Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5_Бази даних.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Лекція 5. Бази даних.

Мета: ознайомити студентів з основними поняттями баз даних, навчити створювати таблиці, форми, запити і звіти різними способами; розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу; виховувати баждання працювати з додатковою літературою.

Література

  1. Виткуп В.В. Петренко В.В. Информатика и компьютерная техника. Учебное пособие. Киев. «Методика-информ». 2002.

  2. Глинський Я.М. Інформатика. Посібник. Львів. 2008.

  3. Дибкова Л.М. Інформатика та компютерна техніка. Навчальний посібник. Київ. Академвидав. Альма-Матер. 2005.

  4. Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінський О.Г. Інформатика. Експериментальний підручник. Київ. Корбут. 2008.

  5. Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г. Інформатика: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту. – К.: Школяр, 2010. – 304 с.

План

  1. Поняття бази даних та системи управління базою даних (СУБД).

  2. Реляційна модель бази даних. Поняття таблиці, поля, запису.

  3. Об'єкти СУБД Access

  4. Властивості полів, типи даних. Введення даних у таблиці.

  5. Основні етапи роботи з базами даних у середовищі системи керування базами даних. Створення бази даних. Форматування таблиць. Схема даних. Зв'язування таблиць на схемі даних.

  6. Сортування, пошук і фільтрація даних.

  7. Створення запитів.

  8. Створення форм.

Поняття баз даних

База даних – це файл спеціального формату, який містить структуровану за певними ознаками інформацію. Більшість баз даних мають табличну структуру, в якій адреса даних визначається перетином рядків та стовпчиків. У табличній базі даних стовпчики називають полями, а рядки – записами. Поля визначають структуру даних, а записи зберігають інформацію, що міститься у базі даних.

Дані, що зберігаються в таблиці бази даних, можна змінювати, знищувати, впорядковувати, фільтрувати тощо. Для роботи з даними використовують запити, форми та звіти.

Запити – об’єкти бази даних, що дозволяють автоматизувати процес відбору, модифікації та вилучення груп записів.

Форми використовуються для зручного заповнення даними таблиць та для відображення даних у наочному вигляді.

Звіти призначені для створення якісних друкованих документів, що міститимуть спеціальним чином відібрану та структуровану інформацію з таблиць бази даних.

Таблиці, запити, форми та звіти є основними об’єктами бази даних. Окрім основних об’єктів розрізняють також макроси і модулі: за допомогою макросів створюють макрокоманди, що спрощують деякі операції над даними, а за допомогою модулів на мові програмування високого рівня (Viual Basic) створюють нестандартні процедури обробки даних.

Для роботи з файлами баз даних використовують спеціальні програмні засоби – системи управління базами даних (СУБД).

Реляційні бази даних

Для ефективної організації даних структура бази повинна бути такою, щоб при внесенні даних виключалося багаторазове повторення однакової інформації. Це забезпечується тим, що якщо введення деяких даних доводиться виконувати багаторазово, базу конструюють з кількох зв’язаних таблиць, де у окремі таблиці (довідники-кодифікатори) виносять повторювані дані, а в основній таблиці зберігають лише посилання на потрібні записи з даними в довідниках. Бази даних, що забезпечують такий механізм зв’язування таблиць, називаються реляційним базами даних.

Для забезпечення цілісності даних (тобто для того, щоб зв’язки між таблицями працювали надійно і за будь-яким записом в головній таблиці можна було знайти відповідні зв’язані записи в інших таблицях) в таблицях для зв’язку використовують унікальні поля.

Унікальне поле – це поле (часто числове), значення в якому не може повторюватись.