Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Карта1.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький національний технічний університет

Методичні вказівки

до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Інженерна геодезія» для студентів

напряму підготовки 0921 - “Будівництво”

Тема: «Розв’язування задач на топографічних картах та планах»

Вінниця внту 2011

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Інженерна геодезія» для студентів напряму підготовки 0921 - “Будівництво”.

Тема: «Розв’язування задач на топографічних картах та планах»

Затверджено Методичною радою Вінницького національного технічного університету як методичні вказівки для студентів напряму підготовки 0921 - “Будівництво”. Протокол № від “ р.

Вінниця внту 2011

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни “Інженерна геодезія” для студентів напряму підготовки 0921 –“Будівництво”./ Укладачі Г.С.Ратушняк, Т.Ю. Вовк, О.Д.Панкевич, - Вінниця: ВНТУ, 2011. – 25 с.

Рекомендовано до видання Методичною радою Вінницького національного технічного університету Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

В методичних вказівках висвітлені теоретичні відомості, на основі яких виконуються задачі на топографічних картах та планах, наведено приклади, а також подані варіанти завдань до самостійного виконання роботи.

Укладачі: Ратушняк Георгій Сергійович

Вовк Тетяна Юріївна

Панкевич Ольга Дмитрівна

Редактор В.О. Дружиніна

Коректор З.В. Поліщук

Відповідальний за випуск зав.каф. Г.С. Ратушняк

Рецензенти: В.В Швець, кандидат технічних наук, доцент

А.М. Власенко, кандидат технічних наук, доцент

ЗМІСТ

1.Загальні відомості про топографічні карти та плани……………….……...4

2.Дослідження точності визначення довжини лінії між двома точками різними способами ………………………………………………………….…5

3.Обчислення геодезичних координат точки ...……………………….……..7

4.Обчислення прямокутних координат точки………………………………..9

5.Нанесення на карту пункту за відомими координатами…………………10

6.Обчислення дирекційного кута і румба заданого напряму..…………..…12

7.Обчислення географічного і магнітного азимутів ………………..….… .14

8.Розв’язування задач за допомогою горизонталей ……………………….15

8.1.Обчислення позначки точки …………..…………………………..17

8.2.Обчислення крутості схилу …………………………………..…...18

8.3.Побудова профілю заданого напряму ……………………………19

8.4.Встановлення номенклатури аркуша карти………………………21

9.Контрольні питання для перевірки знань....................……………….…...23

10.Список використанної літератури…….…...……………………...……...24

Додаток А Вихідні дані для визначення довжини лінії,

координат точок, орієнтування напрямів, обчислення крутизни схилу, побудови профіля і встановлення номенклатури карти................................25

Додаток Б Вихідні дані для нанесення пункта на карту

і визначення висоти точки................................................................................26

1 Загальні відомості про топографічні карти та плани

Карта – зменшене, подібне та узагальнене зображення на площині поверхні Землі, інших небесних тіл або космічного простору, яке побудоване за певними математичними законами й наочно за допомогою умовних знаків показує розміщення й зв’язки різних предметів, явищ чи процесів, а також їхні якісні та кількісні характеристики.

Географічні карти дозволяють вивчити комплекс природоекономічних характеристик району будівництва для вибору найбільш оптимального проектного рішення.

Топографічна карта, як зменшене узагальнене відображення земної поверхні та побудоване відповідно обумовленими математичними закономірностями, є основою для розробки генеральних планів будівництва, камерального трасування лінійних споруд тощо. Топографічні карти на Україні складаються в рівнокутній поперечно-циліндричнійпроекції Гауса, обчислюваній за елементами еліпсоїда Красовського і в Балтійській системі висот. Положення будь-якої точки фізичної поверхні Землі визначається проекцією цієї точки на поверхні земного еліпсоїда (геодезичні або прямокутні координати). Ділянки місцевості на картівідображають в зменшеному вигляді. Масштабом топографічної карти або плану називають відношення лінії на карті або плані до горизонтальних проекцій цих ліній на місцевості.

На топографічних картах відображається територія земної поверхні, яка обмежена на заході та сході меридіанами, а на півночі та півдні – паралелями з відомими широтою та довготою. На північній та південній опорних рамках трапеції нанесені мінутні поділки по довготі, а на західній та східній сторонах – по широті у вигляді чорних і білих шашок, які чередуються. Кожна мінута широти і довготи точками поділена на шість частин, відстань між якими відповідає 10". З’єднав прямими відповідні точки на протилежних широтах і довготах трапеції, можна одержати геодезичну сітку координат у вигляді ліній паралелей та меридіанів. У кутках рамки приведені їх географічні координати.

Прямокутна система координат на топографічній карті зображена лініями кілометрової сітки. Горизонтальні лінії сітки, паралельні проекції екватора на горизонтальну площину, становлять осі ординат, а вертикальні лінії, паралельні осьовому меридіану, - осі абсцис. Виходи кординатної сітки підписані між внутрішньою і мінутними рамками, що дозволяє визначити плоські прямокутні координати точок.

Висотне положення точок земної поверхні відображається горизонталями, проведеними через відповідну висоту перерізу залежно від масштабу карти і характеру рельєфу місцевості та додатковими абсолютними висотами точок. Висота перерізу рельєфу приведена під південною зовнішньою рамкою.

Номенклатура аркуша карти вказана над північною зовнішньою рамкою. Числовий, словесний та лінійний масштаби, а також масштаб закладання розміщені під південною зовнішньою рамкою.Під південно-західним кутом рамки знаходиться пояснювальний підпис про схилення магнітної стрілки та середніх кутів зближення меридіанів.

У внутрішній рамці карти відображені рельєф та ситуація за допомогою контурних і позамасштабних умовних топографічних знаків.