1.rtf
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
446.32 Кб
Скачать

Висновок

Підводячи підсумок слід відзначити, що антимонопольне законодавство посідає значне місце в економіці та господарському праві як один із способів державного регулювання економіки, а саме обмеження утворення монополій, використання ними монопольної влади, а також недопущення незаконних дій у конкурентній боротьбі.

З фактів та досліджень, наведених у роботі, можна зробити висновок, що монополії можуть негативно впливати на ціноутворення, створювати перешкоди конкуренції. Після свого створення монополії прагнуть якнайшвидше використати цю можливість, регулюючи обсяг випуску, встановлюючи цінову дискримінацію, або штучно знижуючи ціни. Це все негативно впливає на конкуренцію і збільшує суспільні видатки. Такі тенденції в економіці призвели до виникнення антимонопольного законодавства. Проте, з іншої сторони, монополії сприяють науково-технічному прогресу, так як здатні виділяти значно більші кошти на асигнування у цій галузі.

Порівнюючи норми антимонопольного законодавства різних країн, слід відмітити, що вони характеризуються значною схожістю. Це говорить про те, що в світі спостерігається загальна тенденція щодо врегулювання монополій, а також, що багато норм антимонопольного законодавства одних країн запозичені у інших. Проте кожна країна має свої особливості, що й відбилося на їх антимонопольному законодавстві. Зокрема значно різняться органи забезпечення дотримання норм встановлених антимонопольним законодавством, частка ринку, яку повинна охоплювати компанія, щоб вона стала монополією.

Говорячи про особливості антимонопольного регулювання в Україні, на території якої на відміну від інших країн, виникли “соціалістичні” монополії ще за часів СРСР, слід відмітити ряд особливостей. Свій розвиток воно почало із прийняттям Закону України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції в підприємницькій діяльності” 18 лютого 1992р, в якому викладено суть і основні принципи антимонопольного регулювання, який потім було скасовано на підставі Закону України “Про захист економічної конкуренції”. Закон України “Про захист економічної конкуренції”, а також Закон України “Про Антимонопольний комітет України” визначають правовий статус Антимонопольного комітету України як спеціального органу, який забезпечує контроль за дотриманням антимонопольного законодавства. Слід відзначити, що антимонопольне законодавство Украіни є подібним то світового і відстоює основні принципи світового антимонопольного врегулювання. Але на ряду з цим впровадження в українську економіку світового досвіду антимонопольних компаній, що проводились і проводяться закордонними сусідами.

Як відзначено вище, антимонопольне регулювання в Україні потребує деякого вдосконалення, які повинні бути впроваджені в життя в врахуванням особливостей української економіки.

Список використаних літературних джерел

  1. Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції” ред. від 13.01.2009р.

  2. Закон України “Про Антимонопольний комітет України” // Відомості Верховної Ради України 1993, №50, ст.472

  3. Закон України “Про захист економічної конкуренції” ред. від 27.07.2011р.

  4. Архангельский В.Н. «Демонополизация рынков товаров и услуг как фактор улучшения инвестиционных процессов» - http://telekritika.kiev.ua/news/

  5. Азаров Макроекономіка. К.: Експерт-Про, 2000 – 489 с.

  6. Дахно И. “Антимонопольне законодавство України”// “Україна-бізнес”, 1995 р., №24

  7. Мамутов В.К., Чувпило О.О. Господарче право зарубіжних країн: Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів. – Київ: Ділова Україна, 1996. – 352 с.

  8. Пилипенко А.Я., Щербина В.С. Господарське право: Курс лекцій: Навчальний посібник для юридичних факультетів вузів – К.: Вентурі, 1996 – 228 с.

  9. Гражданское и торговое право капиталистических государств: учебник – Москва: Финансы и статистика, 1993 –186 с.

  10. Сухотин О.В., Богачев В.Н. и др. Монополизм и антимонопольная политика - Москва: Финансы и статистика, 1994. - 178 с.

  11. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р., Экономика, Москва: “Дело ЛТД”, 1993 – 864 с.

  12. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р., Экономика, Москва: “Дело ЛТД”, 1993 - 256 с.

  13. Мамутов В.К., Чувпило О.О. Господарче право зарубіжних країн: Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів. – Київ: Ділова Україна, 1996. – 352 с.

  14. Сухотин О.В., Богачев В.Н. и др. Монополизм и антимонопольная политика – Москва: Финансы и статистика, 1994. – с. 178

  15. Мамутов В.К., Чувпило О.О. Господарче право зарубіжних країн: Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів. – Київ: Ділова Україна, 1996 - 290 с.

  16. Монопольна влада - http://50.economicus.ru/index.php?ch=5&le=48&r=4&z

  17. Дахно И. “Антимонопольное законодательство Украины” - “Украина-бизнес”, 1995 г., №24 – 30 с.

  18. Василевский А. Конспект лекций по экономической теории – 45 с.

  19. Ясин Е., Цапелик В. “Пути преодоления монополизма в общественном производстве”// „Плановое хозяйство”, 1990 г., №1 - 41 с.

  20. Караваев А. “Борьба с недобросовестной конкуренцией” // “Директор”, 1995 г., №7, 55 с.

  21. Рузавин Г., Мартынов В. “Монополии и несовершенная конкуренция” - Курс рыночной экономики, Москва: Дело, 1994 г., 96 с.

  22. Васильев С.С. Конкуренція як фактор економічного росту. - http://infoteka.economicus.ru/

  23. Квартальнов В.А. Економічна теорія. М.: Фінанси і статистика, 2003 – 671с.

  24. Маккеннол К.Р., Брю С.Л. Економікс: принципи, проблеми і політика. Пер. з англ.. 11 – го видання., К.: “Хагар-Демос”, 1993 – 785 с.

  25. Морган Н, Ричард А., Економіка: підручник, М.: Юніті, 2004 – 467 с.

  26. Савченко І.Л. Міжнародна економіка: основні економічні проблеми і шлях їх вирішення. Львів: ЛБІ НБУ, 2003 – 197с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]