Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 10.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Лекція 10

Тема 9. Зарубіжний досвід організаційно – кооперативної роботи.

План.

  1. Тенденції розвитку міжнародного кооперативного руху.

  2. Сучасний стан соціально – економічного розвитку споживчої кооперації у світі.

  3. Сучасний стан зовнішньоекономічного співробітництва Укоопспілки.

  4. Напрями міжнародної інтеграції споживчої кооперації України.

Література: 2; 3; 4; 8; 9; 14; 21; 26.

Питання 1. Тенденції розвитку міжнародного кооперативного руху.

Міжнародний кооперативний рух на початку XXI ст. розвивається в умовах становлення світової цивілізації.

Важлива роль кооперації у світі:

  • розв’язання проблем безробіття;

  • покращення умов життя бідного населення;

  • зниження рівня міграції трудових ресурсів;

  • підвищення професійного рівня менеджерів;

  • забезпечення партнерства з урядом в реалізації завдань соціальної місії держави;

Нині кооперація у 120 країнах світу налічує 800 млн. членів споживчих товариств і спілок, за даними Міжнародного кооперативного альянсу досягне 1млрд. осіб, 20% дорослого населення планети буде пов’язане з діяльністю кооперації.

Що закономірно для Міжнародного кооперативного руху?

  • кооперативний рух розвивається у всіх країнах світу;

  • зростають масштаби кооперації, розширяється кооперативний рух;

  • пріоритет у МКР має соціальна місія.

На сучасному етапі у Міжнародному кооперативному русі спостерігаються такі тенденції:

    • Активізація міжнародного співробітництва у регіональному й глобальному масштабах.

В умовах глобалізації економіки лише спільно можна забезпечити потреби у ресурсах та досвіді праці. Взаємопідтримка дозволяє впроваджувати нові технології, модернізувати виробництво, готувати кадри та інше.

(серед великих кооперативних об’єднань у світі є створений в 1971р. споживчий кооператив європейських країн і Японії Inter – Кооп – закуповує великі партії товарів через свої представництва в Іспанії, Бразилії, Аргентині, США, Австралії;

- організує виставки кооперативної продукції;

- сприяє обміну досвідом торгівлі з багатьма кооперативними організаціями. Офіс знаходиться у Копенгагені (Данія).

У Медісоні (США) є штаб – квартира Всесвітньої Ради Кредитних спілок,

члени – більше 37тис. кооперативів з 87 країн світу – 88млн. осіб.)

При Міжнародному Кооперативному Альянсі діють багато міжнародних спеціалізованих об’єднань. (По сільському господарству, банках, енергетиці, риболовлі, страхуванню, туризму, здоров’ю та інші).

    • Проникнення кооперації в нові сфери людської життєдіяльності.

Соціальні послуги виходять з-під контролю держави.

У Франції та Італії перші з’явилися кооперативи електронної комерції (підприємства відкривають Web – сторінки для придбання і реалізації товарів); кооперативні турагентства. У Франції діють понад 50 театральних кооперативів (допомагають акторам). У США першими виникли кооперативи здоров’я (кооперативні аптеки та поліклініки) – допомагають сім’ям. В Іспанії, Греції, Бельгії, Скандинавії існують кооперативні будинки пристарілих та інвалідів. У Швеції вперше виникли центри денного догляду за дітьми та кооперативні дитячі садки, кооперативи по розв’язанню проблем молоді – надають їм консультації, послуги. В Японії – університетські кооперативи (забезпечують – дешевше харчування, послуги репетиторів).

    • Зростання обсягів господарської діяльності та членської бази сільськогосподарської кооперації.

Сільськогосподарські кооперативи обслуговують до 90% фермерів, допомагають їм переробляти, збудовувати продукцію, забезпечують технікою, насінням, добривами, кредитами та інше.

    • Розростання кооперативного підприємництва у сфері фінансів.

Сьогодні фінансові кооперативи існують більше як у 100 країнах світу, об’єднують приблизно 100 млн. осіб.

    • Стабілізація та зростання кількості багатофункціональних кооперативів (замість традиційних споживчих товариств виникають об’єднання для страхування і кредитування самих себе, тому що у більшості споживчих кооперативів погіршилося фінансове становище, знизилися прибутки).

    • Підвищення ролі універсальних товариств у кооперативному секторі економіки. Ця тенденція зумовлена зменшенням потреби в традиційних споживчих товариствах (для того, щоб зберегти себе, частина цих кооперативів поруч з підприємствами роздрібної торгівлі та оптовими базами почала створювати установи для страхування та кредитування своїх членів, підприємства побутових і соціальних послуг, житлово-будівельні комбінати тощо, перетворившись таким чином на універсальні товариства).

    • «Перебудова» організаційних і господарських засад споживчої кооперації. (Об’єднання дрібних і середніх споживчих кооперативів у регіональні товариства, утворення єдиного споживчого кооперативу в країні – у невеликих державах Європи, утворення змішаних кооперативно – акціонерних товариств).

Ці тенденції істотно впливають на розвиток національної кооперації.

Кожен рік коло питань, які вирішуються кооперативами у світі, збільшується.

Глобальні питання розвитку МКР постійно розглядаються на Генеральних Асамблеях МКР.

