Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
309
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Черепно-мозкова травма

Черепно-мозкова травма може супроводитись струсом, забиттям, здав­люванням і ураженням мозку. У комплексному лікуванні хворих виді­ляють 3 клінічні періоди.

Перший період характеризується тяжким станом хворого: різка загальмованість, млявість, слабість, апатія, стійкий головний біль, запаморочення, афазія, афонія, заїкуватість, гострі вестибулярні розлади. У 1-й період призначають спокій, проводять медикаментозне та опе­ративне лікування, а також лікування положенням. ЛФК протипоказана.

У 2-й період призначають розширений ліжковий (2а—2б) і палатний режими. Завдання ЛФК: активізація життєво важливих функцій серце­во-судинної, дихальної і травної систем, а також запобігання застійним явищам у легенях, пролежням, поліпшення та відновлення вестибуляр­ної функції, підвищення загального тонусу організму. Лікувальну гімнастику призначають із незначним фізичним навантаженням з в. п. лежачи або сидячи. За­стосовують прості вправи на розвиток статокінетичної стійкості, вправи зі зміною положень тіла, рухи голови у бічній та передньозадній площи­нах з обмеженою амплітудою. Доцільні вправи на координацію рухів, вправи для язика, нижньої щелепи та мімічних м'язів, а також дихаль­ні вправи з активізацією видиху.

Орієнтовний комплекс вправ лікувальної гімнастики для хворих з черепно-мозковою травмою у 2-й період лікування

  1. В. п. – лежачи на спині. Підняти пряму руку косо — вперед — вдих, роз­слабити м'язи та опустити її у в. п.— видих. Те саме другою рукою. По 3-4 ра­зи кожною рукою. Темп повільний.

  2. В. п.— те саме. Підняти пряму ногу догори — вдих, повернутись у в. п.— видих. Те саме другою ногою. По 5-6 разів кожною ногою.

  3. В. п.— те саме. Зігнути ногу, обхопити її руками і підтягти до живота — видих, повернутись у в. п.— вдих. Те саме другою ногою. 5-6 разів. Темп по­вільний, дихання рівномірне.

  4. В. п.— те саме. Підняти руку і різнойменну ногу. Повернутись у в. п. Те саме другою рукою та ногою. По 5-6 разів кожною парою кінцівок. Темп по­вільний, дихання повільне.

  5. В. п.— лежачи на спині, руки підняти вгору. Опустити руки з одночасним підніманням прямих ніг. Повернутись у в. п. 6-8 разів. Темп повільний, дихан­ня не затримувати.

  6. В. п. – те саме, в руках м'яч. Повороти тулуба в бік відведених рук з м'ячем — видих, повернутись у в. п. — вдих. По 4-5 разів у кожен бік.

  1. В. п. - лежачи на спині. Нахилити голову вперед і повернути її вбік. По­вернутись у в. п. Те саме у другий бік. По 4-6 разів у кожен бік. Темп повіль­ний, у разі запаморочення вправу припинити, зробити паузу.

  2. В. п. – те саме. Нахил голови в бік. Повернутись у в. п. По 4-5 разів у кожен бік. Темп повільний.

  3. В. п. – те саме. Обертання головою з невеликою амплітудою в один бік, потім — в інший. По 2-3 рази в кожен бік. Темп повільний. Запобігати запамороченню голови.

  1. В. п. – сидячи на стільці. Надування щік (одночасно та почергово). По­вторити 6-8 разів. Темп повільний, дихання носом, ритмічне.

  2. В. п. – те саме. «Переміщення» повітря з однієї щоки до іншої. По 6-8 разів до кожної щоки. Темп середній.

  3. В. п. – те саме. Максимальний оскал зубів із відкритим та закритим ро­том. 6-8 разів. Темп середній.

  4. В. п. – те саме. Бічні рухи нижньою щелепою (із закритим і відкритим ротом). По 6-8 разів у кожен бік. Темп середній.

  5. В. п. – те саме. Відкривання рота з глибоким вдихом через рот (позіхан­ня). 4-6 разів.

  6. В. п. – те саме, руки на поясі. Почергові нахили тулуба в лівий та пра­вий бік. По 6-8 разів у кожен бік. Темп середній, дихання вільне.

  7. В. п. – те саме. Нахил тулуба вперед — видих, повернутись у в. п. – вдих. 4—6 разів.

  8. В. п. – те саме. Поворот тулуба ліворуч — видих, повернутись у в. п.— вдих. Те саме праворуч. По 4-6 разів у кожен бік.

  9. В. п. – сидячи, в руках м'яч. Кидання м'яча обома руками в ціль. 8-10 разів. Темп середній.

У 3-й період лікування завданнями ЛФК є відновлення функції вес­тибулярного апарату, нормалізація функції зовнішнього дихання, загальнотонізуюча дія, відновлення навичок ходіння, поліпшення психічного стану хворого. У цей період поступово ускладнюють методику занять, дозволяють виконання вправ із навантаженням та амплітудою рухів, які поступово збільшуються. Призначають рухи голови в різних площинах з повною амплітудою, обертання тулуба у повному обсязі та в різних на­прямках, вправи в рівновазі на великій та малій площі опору. Застосову­ють вправи у метанні середніх і малих м'ячів, а також вправи із за­критими очима на місці та з пересуванням. Навчають ходити з під-страховкою та без неї, рекомендують прогулянки на свіжому повітрі. Можливі ігри на місці та естафетного типу в чергуванні з дихальними вправами.

Призначаючи ЛФК хворим із контузією та комоцією мозку, необхід­но додержуватись таких методичних принципів:

  1. У 2-й період лікування найбільшого значення слід надавати загальнозміцнювальним вправам, а також спеціальним вправам для вести­булярного апарату.

  2. Вправи зі зміною положення голови (нахили, повороти) ускладню­ють шляхом поступового збільшення амплітуди рухів голови.

  3. Вправи в рівновазі слід виконувати на широкій площі опору і чер­гувати їх із вправами в положенні сидячи.

  4. Особливо обережно призначають вправи із закритими очима.

  5. Під час виконання усіх вправ необхідно забезпечити повну стра­ховку хворого.

  6. У 2-й період рекомендується виконувати вправи в метанні з ве­ликим м'ячем, а у 3-й – способи метання ускладнюють і застосовують малі гумові м'ячі.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов