Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
9.18 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2. Теорія виробництва. Ринкові структури. Ціноутворення на ресурси Рoзділ 3. Теорія фірми: виробництво і витрати

Тема 6. Мікроекономічна модель фірми

Фірма як виробничо-ринкова система. Основні припущення про умови діяльності та мотивацію поведінки фірми. Економічні ресурси (фактори виробництва) та їх класифікація. Властивості факторів виробництва: рідкісність, комплементарність, субституційність. Ви­робнича функція фірми, її аналітичні характеристики. Класифікація виробничих функцій: Кобба-Дугласа, Леонтьєва, лінійна. Короткотер­міновий і довготерміновий періоди діяльності. Витрати (вартість) виробництва, дохід і прибуток. Бухгалтерський та економічний прибуток.

Аналіз виробництва у короткотерміновому періоді: однофакторна виробнича функція. Поняття продуктивності факторів. Загальна, гра­нична і середня продуктивність фактора та їх графічне моделювання. Закон спадної граничної продуктивності. Еластичність виробництва: поняття, методика обчислення показників, діапазон змін. Критерій технологічної ефективності виробництва. Обґрунтування управлін­ських рішень щодо розширення чи згортання виробництва в короткотерміновому періоді.

Аналіз виробництва у довготерміновому періоді: двофакторна виробнича функція. Виробнича сітка та ізокванта. Карта ізоквант, їх форми і властивості. Заміщення факторів виробництва. Гранична норма технологічного заміщення факторів (MRTS) і способи її обчислення. Збільшення випуску за рахунок пропорційного нарощу­вання затрат усіх факторів. Ефект масштабу виробництва. Постійна, спадна та зростаюча віддача від масштабу, її алгебраїчна й графічна інтерпретація. Зв’язок масштабу виробництва з сумарною еластич­ністю виробничої функції: теорема Вікселя-Джонсона.

Тема 7. Витрати і результати виробництва

Бюджетні обмеження виробника. Ізокоста. Карта ізокост. Оптимум виробника: графічний та аналітичний підходи. Ізокліналь. Виведення функції витрат виробництва.

Аналіз витрат фірми у короткотерміновому періоді. Постійні, змінні, загальні, середні та граничні витрати, їх алгебраїчна та графічна інтерпретація. Економічна взаємозумовленість показників витрат у короткотерміновому періоді. Закон зростання граничних витрат. Задача мінімізації витрат у короткотерміновому періоді.

Аналіз витрат фірми у довготерміновому періоді. Задача мінімізації витрат у довготерміновому періоді. Довготермінові загальні, середні та граничні витрати, їх алгебраїчна та графічна інтерпретація. Економічна взаємозумовленість показників витрат.

 

Розділ 4. Теорія ринкових структур

Тема 8. Ринок досконалої конкуренції

Поняття економічної конкуренції і монополії. Ринкова структура та її характерні ознаки. Типи ринкових структур: досконала конкуренція, монополія, монополістична конкуренція, олігополія. Модель ринку досконалої конкуренції та її типові ознаки.

Ринкова стратегія конкурентної фірми у короткотерміновому періоді: пристосування до ціни і максимізація прибутку. Ринковий попит і крива попиту на продукт окремої конкурентної фірми. Еко­номічна взаємозумовленість ціни і показників середнього та гранич­ного доходу конкурентної фірми. Два підходи до проблеми вибору обсягу виробництва: загальний і граничний аналіз прибутковості. Універсальне правило визначення обсягу виробництва (MR = MC). Основні випадки оптимізації становища конкурентної фірми у корот­кому періоді: прибутковість, незбитковість, мінімізація збитків, при­пинення виробництва. Криві індивідуальної та галузевої пропозиції у короткому періоді.

Ринкова стратегія конкурентної фірми у довготерміновому періоді: пристосування до ціни з метою самоокупності. Графічна модель оптимізації конкурентної фірми у довгому періоді. Криві індиві­дуальної та галузевої пропозиції у довгому періоді.

Ефективність ринку досконалої конкуренції.