«Наші Асамблеї, що збираються через кожні два роки , об’єднують регіони і людей, дають їм можливість спілкуватися, обмінюватися думками, а також вчитися один в одного. Це реальний шлях для втілення найбільш важливих кооперативних принципів та співробітництва між кооперативами » - так охарактеризував зібрання кооператорів світу 14 – 19 жовтня 2007р. в Сінгапурі Гарі Кронан, директор Міжнародного Кооперативного Альянсу з питань комунікацій в доповіді „Інновації у кооперативному бізнесі”.

Ця Генеральна Асамблея проходила ще й під враженням оприлюднених напередодні GLOBAL 300 оновлених цифр товарообігу кооперативів, що свідчать про масштабність кооперативного руху у світовій економіці, його сприяння фінансовій та соціальній стабільності національних економік.

У сучасному світі цінується споживачами і є виграшним той бізнес, що керується етичними та соціальними нормами, а це саме той аспект, де кооперативи досягли найкращих результатів, і їх мета – не прибуток, а задоволення потреб кооператорів, пайовиків.

Програма GLOBAL 300 – це потужна модель, що дає урядам країн уявлення про ефективні альтернативи, що існують у світовому бізнесі і потребують нового захисту.

Для подальшого розвитку, утвердження кооперативної моделі бізнесу дуже важливою є робота кооперативів над питаннями сталого розвитку, інновацій, чому й присвячувалися сесії, що проходили у рамках роботи Генеральної Асамблеї.

Учасники засідань ознайомилися з досвідом кількох кооперативів, що працюють у різних секторах, різних країнах. Але у їхніх звітах звучало дуже багато спільного, визначального для кооперації.

Найперше – це люди, котрі є найважливішим фактором у діяльності кооперативу (чи то общини в цілому, чи працівники кооперативу).

По – друге – інновації, без втілення яких неможливо конкурувати у глобалізованому світі, мають бути успішними.

А ще - охорона навколишнього середовища, соціальні питання.

Кооператорам по силі робити якісь добрі справи для усього світу. Кооперативи входять в десятку найбільших економік світу. І головна їх мета – боротьба за виживання людства. (Із матеріалів Генеральної Асамблеї МКА – газета „Вісті” №46 від 15. 11. 2007р.)

Питання 2. Сучасний стан соціально – економічного розвитку споживчої кооперації у світі.

Міжнародний кооперативний рух сьогодні виступає одним із суттєвих напрямів міжнародної інтеграції.

В умовах глобалізації, яка має багато негативних соціально – економічних наслідків, міжнародна інтеграція кооперативних систем базується на дотриманні кооперативних принципів господарювання і тим самим реально сприяє подоланню проблем безробіття та бідності у світі, зниження рівня міграції трудових ресурсів.

Так як МКР має соціальну спрямованість, тому він фактично стає альтернативною формою розвитку міжнародних відносин XXI ст.., і це забезпечить стійке економічне зростання як у розвинутих країнах, так і у країнах з перехідною економікою.

На сьогоднішній день у світовому європейському кооперативному русі спостерігається тенденція до:

  • значного збільшення чисельності кооперативів;

  • різноманіття їх видів;

  • збільшення кількості їх учасників.

(Зараз у 33 країнах Європи – 87 кооперативних організацій в 7 секторах економіки – 240 кооперативних підприємств де 140 млн. осіб – члени, в яких працює 5,5 млн. чоловік.)

Вагоме місце у європейському кооперативному русі займає споживча кооперація.

Головним завданням європейських споживчих кооперативів, які об’єднані в міжнародну організацію Єврокооп, є:

  • захист інтересів своїх пайовиків та споживачів;

  • просування ідей споживчої кооперації на загальноєвропейському рівні.

Найбільшого поширення споживча кооперація сьогодні має у Великобританії (9,8 млн. пайовиків), Італії (6 млн. пайовиків) та Швеції (2,9 млн. пайовиків).

Основними факторами, що забезпечують високі конкурентні позиції західноєвропейських кооперативів, є наступні:

1 – Глибока інтеграція кредитної і сільськогосподарської кооперації;

2 – Поширення міжнародної кооперації і інтеграції в Європейському регіоні, а також з кооперативами країн Східної і Центральної Європи;

3 – Концентрація виробництва (від 50% до 90% ринку) у переробних кооперативах (зокрема молоко і м’ясопереробних);

4 – Розвиток нових каналів та форм збуту продукції(особливо через аукціони);

5 – Формування багатопрофільних кооперативів (комбінування функцій маркетингу, матеріально – технічного постачання і сервісу).

Кооперативи західноєвропейських країн лідирують на товарних ринках з переробної продукції. Висока конкурентоспроможність забезпечується за рахунок виведення з під оподаткування і надання податкових пільг для кооперативів і кооперативних банківських інститутів.

А в країнах з розвиненою економікою завдяки дієвій системі державної підтримки здійснюється стимулювання діяльності кооперативів.

Західноєвропейські кооперативи конкурують з провідними транснаціональними компаніями (ТНК), тому що вони пристосовані до сучасних тенденцій глобалізації та інтеграції, що існують у світовому господарстві.