Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 9новая.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
128 Кб
Скачать

Лекція 9

Тема 8. Удосконалення системи управління і кооперативної демократії.

План.

  1. Основні зміни системи управління у споживчій кооперації, що відбулися за роки незалежності.

  2. Ринкові організаційно – правові форми господарювання і перспективи їх запровадження у споживчій кооперації.

  3. Удосконалення організаційної побудови органів громадського самоврядування і професійного апарату управління. Взаємовідносини між ними.

  4. Особливості умов проведення організаційно – кооперативної роботи в контексті психології сприйняття інновацій.

Література: 2; 3; 14; 19; 22; 23.

Питання 1. Основні зміни системи управління у споживчій кооперації, що відбулися за роки незалежності.

Споживча кооперація України в 90-х роках XX століття переживала період структурної перебудови, реформування і адаптації до ринкового середовища.

Реформування відбувалось повільно, внаслідок чого система тривалий час перебувала в глибокій кризі, яка проявилася у падінні основних економічних показників кооперативних підприємств. Систематично зменшувалась також кількість товариств та спілок, пайовиків і працівників.

Надзвичайно низьким залишався й рівень кооперативної свідомості членів та керівників. Перша конференція споживчої кооперації України (1997р.) вимушена була визнати, що останні „втратили відчуття будь – якої відповідальності” і чинять відкриті дії на шкоду кооперації. Крадіжки, розтрати, грубі порушення дисципліни праці, привласнення керівниками частини кооперативного майна свідчили про кризу управління в системі.

Зросли також сепаратистські настрої. Сьомі збори Ради Укоопспілки своєю Постановою від 23 квітня 1998р. припинили членство Донецької та Київської облсплживспілок у Центральній спілці споживчих кооперативів України „за дії, які завдають шкоди консолідації зусиль кооперативних організацій”, призводять до послаблення „цілісності та єдності споживчої кооперації України”. Зі складу Укоопспілки вийшла також Запорізька обласна споживча спілка. Покидали систему й окремі райспоживспілки та товариства.

Існування споживчої кооперації перебувало під загрозою.

Обравши курс на відродження національної кооперації, керівництво Укоопспілки дозволило товариствам та спілкам самостійно планувати і здійснювати господарсько – фінансову діяльність, визначати організаційну структуру , кількість працівників, форми і системи оплати праці. Кардинальним кроком стало надання споживчим товариствам прав безпосередньо володіти, користуватись і розпоряджатись належним їм майном та коштами.

Таким чином, споживчі товариства отримали повну господарську самостійність. В Україні утворено єдину національну кооперативну систему. Їх ідейно – організаційним центром став Національний кооперативний альянс України (2001р.).

Розвиток кооперації на основі єдиних програм та скоординованих дій кооперативних організацій і державних органів влади й управління забезпечують створення в нашій державі повноцінного кооперативного сектора економіки.

Споживча кооперація є органічним структурним елементом нової економічної системи, що формується в Україні.

Будучи вагомою соціальною організацією людей і господарською системою, споживча кооперація складає ядро кооперативного сектору національної економіки. Вона відіграє важливу роль в реалізації соціальної політики і стабілізації економіки. Перше десятиліття незалежної України – це час формування необхідних для кооперації соціально – економічних, політико – правових та ідейних передумов.

►► Кооперативи визнані рівноправними суб'єктами економіки;

►► Завершується процес формування спеціального кооперативного

законодавства;

►► З’явилися широкі можливості для розвитку інших видів кооперації (розроблена концепція розвитку національного кооперативного руху);

►► Розвивається фінансова кооперація у формі кредитних спілок;

►► Зі збільшенням числа фермерських господарств та розгортанням паювання землі і майна колгоспів склалися умови для розвитку обслуговуючих аграрних кооперативів;

►► Здійснюється завершальний етап розмежування і закріплення власності;

►► Важлива подія в житті споживчої кооперації і те , що вона стала членом Міжнародного кооперативного альянсу (1992 р.).

Сьогодні кооперативи зернопереробного напряму в Україні розвиваються найуспішніше.

Із поглибленням ринкових процесів значення споживчої кооперації зростає, посилюється її соціально - економічна роль.

Але споживча кооперація повинна посилити соціальну орієнтацію реформ в країні і підвищити ефективність соціальної політики держави.

Успішно виконати таку важливу місію споживча кооперація не в змозі без поглиблення реформи , без структурних перетворень

А для цього необхідно проаналізувати ту структуру, яка була, є і науково обґрунтувати нову структуру, визначити її стратегію розвитку, також необхідно перебудувати перш за все всі галузі діяльності споживчої кооперації, так як вони формують її соціально - економічний розвиток.

Що для цього потрібно?

  1. Зберегти життєздатність і розвиток нових галузей споживчої кооперації;

  2. Забезпечити їх стабілізацію і розширити масштаби діяльності;

  3. Зробити їх з ринковою орієнтацією і конкурентоспроможними.

