Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оснастка_МОНУ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.28 Mб
Скачать

Загальні відомості

Більшість машинобудівних підприємств у своїх виробах застосовують виливки. Маса виливків, що входять до складу виробів, іноді становить до 90% їхньої загальної маси. Так, наприклад, маса виливків у важкому верстаті досягає 85% його загальної маси, в екскаваторі - 70% і т.п. Способи виготовлення литих виробів визначаються їхньою формою, розмірами й масою, серійністю й необхідною точністю, матеріалом виливків, необхідною якістю поверхні, наявним модельним оснащенням і устаткуванням.

Робочими програмами дисциплін «Проектування і виробництво оснастки» і «Конструювання оснастки ливарних цехів» передбачається вивчення теоретичного матеріалу і виконання практичних і самостійних робіт із проектування і виготовлення ливарного оснащення.

Кожному студенту видається індивідуальне завдання - креслення деталі з нанесеними ливарними вказівками. Для цієї деталі студент повинен розробити конструкцію моделі, стрижневих ящиків, модельних плит і всієї необхідної ливарної оснастки для виготовлення виливка в пісчано - глинистій формі.

Застосовуючи розмірні ланцюги для розрахунків номінальних розмірів і допусків на оснастку, що забезпечують задану точність лиття, студенти засвоюють технологічні процеси виготовлення модельного комплекту, виливків і теорію розмірної точності. Всі розрахунки по проектуванню ливарної оснастки передбачається виконувати, строго дотримуючись відповідних державних стандартів і правил Єдиної системи конструкторської документації (ЕСКД).

У даному методичному посібнику викладені загальні рекомендації з проектування модельно-опочної оснастки, також наведені необхідні інформаційно-нормативні матеріали для виконання розділів курсового проекту з дисциплін «Теоретичні основи формоутворення», «Технологія ливарного виробництва» і технологічної частини дипломного проекту. Матеріал посібника відповідає стандарту освітньо-професійної програми вищої освіти за напрямком «Ливарне виробництво».

1 Вивчення ливарнОї оснАстки. Визначення параметрів точності виливків

    1. Загальні вказівки

Технологічною оснасткою ливарного цеху називають сукупність пристосувань і інструментів, необхідних для отримання виливків і регламентованих ГОСТ 14.310.

Технологічна оснастка має бути такою, щоб забезпечити отримання виливків з належною точністю і шорсткістю поверхні.

Технологічна оснастка в процесі виготовлення виливків підрозділяється на формоутворюючу (основну) і універсальну (допоміжну).

Модельно-опочна оснастка складається з наступних пристосувань:

  • моделі або формувальних шаблонів, що служать для утворення порожнини форми;

  • стрижневих ящиків або шаблонів, що служать для виготовлення стрижнів;

  • моделей елементів ливникової системи, випоров, надливів;

  • підмодельних плит, на яких кріпляться: модель виливка, моделі елементів ливникової системи та ін.

  • плит сушильних плоских стандартних і фасонних (драйєрів);

  • пристосувань для зачищення стрижнів;

  • вимірювального інструмента стандартного і спеціального - для перевірки стрижнів;

  • інструмента і пристосувань для складання форм;

  • опок;

  • штирів і скоб.

При вивченні оснасткиварто звернути особливу увагу на розміри моделей, конусність стінок, форму і розміри знаків стрижнів на моделях і стрижневих ящиках.

Необхідно чітко представляти різницю між розмірами деталі і виливка, деталі і металевої заготівлі, що призначена для виготовлення металевої моделі, показати різницю між допуском на розмір і припуском на механічну обробку виливка. Для цього необхідно ознайомитися із класами точності виливків і припусками на механічну обробку, вивчити послідовність розробки технологічного процесу виготовлення виливків і проектування ливарної оснастки.

Після вивчення оснастки і документації варто провести повний аналіз креслення деталі, на якому нанесені елементи ливарної форми, і намітити, яку оснастку необхідно проектувати для виготовлення конкретного виливка.