Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
9.18 Mб
Скачать

[До змісту] [Попереднє] [Наступне] [До змісту] [Попереднє] [Наступне] індивідуальне творче завдання

Основним способом оволодіння навчальним матеріалом, засвоєння теоретичних знань та набуття практичних навичок є самостійна робота студента. У процесі самостійної роботи студент опановує теоретичні положення мікроекономіки, виконує практичні завдання, здійснює самоконтроль своїх знань та вмінь. Для поглиблення та закріплення набутих знань, розвитку творчих здібностей, навичок і вмінь студент може за власним бажанням виконати та захистити інди­відуальне творче завдання (ІТЗ) підвищеної складності (презентацію, реферат, кросворд) згідно з тематикою, визначеною в планах семі­нарських занять (с. 10–21) або наведеної загальним списком (додаток А). За умови якісного і вчасного виконання завдання та успішного його захисту студенту нараховуються додаткові бали. Найкращі ІТЗ демонструються на семінарському (індивідуальному) занятті.

Мета виконання ІТЗ з мікроекономіки полягає в тому, щоб погли­бити, узагальнити та закріпити знання студентів, набуті у процесі аудиторних занять та самостійного вивчення дисципліни, навчити їх працювати з фаховою літературою, професійно пов’язувати теорію з практикою, а також представляти результати своєї діяльності перед аудиторією.

Найсучаснішою формою фіксації результатів творчої діяльності індивіда чи колективу та їх публічного висвітлення є мультимедійна презентація.Її виконання здійснюється у певній послідовності і передбачає підготовку реферату відповідно до визначених вимог та розробку слайдів, виконаних у програміMicrosoft PowerPoint.

Робота студента над презентацією складається з таких етапів:

  • –   вибір теми;

  • –   складання бібліографії (літературних джерел за обраною темою);

  • –   вивчення літературних джерел і складання плану реферату;

  • –   збір та обробка статистичних даних;

  • –   написання тексту реферату;

  • –   підготовка слайдів у програмі Microsoft PowerPoint;

  • –   подання роботи на перевірку викладачу;

  • –   захист ІТЗ.

Реферат повинен мати наступну структуру:

  • –   план;

  • –   вступ;

  • –   виклад основного змісту теми;

  • –   висновки;

  • –   список використаної літератури.

План.Після ознайомлення і вивчення відповідної літератури, необхідно скласти план реферату з 2–3 основних питань, кожне з яких слід розбити на 2–3 підпункти та узгодити його на консультації з викладачем.

Суттєву допомогу в ознайомленні з бібліографією студенту можуть надати електронний каталог бібліотеки, довідкова література (енцик­лопедії, словники, статистичні збірники), наукова та періодична література (монографії, економічні журнали, газети).

Вступ (1–2 сторінки) передує основному тексту реферативної частини презентації. В ньому необхідно показати:

  • –    значення та актуальність досліджуваної проблеми;

  • –    ступінь її розробки в науковій літературі;

  • –    сформулювати основну мету і завдання реферату.

Основна частина роботи(15–20 сторінок) розкриває зміст дос­ліджуваної теми. Подання матеріалу має здійснюватися відповідно до обраного плану і виділених у тексті питань.

Висновки(1–2 сторінки), отримані за результатами дослідження, подаються у вигляді коротких тез, що узагальнюють його найважливіші положення. Їх послідовність і зміст мають повністю відповідати тематиці заявлених питань реферату.

Оформлення реферату.Текст реферату повинен бути набраний на комп’ютері з одного боку аркуша формату А4, шрифтTimes New Roman, розмір 14 пунктів, поля: верхнє та нижнє – 20 мм, ліве – 30 мм, праве – 10 мм. Кожний розділ роботи повинен розпочинатися з нової сторінки. Обсяг реферату – 20–25 сторінок через 1,5 інтервали. Закреслення, виправлення, скорочення слів (крім загальноприйнятих) не допускається.

Титульну сторінку слід оформити за поданим зразком (додаток Б).

Нумерація сторінок починається з титульної, але цифра 1 на ній не ставиться (нумерація розпочинається із номера 3 на сторінці Вступ). Сторінки нумеруються у правому верхньому куті аркуша. Обов’язкова нумерація таблиць і рисунків, яка може бути наскрізною.

Наведені у тексті цитати або статистичні дані повинні супроводжу­ватися відповідними посиланнями на джерела, з яких їх запозичено, та оформлені відповідно до чинних вимог, наприклад, [5, с. 27], де 5 – номер джерела за списком літератури, 27 – номер сторінки.

Список використаної літературинаводиться в кінці рефератив­ного дослідження (не менше 8–10 літературних джерел наукового характеру, виданих за останні 5 років), яка розташована в алфавітному порядку за прізвищем автора (або при відсутності автора за назвою), з наведенням повної назви праці (або статті та назви журналу), видавництва, року видання та загальної кількості сторінок по кожному літературному джерелу. Реферат зброшуровується у папку.

Слайдирозробляються і виконуються у програміMicrosoft PowerPoint. Їх кількість залежить від теми, але повинна становити не менше 10, включаючи вступ і висновки.

Термін підготовки ІТЗ узгоджують із викладачем.

Підготовлене ІТЗ захищається на семінарському (індивідуальному) занятті. Аргументом до захисту ІТЗ (презентації) є висновок науково­го керівника у формі: «ІТЗ допускається до захисту» або «ІТЗ не допускається до захисту», тобто потребує доопрацювання відповідно до зауважень.

Виконання та захист ІТЗ (презентація) оцінюється за шкалою 3–10 балів.

Критерії оцінювання ІТЗза умови його своєчасного та якісного виконання такі:

10 балівставиться, якщо в ІТЗ здійснюється самостійний аналіз фактичного матеріалу на основі глибокого знання фахової літератури та вільного володіння матеріалом з даної теми, містяться елементи наукової творчості, наводиться аргументована критика та робляться самостійні висновки.

7 балівставиться, якщо в індивідуальному завданні повністю розкрито заявлені питання, студент продемонстрував знання та розу­міння матеріалу, але припустився несуттєвих помилок, чи не проявив творчого підходу.

3 балиставиться, якщо заявлені питання розкрито, але студент недостатньо глибоко володіє матеріалом, не розуміє його, або не може пояснити теоретичні положення обраної ним навчальної теми чи наукової проблеми.

У процесі підготовки ІТЗ з мікроекономіки кожний студент має оволодіти важливими для науковця і будь-якої ділової людини вміннями та навичками:

  • –    самоорганізації навчання і пошуку необхідної інформації;

  • –    професійної роботи з фаховою літературою і періодичними виданнями;

  • –    конспектування літературних джерел і використання Інтернет-ресурсів;

  • –    відбору, аналізу та узагальнення аналітичної інформації;

  • –    підготовки необхідних даних та їх наочної інтерпретації;

  • –    презентації результатів своєї діяльності перед аудиторією.

Крім того, кожен студент повинен навчитися раціонально органі­зовувати свою самоосвітню діяльність, а саме – планувати навчальний час, чітко уявляти зміст і послідовність кожного виду навчальної роботи та здійснювати системний контроль за їх виконанням. Необхідно, щоб план самостійного навчання був реальним і його виконання призводило до бажаних результатів. У тому ж випадку, коли при опануванні дисципліни чи організації самостійної роботи виникають труднощі, доцільно вдатися до консультацій із викладачем, графік яких вивішується на дошці оголошень кафедри економічної теорії (к. 332).