Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 3.

Тема 3. Інститут пайовиків: місце і роль в системі споживчої кооперації.

План.

  1. Пайовики – соціальна основа споживчого кооперативу.

  2. Формування капіталу кооперативу. Інвестування та управління. Специфіка становища пайовиків – працівників кооперативу.

  3. Добровільне і відкрите членство у кооперативі. Гарантії дотримання прав членів кооперативу.

  4. Турбота про освіту кооператорів.

Питання 1. Пайовики - соціальна основа споживчого кооперативу.

Пайовик – громадянин (або юридична особа), що вніс вступний та пайовий внески і був прийнятий у члени споживчого кооперативу.

Пайовики – єдині господарі кооперативу. У їх компетенції всі питання його господарської та соціальної діяльності.

Згадаймо, як здійснюється прийом громадян у члени споживчого товариства?

  • За їх письмовою заявою загальними зборами (зборами уповноважених) пайовиків, а також, за їх дорученням, постійно діючим органом управління споживчого товариства у визначений статутом кооперативу термін – 30 днів.

  • Сплати вступного і пайового внесків у розмірах, визначених статутом споживчого товариства.

Вступаючий стає членом споживчого товариства після прийняття рішення про його прийом.

Згідно із Законом України „Про кооперацію” (2003р.,стаття 3), «…кооперативи призначені для задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів...на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків, витрат і доходів, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та контролю.”

Оформивши у встановленому порядку своє членство у кооперативі, громадянин набуває таких основних прав:

    • рівне право участі в управлінні кооперативом;

    • право на участь в виборах органів управління товариством і обрання до будь - якого з них;

    • право на одержання інформації про стан справ в кооперативі. Це право передбачає публікацію щорічних звітів та статистичних даних про роботу кооперативів;

    • право ініціативи. Висловити думку можна як в усній, так і в письмовій формі. Органи управління зобов’язані розглянути пропозицію і винести щодо неї певне рішення.

    • право користуватися усіма без винятку, видами послуг, які надає кооператив на рівних засадах з іншими його членами;

    • право на відповідну частку чистого доходу (кооперативного прибутку), визначену згідно з умовами, передбаченими у статуті та відповідно до рішень, прийнятих з цього приводу зборами пайовиків. Найчастіше це право реалізується як право на кооперативні виплати і дивіденди, право вийти з кооперативу і отримати свій пайовий внесок у повному обсязі.

Набуваючи прав, член споживчого кооперативу бере на себе такі відповідні моральні і матеріальні обов’язки:

  • Обов’язок брати участь в житті кооперативу: у зборах пайовиків, обговоренні та вирішенні питань господарського чи іншого характеру, в роботі органів управління товариством ;

  • Обов’язок солідарності. Члени кооперативу повинні усвідомлювати свою взаємозалежність та взаємопов’язаність, а також й необхідність задовольняти свої споживчі та інші потреби, насамперед у кооперативі і через кооператив;

  • Обов’язок кооперативної дисципліни. Пайовики зобов’язані дотримуватися норм статуту, виконувати рішення зборів кооперативу, розпорядження постійно діючих органів управління;

  • Обов’язок кооперативної пропаганди. Пайовики повинні зокрема, повсякчас дбати про залучення до своїх товариств нових членів, популяризувати кооперативну літературу, періодику, вести кооперативну агітацію та ін..;

  • Обов’язок фінансування кооперативу. Пайовики повинні, зокрема зробити вступний та пайовий внески;

  • Обов’язок матеріальної відповідальності за зобов’язаннями кооперативу. Така відповідальність може бути повна, коли пайовик відповідає всім своїм майном .

Для того, щоб стимулювати пайовиків до активної економічної участі в діяльності споживчих товариств, спілки їм забезпечують:

Прямі грошові доходи

дивіденд на пайовий внесок,

процент на грошовий вклад,

бонус (процент), що нараховується пропорційно до сумарної вартості купленого товару,

оплата за здану продукцію,

зарплата і преміальні виплати.

Непрямі доходи

безкоштовний транспорт для вивезення зданої продукції,

безкоштовні послуги з доставки товарів,

знижки на послуги,

сезонний розпродаж зі скидками;

надання товарів у кредит (без %),

реалізація товарів та послуг за собівартістю (у віддалених селах).

Отримавши статус члена споживчого кооперативу, кожен пайовик бере на себе такі функції:

  • Підняти власний життєвий рівень шляхом економії при отриманні послуг і товарів.

  • Збільшити трудовий дохід.

  • Забезпечити собі місце праці, підвищення кваліфікації, перекваліфікацію.

  • Отримати додаткові соціальні та культурні послуги, освіту, широкий доступ до культурної інформації.

  • Розраховувати на допомогу та підтримку на випадок життєвих труднощів.

  • Долучитись до активного громадського життя, до глобальних проблем людства (проблеми миру, екологічної безпеки, бідності та ін.).

Питання 2. Формування капіталу кооперативу. Інвестування та управління. Специфіка становища пайовиків – працівників кооперативу.

Капітал кооперативу формують його члени, які вносять свою частку – пай. Як власники паю, вони мають право на дивіденди та на повернення паю в разі виходу з кооперативу.

Члени кооперативу своїми внесками формують кооперативний капітал та демократично управляють ним. Принаймні частина цього капіталу с спільною власністю кооперативу. Як правило, члени кооперативу отримують обмежену компенсацію на свої внески до кооперативного капіталу. Члени кооперативу спрямовують прибуток, отриманий кооперативом за результатами господарського року на наступні цілі: розвиток матеріально-технічної бази і створення резервів, частина яких обов'язково має бути неподільною; дивіденди та інші виплати членам кооперативу пропорційно їх участі в його діяльності; підтримка інших сфер діяльності кооперативу, схвалених його членами.

Зазначений принцип свідчить, що основною метою діяльності кооперативу є не отримання прибутків, а якнайкраще задоволення потреб своїх членів. Ця мета досягається безпосередньою активною участю та. демократичним контролем членів кооперативу за його ді­яльністю.

Таким чином, є всі підстави стверджувати, що існування кооперативів залежить насамперед від пайових внесків та участі членів кооперативу в його діяльності. З іншого боку кооперативи у свою чергу безпосередньо зацікавлені у створенні необхідних умов для задоволення потреб своїх членів.

Будучи власником майна та коштів кооперативу, пайовики самі вирішують питання про розподіл чистого доходу. Більша його частина ділиться пропорційно до внеску пайовиків, це забезпечує кооперативу статус неприбуткової організації і стимулюють активність членів, працівників свого підприємства сумлінно працювати. При розподілі чистого доходу кооперативної організації 51% - направляється на виробничий розвиток, 49% - на соціальний розвиток, в тому числі до 20% нараховується на дивіденди пайовикам.

Частина чистого доходу кооперативу, як правило, не менше 2%, спрямовується на задоволення культурних потреб членів кооперативу та на кооперативну пропаганду. З цього ж доходу фінансуються й усі благодійні акції, у яких бере участь кооператив.

Споживчі товариства та спілки зацікавлені в активній економічній участі пайовиків у їхній господарській діяльності. Активна економічна участь членів забезпечує ефективну роботу кооперативних підприємств і їх доходність.

Зацікавленість пайовиків підтверджується тим, що як раз цим вони можуть найбільш повно задовольнити свої потреби в товарах та соціально - побутових і культурно – освітніх послугах.

Таким чином, економічна участь пайовиків та економічна діяльність споживчих кооперативів має здійснюватися із врахуванням взаємних інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]