А це можна досягти таким чином:

I. Необхідно ліквідувати (законсервувати, здати в оренду) підприємства, які в перспективі не зможуть конкурувати з більш сучасними підприємствами, визначити доцільність функціонування підприємств, що мають потужну матеріально - технічну базу, а виробляють незначну кількість продукції і в перспективі не зможуть максимально використовуватись.

II. Структурна перебудова вимагає проведення ефективної асортиментної політики кожним переробним підприємствам в напрямку здешевлення продукції. А тому необхідно технологічне переоснащення виробничих підприємств, заміну морально і фізично застарілого обладнання новими високопродуктивними лініями, впровадження сучасних, ефективних технологій виробництва.

III. Розвивати нові види діяльності в сфері послуг - туризм, прокат складної побутової техніки, сільськогосподарського інвентарю, малої техніки, транспортних засобів, товарів культурно - побутового і господарського призначення.

IV. Створювати і подальше розвивати власну банківську систему.

Питання 2. Ринкові організаційно - правові форми господарювання і перспективи їх запровадження у споживчій кооперації.

Керівники споживчої кооперації вважають, що необхідні умови для вільного розвитку ініціативи та самодіяльності пайовиків вже створено. Проблема полягає в тому, що не всюди члени кооперативу володіють достатніми знаннями та вміннями для організації ефективної роботи своїх підприємств.

Зараз споживчі товариства і спілки проводять реструктуризацію кооперативних підприємств, а також госпрозрахункових відокремлених підрозділів, подібних до підприємств малого й середнього бізнесу. Частка останніх у роздрібному товарообороті Укоопспілки перевищує 20%. їх засновниками є члени споживчих товариств, сільгоспвиробники, інші юридичні та фізичні особи.

У регіонах все масштабнішою стає також участь споживчих товариств і спілок , торговельних, заготівельних і промислових підприємств системи у формуванні гуртових ринків, агроторгівельних домів, ярмарків, у створенні спільно з селянами збутових, переробних, заготівельних та інших сільськогосподарських кооперативів.

З метою розвитку взаємовигідних відносин між членами споживчих товариств і господарюючими суб'єктами споживчої кооперації в системі розроблено механізм стимулювання економічної участі пайовиків у діяльності споживчих товариств, споживчих спілок і кооперативних підприємств. Йдеться про винагороду пайовикам за придбання товарів, здачу сільськогосподарської продукції та користування послугами підприємств споживчої кооперації, внесення ними пайових внесків і вкладів на поповнення фінансових ресурсів кооперативних організацій і підприємств, а також за активну участь в органах управління і контролю системи. Для цього передбачені кооперативні виплати та виплати на паї, нарахування дивідендів, надання пайовикам пільг, переваг тощо.

В перспективі споживча кооперація України, не дивлячись на ускладнення функціонально - галузевої структури, що є недостатнім для ефективного функціонування суб'єктів споживчої кооперації в ринковому середовищі, повинна здійснити глибокі організаційно - структурні зміни в господарській організації.

Суть цих змін полягає у наданні економічної самостійності господарським одиницям і розвитку не тільки простих, а й складних організаційних форм.

Перший напрямок структурної перебудови господарської організації - це перетворення господарських у самостійні господарські суб'єкти за рахунок:

Об’єднання одиниць однорідного профілю діяльності і створення економічно самостійної юридичної особи

Здача в оренду і перетворення господарських одиниць в орендні підприємства

Перетворення окремих магазинів, ресторанів, цехів в юридичні особи.

Економічна самостійність і юридичний їх статус дозволять активізувати діяльність господарських одиниць, адаптувати їх до ринкових умов.

Другий напрямок - це об'єднання підприємств, їх. інтеграція. У споживчій кооперації України успішно діють 184 госпрозрахункових об’єднань роздрібної торгівлі, 226 об'єднань ресторанного господарства, 208 об'єднань кооперативної промисловості. Кількість таких об'єднань зростає щорічно, тому що раціонально використовується їх ресурсний потенціал і вище віддача.

Вже створюються умови для формування господарських комплексів, наприклад заготівельно - виробничих комплексів, це дасть можливість організаційно поєднати заготівлю, зберігання, переробку продукції сільського господарства і її реалізацію через власну торговельну мережу (ліквідуються зайві ланки управління, покращуються результати, зменшуються витрати на зарплату).

Ринкова орієнтація діяльності кооперативних підприємств повинна зміцніти конкурентні позиції господарюючих суб'єктів, підвищити ефективність їх функціонування і забезпечити поєднання особистих, колективних і суспільних інтересів.

Третій напрямок вдосконалення і розширення господарської організації - це створення за участю споживчої кооперації складних організаційно - правових форм, які більш чутливі до ринкового механізму і спроможні забезпечити автономність і незалежність кооперативних організацій, а також соціальну орієнтацію кооперативної діяльності, а це:

Організація господарської діяльності на основі оренди, посередництва, лізингу, виробництва здавальницької сировини.

