Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Самоменеджмент(студ).doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
157.18 Кб
Скачать

4. Закони організації управління

1. Закон єдності універсальних характеристик організацій – процес досягнення цілі діяльності організації за допомогою зусиль персоналу призводить до встановлення ієрархії влади, яка, спираючись на організаційну культуру і використовуючи матеріальні ресурси, забезпечує розвиток організації в обраному напрямку.

Характеристики організації (елементи):

а) ціль

б) персонал

в) влада

г) культура

д) матеріальні ресурси

2. Закон менеджменту людських ресурсів – кожен директор це насамперед директор з кадрів, а кожен керуючий – це керуючий персоналом.

Менеджмент людських ресурсів – мобілізація співробітників за допомогою активної роботи керуючих на основі таких принципів:

  • Ставлення до людського фактора на виробництві як до головного джерела доходів

  • Створення необхідного простору для діяльності кожного співробітника

  • Інтеграція кадрової політики в загальну політику організації

Метою менеджменту людських ресурсів є відбір найкращих співробітників, уміння їх утримати, професійно їх підготувати і мотивувати.

3. Закон оптимального співвідношення цілей і стилів керівництва – унікальність роботи керівника зумовлена різноманіттям поєднання, цілей організації і стилів керівництва, що передбачає ситуативність, комбінованість стилів управління відповідно до цілей організації.

4. Закон співвідношення рівнів управління з цілями і персоналом організації – при визначенні ієрархії цілей необхідно прагнути до оптимізації, оскільки від цього залежить ієрархічність структури і величина норми управління, при цьому для досягнення поставлених цілей потрібно тим менше керівників, чим вищі норми управління, а норми управління тим вищі, чим вища кваліфікація персоналу.

Тема 3. Управлінська праця та її наукова організація

  1. Особливості управлінської праці

Управлінська праця – це вид суспільної праці спрямованої переважно на поліпшення ефективності використання людського фактора як основного носія конкурентного потенціалу.

Завдання УП є забезпечення цілеспрямованої скоординованої діяльності окремих учасників трудового процесу і трудових колективів в цілому.

Предмет УП – людина і її діяльність.

Об’єктом є праця людей в організації

Продуктом УП є вплив на людей, що активізує роботу підприємства.

Види розумової праці:

  1. Евристичний– праця керівників і фахівців з дослідження і розробки питань і планів діяльності, аналіз їх виконання, визначення напрямків, вдосконалення технологічних процесів та форм організації виробництва. Результатом цієї діяльності є вироблення і прийняття рішень спрямованих на досягнення цілей. За змістом евристична праця складається з 2-ох видів операцій:

    1. Аналітичні – дії над економічною інформацією з метою одержання різних проміжних або кінцевих показників аналітичного характеру

    2. Конструктивні операції – творча розробка пропозицій, планів і завдань пов’язаних з прийняттям рішень.

  2. Адміністративна праця – специфічний вид розумової праці, функціональним призначенням якого є керування діями і поведінкою людей в процесі трудової діяльності

  3. Оперативна праця – праця технічних виконавців, які виконують стереотипні операції детермінованого характеру необхідних для інформаційного забезпечення в процесі виробництва і керування.