Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
200.71 Кб
Скачать

Тема 5. Ринок і продукція Методичні поради до вивчення теми

У суспільстві люди живуть не ізольовано, а в умовах, де історично сформувалася залежність однієї людини від іншої у процесі еко­но­мічної діяльності.

Така залежність визначає виробництво певного продукту праці – товару, який обмінюється на гроші, а їх, у свою чергу, можна обмі­няти на інший продукт праці (товар). Отже, центральним моментом у відносинах між людьми у суспільстві є обмін.

Особливістю ринкових відносин є те, що вони не передбачають якихось попередньо заданих настанов: щодо виду продукту його ціни, витрат на виробництво, обсягів випуску тощо. Це усе само­регу­лю­ється шляхом безпосередніх контактів ліги виробниками (продавцями) і покупцями.

Оскільки ринок – це обмін, то головним у ньому є те, що товари (продукти) мають задовольняти індивідуальні та виробничі (колек­тивні) потреби. Здійснюючи обмін, його учасники підходять до нього, як правило, раціонально, а саме – постійно порівнюючи міру задово­лення власних потреб з теми витратами, які вони мають понести.

Механізм відносин між учасниками ринку у суспільстві має бути упорядкований законодавчо.

Структура механізму сучасного ринку надзвичайно складна і по­єднує численні аспекти його організації і функціонування: гео­гра­фіч­ний, предметно-функціональний, юридичний, демографічний тощо.

Протягом тривалого часу людство виробило і засвоїло низку вимог, що складає систему поведінки на ринку і є відображенням об'єктивних економічних законів. У разі недоотримання зазначених вимог товаро­виробника чекає банкрутство.

Між ціною попиту і кількістю продукції, що продається, існує взаємозв’язок: чим менша кількість товару, тим вище споживач оці­нює його корисність, тим вищу ціну він згоден за нього заплатити, і навпаки. Але може трапитися й таке, коли ціна попиту висока, покуп­ців знаходиться порівняно небагато, що зумовлює незначний обсяг продаж. Якщо ж ціна попиту знижується, товар стає доступним, кіль­кість споживачів збільшується разом з обсягом продаж.

Змагання виробників за споживача на ринку визначають терміном «конкуренція». Результати конкурентної боротьби, позитивні чи не­гативні, залежать від умов, в яких вона протікає, від її характеру.

Товарний ринок, що поєднує вільний і конкурентний ринки, є ін­тегрованим поняттям, що охоплює ринки товарів і послуг, цінних па­перів і грошей, трудових ресурсів. Але за такими формуваннями діють також ринки засобів виробництва, ок­ремих продуктів (меблів, взуття, зерна, молока) тощо.

Усі види ринків взаємопов’язані. Так, виробник, що діє на товар­ному ринку, розпочинає виробництво і продаж, при цьому він обов’яз­ково контактує з ринком трудових ресурсів, купуючи на ньому робочу силу, та з ринком цінних паперів і грошей, звідки отримує кошти для інвестування.

Отже, в економіці існують не лише окремі типи ринків, а й ринкова система, усі елементи якої знаходяться у певному співвідношенні і взаємозв'язку. Значення такого співвідношення та взаємовпливу його складових елементів виключно велике.

 

План семінарського заняття

1.   Сутність ринку, ринкових відносин.

2.   Незалежність і економічна відповідальність суб’єктів ринкових відносин.

3.   Державне регулювання ринку, його правовий супровід.

4.   Чинники, що впливають на формування ринку у регіоні.

5.   Продукція як результат функціонування ринку.

Термінологічний словник

Ринок – це система відносин між суб’єктами товарно-грошового обміну як взаємозв’язку між продавцями (виробниками) і покупцями (споживачами) через рух товарів (продуктів) і грошей.

Банкрутство – це пов’язана з нестачею активів у ліквідній формі нездатність суб’єкта підприємницької діяльності задовольнити у ви­значений для цього термін висунуті йому кредиторами вимоги і вико­нати зобов’язання перед державним бюджетом.

Ринковий механізм – це система товарно-грошових відносин, яка забезпечує еквівалентний обмін продуктів (товарів, послуг), робочої сили, фінансових ресурсів та цінних паперів.

Підприємницька діяльність – це основа ринкових відносин, спря­мована на задоволення потреб споживачів, та отримання за рахунок цього виробниками власних економічних вигод.

Власність – це право володіння майном та обов’язок нести витра­ти щодо його збереження, ремонту, господарської експлуатації, а та­кож брати на себе ризик.

Корпоративна (виробнича, бізнесова)культура (етика) – це мо­рально-економічна категорія, що містить історичні традиції, культурні надбання, роль особливості в історії, взаємовідносини між партнерами на ринку та всередині колективу підприємства, ставлення до ризику тощо.

Партнерство – це стосунки між учасниками ринкових відносин, сутність яких полягає у пошуку взаємних домовленостей, дотримання принципу рівноправності, відсутності диктату.

Конкуренція – це форма взаємодії суб'єктів ринку, боротьба за найвигідніші умови вкладення капіталу, збільшення обсягів продажу, сутність чого зводиться до завоювання прихильності споживачів і є засобом виживання на ринку у довготерміновій перспективі.

Монополія – це ринок, на якому діє лише один продавець.

Кон’юнктура ринку – зовнішній прояв внутрішнього стану еко­номічної системи у певний період часу (від лат. conjurgi – сукупність умов, ситуація), що слугує для оцінки економічного стану, тенденції і перспектив розвитку конкретного ринку через зміну попиту, про­по­зиції та ціни.

Теми рефератів

1.   Економіка України: стан та перспективи розвитку.

2.   Доцільність державного втручання у розвиток ринкових від­носин.

3.   Переваги та недоліки окремих форм підприємницької діяль­нос­ті.

4.   Сутність партнерства.

Питання для самостійного вивчення

1.    Характеристика стану ринку в Україні.

2.    Категорія «ринок», її сутність.

3.    Класифікація ринків.

4.    Ринковий механізм, характеристика його складових елементів.

5.    Підприємництво, його різновиди.

6.    Характеристика взаємовідносин між суб’єктами ринку.

7.    Конкуренція, її роль для розвитку ринку.

8.    Кон’юнктура ринку, її вплив на формування ресурсного забез­пе­чення.

9.    Ринкові відносини і продукція.

10. Державний захист підприємницької діяльності.

11. Правовий супровід діяльності суб’єктів ринку.

12. Соціальна відповідальність підприємства.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]