Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
9.18 Mб
Скачать

З урахуванням кривих граничних і середніх значень

Рис. 11.4. Вибір мінімально збиткового обсягу виробництва і ціни

З урахуванням кривих граничних і середніх значень

Шосте питання теми присвячено аналізу економічного вибору монополістичного конкурента у довготерміновому періоді його діяльності. Поведінку монополістичного конкурента в довготерміно­вому періоді моделюють за допомогою кривих найважливіших функ­цій: попиту, доходу та витрат. При цьому їх характерний вигляд зали­шається незмінним і для довготермінового періоду. Змінюються лише позначення кривих та їх інтерпретація. Так крива, що відображала зміну середніх загальних витрат фірми у короткотерміновому періоді, розглядатиметься тепер як крива її довготермінових середніх витратLATC, а крива граничних витрат відповідатиме кривій довготермі­нових граничних витратLMC (рис. 11.5). Проте ситуація на ринку бу­де принципово іншою.

На відміну від фірми-монополіста фірма монополістичний конку­рент не має змоги отримувати прибуток у довготерміновому періоді. Головною причиною цього явища є сам прибуток. Можливість його одержання приваблює до галузі нових виробників, сприяє нарощуван­ню ринкової пропозиції і, як наслідок, скорочує попит на продукт окремих фірм. Скорочення попиту на продукт окремої фірми супро­воджується пониженням кривої Dдо тих пір, поки ціна не зрівняється з витратами, а економічний прибуток, відповідно, не сягне позначки нуля (див. рис. 11.5). Вхід до галузі нових фірм припиниться і галузь демонструватиме стан довготермінової рівноваги. Звідси можна зробити такий висновок:

  • –    по-перше, в умовах довготермінового періоду фірми здійс­нюють пропозицію за цінами, що лише покривають довготермінові середні витрати P = LATC;

  • –    по-друге, фірми не отримують економічний прибуток. За неможливості отримувати прибуток, оптимальним станом для них у цьому періоді є незбитковість.

Обсяг виробництва і ціна, що дозволяють фірмі підтримувати умову беззбитковості у довготерміновому періоді, обираються за відомим правилом MR = LMC.

Рис. 11.5. Умови діяльності монополістичного конкурента

В довготерміновому періоді

Важливе значення в діяльності фірм монополістичних конкурентів відіграє реклама їх продукту. Якщо диференціація продукту здійс­нюється з метою його пристосування до споживчого попиту, то реклама здійснюється з метою пристосування споживчого попиту до продукту. Вона збільшує витрати фірм, однак здатна тимчасово підвищувати криву попиту на їх продукт і формувати прибуток. У випадку проведення успішної рекламної кампанії динаміка кривої Dбуде оберненою до тієї, що показана на рис. 11.5.

На завершення даного питання зверніть увагу на те, що діяльність монополістичних конкурентів важко піддається аналізу на загаль­ногалузевому рівні. Подібно до випадку з монополією при одному і тому ж обсягу випуску залежно від попиту фірми можуть встанов­лювати різні ціни на свій продукт. Це не дозволяє побудувати криву ринкового попиту. Крім того, немаючи взаємозумовлених комбінацій ціни і виробітку, неможливо побудувати криву галузевої пропозиції. Таким чином, диференціація продукту на ринках з монополістичною конкуренцією не дозволяє вивести для них криві ринкового попиту і ринкової пропозиції.

Сьоме питання даної теми присвячено проблемі економічної ефективності монополістичної конкуренції.Як відомо, найвищою економічною ефективністю відзначається ринок досконалої конкурен­ції, в умовах якого виробництво здійснюється з мінімальними серед­німи витратами (див. тему 9). На відміну від нього в умовах ринку монополістичної конкуренції фірми пропонують продукт за цінами вищими мінімальних довготермінових середніх витрат (див. точкиL* таMна рис. 11.5). Причиною цього є намагання фірм реалізувати монопольну владу, тобто пропонувати менше з метою отримання більш високої ціни. Головним наслідком такої стратегії є недовико­ристання галузевих виробничих потужностей, що призводить до втрати деякої частини надлишку споживача та зниження рівня добробуту суспільства загалом.

Виконайте самоперевірку знань:

  1. 1.   Які ознаки притаманні олігопольному ринку і чому?

  2. 2.   Схарактеризуйте бар’єри, що перешкоджають входу до оліго­польного ринку.

  3. 3.   Назвіть основні моделі олігополії та вкажіть притаманні їм характерні недоліки.

  4. 4.   Що Ви знаєте про ефективність ринку олігопольної конку­ренції?

  5. 5.   Які ознаки притаманні ринку монополістичної конкуренції і чому?

  6. 6.   У чому схожість та відмінність ознак досконалої та монополістичної конкуренції?

  7. 7.   Як виглядає крива попиту на продукт монополістичного конкурента?

  8. 8.   Схарактеризуйте дії монополістичного конкурента у короткотерміновому періоді.

  9. 9.   Схарактеризуйте дії монополістичного конкурента у довготерміновому періоді.

  10. 10.    Поясніть призначення реклами. Яка її роль на ринку монополістичної конкуренції?

  11. 11.    Що Ви знаєте про ефективність ринку монополістичної конкуренції?

Література: 1, с. 258–326; 2, с. 485–500; 3, с. 235–272; 4, с. 109-121; 5, с. 365–447; 6, с. 392–413; 10, с. 168–172, 207–224; 13, с. 483–528; 21, с. 147–161.

Інтернет-ресурси:

Мікроекономіка. – http://www.vuzlib.net/mikro/_index.htm

Пиндайк Р., Рубинфельд Д. Микроэкономика. – http://vuzlib.net/beta3/html/1/3032/

Beчкaнoв Г.С., Beчкaнoвa Г.Р. Микроэкономика. – http://www.inventech.ru/lib/micro/

50 лекций по микроэкономике. – http://50.economicus.ru/

Микроэкономика. Словарь основных терминов. –

http://iuf.ntu-kpi.kiev.ua/courses/2/microeconomica/info/Lectures/ pages/dictionary-terms.htm