Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7-ПЄС.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
83.46 Кб
Скачать

3. Нефіскальні заходи. Кількісні обмеження та заходи, що мають еквівалентний ефект

3.1. Обмеження імпорту

Стаття 34 Договору про діяльність ЄС забороняє вста­новлення будь-якою державою-членом ЄС кількісних обмежень та заходів, що мають еквівалентний ефект, на імпорт, а ст. 35 Договору про діяльність ЄС — на експорт товарів з іншої дер­жави-члена. Обидві ці статті мають пряму дію.

Ключовим у забороні встановлення кількісних обмежень та заходів, що мають еквівалентний ефект, є "елемент Союзу", тобто перети­нання товарами внутрішніх кордонів між державами-членами ЄС. При цьому первинна "національність" товару не має значен­ня. Отже, якщо, наприклад, товар, який вироблено в Україні, законно потрапив на ринок Данії при подальшому імпорті його, скажімо, до Швеції остання не може встановлювати жодних кількісних обмежень на нього, так само, як і на товари датського походження.

✦ Однак ст. 36Договору про діяльність ЄС передбачає, що держави-члени, незважаючи на заборону, можуть встановлю­вати обмеження на імпорт і експорт, якщо це виправдано мірку­ваннями:

1) захисту суспільної моральності, публічного порядку та державної безпеки;

2) захисту здоров'я та життя людей, тварин чи рослин;

3) захисту національних багатств, які мають художню, істо­ричну чи археологічну цінність;

4) захисту промислової та комерційної власності.

Потрібно відзначити, що держави-члени не можуть розширювати перелік винятків, наведений у ст. 36Договору про діяль­ність ЄС. ЄСП дуже стримано ставиться до будь-яких спроб держав-членів штучно розширити тлумачення ст. 36Договору про діяльність ЄС.

✦ Заборона встановлення кількісних обмежень та заходів, що мають еквівалентний ефект, на експорт та імпорт товарів сто­сується саме держав-членів ЄС а не індивідів. Проте поняття "держави-члена" є досить широке та включає діяльність публічних танапівпублічних органів, на які законодавство держави-члена покладає певні адміністративно-розпорядчі повноважен­ня. Під поняття "держава-член" підпадають також установи чи підприємства, що засновані та фінансуються державою.

✦ Практика ЄСП та Директива 70/50/ЕЕС4 пояснюють, що заходи, які мають еквівалентний до кількісних обмежень ефект, можуть застосовуватися вибірково та універсально.

Вибірково застосовуваними є заходи, що перешкоджають імпортові товарів з інших держав-членів ЄС, зокрема, такі, що ускладнюють імпорт або роблять його дорожчим, ніж реаліза­ція товарів національного походження.

Універсально застосовуваними, згідно зі ст. 3 Директиви 70/50/ЄЕС, є заходи, що формально застосовуються рівною мірою як до національних, так і до іноземних товарів, але насправді покладають особливий тягар на товари іноземного походження.

✦ Таким чином, існує загальний обов'язок взаємного визнання товарів, допущених до продажу в будь-якій з держав-членів ЄС; проте виконання цього обов'язку допускає певні винятки в разі, якщо буде доведено наявність якоїсь з обов'язкових вимог, та якщо вжиті державою на виконання цієї вимоги обмежувальні заходи відповідають принципу пропорційності5.