Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
521.22 Кб
Скачать
  1. План семінарського заняття.

План семінарського заняття .

  1. Поняття реорганізації суб’єктів господарювання: причини, цілі, завдання та форми проведення.

  2. Фінансово–правові аспекти реорганізації підприємств шляхом укрупнення.

    1. Злиття суб’єктів господарювання.

    2. Приєднання: причини та наслідки.

    3. Поглинання як форма „примусової” реорганізації.

  3. Фінансово–правові аспекти реорганізації підприємств шляхом розкрупнення.

    1. Фінансові аспекти та правове регулювання поділу підприємств.

    2. Фінансові аспекти та правове регулювання виділення підприємств.

    3. Фінансові аспекти правонаступництва при розукрупненні суб’єктів господарювання.

  4. Перетворення суб’єкта господарювання — цілі та завдання.

  1. Термінологічний словник.

Виділення spin–off, equity carve–out, split–off IPO — це спосіб реорганізації підприємства, за якого частина активів та зобов’язань материнського підприємства передається іншій (іншим) спеціально створеній (-им) юридичній (-им) особі (-ам). При цьому материнське підприємство зберігає свій статус юридичної особи. Виділення може носити безоплатний (spin–off, equity carve–out, split–off) та оплатний (split–off IPO) характер.

Злиття підприємств merger — це форма реорганізації суб’єктів господарювання, яка перебуває шляхом об’єднання підприємства (або кількох підприємств), яке знаходиться у фінансовій кризі, з іншим, фінансово стійким підприємством (або кількома підприємствами). У разі злиття підприємств усі майнові права та зобов’язання кожного з них переходять до суб’єкта господарювання, який виник у результаті злиття. Бухгалтерські баланси підприємств консолідуються; активи і пасиви підприємств, що реорганізуються, в повному обсязі, передаються підприємству-правонаступнику, а підприємства, які злилися, припиняють свою господарську діяльність і втрачають свій юридичний статус.

Контрольний пакет акцій controlling interest, majority interest — це така кількість корпоративних прав, яка забезпечує їх власнику право здійснювати фактичний контроль над діяльністю підприємства–емітента.

Корпоративні права — це права власності на частку (пай) у статутному капіталі юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у разі її ліквідації.

Передатний баланс — це баланс суб’єкта господарювання, що реорганізується, складений на день припинення його фінансово–господарської діяльності, в якому відображено майно та капіталу, що передається під підприємства, що реорганізується (правопопередника), до правонаступника відповідно до умов реорганізаційної угоди.

Перетворенняreorganization— це спосіб реорганізації підприємства, який передбачає зміну форми власності або організаційно-правової форми юридичної особи без припинення господарської діяльності підприємства. При перетворенні одного підприємства на інше до підприємства, яке щойно виникло (правонаступник), переходять усі майнові права і зобов’язання підприємства – правопопередника.

Поглинання (вороже, дружнє поглинання) take over (hostile, friendly take over) — це спосіб реорганізації суб’єкта господарювання, за якого контроль над його діяльністю переходить від поточних власників до третьої особи (покупця) шляхом скупки корпоративних прав підприємства–цілі.

Поділ split–up — це спосіб реорганізації підприємства, за якого одна юридична особа припиняє свою діяльність, а на базі її створюються кілька (принаймні два) нових суб’єкти господарювання із статусом юридичних осіб.

Реорганізація підприємства reorganization — це повна або часткова заміна власників корпоративних прав підприємства, зміна організаційно-правової форми організації бізнесу, ліквідація окремих структурних підрозділів або створення на базі одного підприємства кількох, наслідком чого є передача (прийняття) його майна, коштів, прав та обов’язків правонаступникам. Основними формами реорганізації є злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення.

Роздільний баланс — це баланс підприємства, що реорганізується шляхом поділу чи виділення, на день припинення його діяльності, в якому окремими позиціями відображаються активи і пасиви, розподілені між ним і підприємствами-правонаступниками.

Соседние файлы в папке 2658_ФИН_дияль_суб_господ_КНЕУ