Активна участь споживчих товариств і спілок у створенні акціонерних товариств, корпорацій, асоціацій, концернів, консорціумів та інших організаційно-правових форм.

Розвиток мережі об’єктів фінансово – економічної інфраструктури:

банків та їх філій, інвестиційних фондів і компаній, страхових компаній.

Створення в споживчий кооперації власного ринку цінних паперів, що дозволить збільшити кредити, пожвавити інвестиційну діяльність.

Питання 3. Удосконалення організаційної побудови органів громадського самоврядування і професійного апарату управління. Взаємовідносини між ними.

Концептуальною основою нової моделі організації споживчої кооперації повинна стати організаційна реструктуризація, яка зможе забезпечити конкурентоспроможність системи споживчої кооперації, її організацій і підприємств.

З цією метою передбачається:

1 - продовжити політику вдосконалення організаційної будови споживчих товариств і споживспілок;

2 - завершити формування системи бізнес-одиниць у складі споживчих товариств і споживспілок (створення сімейних підприємств працівників, утворення територіальних і галузевих об'єднань підприємств споживчої кооперації на повному комерційному розрахунку; здавання кооперативних підприємств в оренду без права викупу);

3 - зосередити основну роботу з членами споживчих товариств і спілок на кооперативних дільницях;

4 - центрами кооперативних дільниць повинні стати ■ магазини, великі підприємства громадського харчування, заготівельні й виробничі підприємства;

5 - переглянути Положення про кооперативну дільницю, передбачивши в ньому систему функцій кооперативної дільниці відповідно до сучасних соціально- ■ економічних умов діяльності споживчої кооперації;

  • 3 метою удосконалення організаційної побудови органів громадського самоврядування переглянуті примірні статути споживчих товариств, спілок, статут Укоопспілки.

Передбачено в них створення структури органів самоврядування і контролю за наступною схемою:

Дільничні збори членів споживчих товариств, дільничні кооперативні комітети, комісії кооперативного контролю, правління, загальні збори членів споживчих товариств,збори уповноважених, ревізійна комісія.

У споживчому товаристві

У Райспоживспілках

Конференція, рада райспоживспілки, правління, ревізійна комісія.

У Облспоживспілках,

Кримспоживспілці,

Укоопспілці

З’їзд споживчої кооперації України, області (республіки), рада споживспілки,Укоопспілки, правління споживспілки, Укоопспілки, ревізійна комісія споживспілки, Укоопспілки.

Необхідно зосередити основну роботу з членами споживчих товариств і спілок на кооперативних дільницях.

    • Щоб центрами кооперативних дільниць стали магазини, великі підприємства ресторанного господарства, заготівельні й виробничі підприємства.

Згідно із прийнятою XIX з'їздом споживчої кооперації України (2004р.) Стратегією розвитку споживчої кооперації України (2004 - 2015рр.)», уже найближчим часом буде створено нову, соціально орієнтовану модель системи споживчої кооперації.

У період 2004 - 2015рр. необхідно здійснити комплекс заходів з удосконалення управління всіма ланками споживчої кооперації, а саме:

    • Посилити відповідальність споживчих товариств і низових споживспілок перед споживспілками більш високого рівня за виконання статутних зобов'язань;

    • Підвищити роль і відповідальність правлінь як організаційних центрів керівництва господарською та соціальною діяльністю споживчих товариств і спілок;

    • Посилити роль членів споживчих товариств і спілок у процесах управління і контролю;

    • Провести суттєві зміни якісного складу управлінських кадрів, менеджерів за рахунок залучення висококваліфікованих фахівців, особливо молоді;

    • Розширити підготовку фахівців у вищих навчальних закладах Укоопспілки з менеджменту, фінансів, обліку, правознавства, комерційної та зовнішньоекономічної діяльності, комп'ютерних технологій, кооперативного будівництва;

    • Привести чисельність управлінських працівників у відповідність до обсягів діяльності та виробничих потреб підприємств, споживчих товариств і спілок;

    • Запровадити сучасні інформаційні системи, комп'ютерні програми з метою вдосконалення інформаційного обслуговування управлінських процесів.

Цим питанням велика увага приділяється Укоопспілкою, про це свідчить Постанова Правління Укоопспілки №45 від 26.02.07 «Про удосконалення організаційно - кооперативної роботи в організаціях споживчої кооперації системи Укоопспілки».

Питання 4. Особливості умов проведення організаційно - кооперативної роботи в контексті психології сприйняття інновацій.

Всі ці зміни , які проходять у споживчій кооперації в ринкових умовах, потребують створення і впровадження різноманітних інновацій для забезпечення ефективної діяльності.

Інновація - це непостійне впровадження нових комбінацій у випадках проведення нової організації управління, впровадження нового товару, нового методу виробництва,обслуговування, відкриття нового ринку, оволодіння новим джерелом сировини або напівфабрикатів та інше.

При впроваджені інновацій потрібно знати і враховувати:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]