Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob_marketing_1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Садівнича проблема - газон

Західнонімецький виробник садівничих систем коштує перед проблемою стагнації ринку посівного матеріалу й добрив. Половина домашніх господарств у ФРН має сади (усього 10 млн. садів площею приблизно 230 м2 кожний у середньому). Однак щорічно додається тільки близько 2,3% загальної площі газонів. Близько 30% власників газонів мають із ними проблеми. Одна із причин - низькоякісний посівний матеріал: не відповідає прийнятим розмірам ріст улітку й низька стабільність до хвороб. Крім того, він погано переносить часте скошування й через кілька років швидко дегенерує. Добриво й поливання проти бур'янів мають тільки поверхневий ефект, тому що якість основної порослі залежить від посівного матеріалу, у зв'язку із чим відновлення газону повинне бути капітальним.

Більше того, змінюються вимоги власників газону до його особливостей. Замість репрезентативності й декоративності перевага віддається сильному й міцному | газону, що здатний витримати навантаження, тобто спорт, ігри й т.д.

Однак гарний і якісний газон можна одержати тільки шляхом повного пересівання вже раніше засіяної території високоякісним посівним матеріалом. Але при цьому газоном взагалі не можна користуватися три місяці й він досить доріг.

Дослідження, які виробник проводить у цій області, показують, що засівши високоякісного посівного матеріалу на місці вже існуючого газону, що дегенерував, дає тільки оптичний ефект. Для того щоб одержати дійсно якісний газон, необхідна спеціальна обробка ґрунту, насамперед із застосуванням відповідних добрив.

Система відновлення газону, що пропонує виробник, складається у використанні наступних продуктів: посівний матеріал, добрива для корінь розсади, спеціальні добрива для трави й необхідне садівниче встаткування для повсякденної діяльності, тобто косовиці, внесення добрив, поливання, збирання й т.д.

Головна частина цієї системи - результат досліджень і розвитку виробника.

Вигода споживача укладається в тім, що старий, що дегенерував газон повністю обновляється протягом короткого часу (біля -6 тижнів). При цьому ціна становить 1/7 ціни нового газону. Гадана складність цієї системи й аналіз збуту показали, що класичним

збутовим шляхом ця система на ринку зміцнитися не змогла.

Питання до ситуації:

1. Проаналізуйте маркетингову ситуацію й опишіть маркетингову проблему, перед якою стоїть виробник.

2. За результатами аналізу розробіть маркетингову концепцію й кроки по її втіленню у життя.

Завдання 3.

Проведіть аналіз практичної ситуації та дайте відповіді на питання.

Тов „Балта-хліб”

ТОВ “Балта-хліб” розташоване у місті Балта – районному центрі на півночі Одеської області. До кінця 2000 р. входило у ВАТ “Одеський коровай”, а з початку 2001 р. реорганізувалось у товариство з обмеженою відповідальністю і вийшло з-під контролю зазначеного підприємства.

ТОВ “Балта-хліб” за останні чотири роки значно розширило свій асортимент. Завдяки інвестиціям воно в 2000 році відкрило цех по виробництву кондитерських виробів м’якої групи (торти, тістечка) та в 2001 році макаронний цех. Біля 95% в структурі товарного асортименту припадає на виробництво хлібобулочних виробів. Крім того, дане підприємство продає кондитерські вироби твердої групи (печиво, пряники).

Продаж продукції здійснюється в основному за межами міста, в сусідніх районах Одеської та Миколаївської областях, завдяки замовленням безпосередньо від клієнтів. Значну увагу приділяють збуту продукції, використовуючи стратегію інтенсивного розподілу, тобто через збільшення кількості торговельних точок та розширення меж реалізації.

Основними конкурентами щодо реалізації кондитерських виробів для ТОВ “Балта-хліб” є поблизу розташовані хлібозаводи у місті Котовськ та селищі Саврань. Активізація їхньої діяльності може призвести до втрати частини споживачів (клієнтів) та зменшення обсягів виробництва, оскільки вони залежать від обсягів замовлень.

Інформація про стан ринку кондитерських виробів м’якої групи (торти, тістечка) та результати діяльності ТОВ “Балта-хліб” наведено у табл.1 і табл.2.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]