Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
9.18 Mб
Скачать

Полтавський університет споживчої кооперації україни

 

 

 

 

 

 

 

Кафедра економічної теорії

 

С.С. НІКОЛЕНКО, Л. Л. КУШНІР

МІКРОЕКОНОМІКА

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального

процесу для студентів, які навчаються за напрямом 6.140101 «Готельно-ресторанна справа»

 

 

 

 

 

2009

 

ЗМІСТ

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

Навчання у вищій школі передбачає системне опрацювання програмного матеріалу на аудиторних заняттях (лекції, семінари) та у позааудиторний час – у процесі самостійної роботи. Мета даного навчально-методичного посібника – сприяти ефективному засвоєнню студентами дисципліни «Мікроекономіка», розвитку їх творчих здіб­ностей, навичок і вмінь. Посібник підготовлений відповідно до плану робіт кафедри економічної теорії Полтавського університету споживчої кооперації України (ПУСКУ) і призначений для студентів, які навчаються за напрямом 6.140101 «Готельно-ресторанна справа».

Мікроекономіка є важливою дисципліною навчального плану під­готовки бакалаврів з економіки, що читається у вищій школі України. Вивчення її положень у ВНЗ має сприяти успішному опануванню ряду конкретно-економічних дисциплін, підготовці курсових і дипломних робіт, а в підсумку – здійсненню успішної професійної діяльності випускників ВНЗ у галузях суспільного господарства, освіти і науки.

Мета мікроекономіки – ознайомити студентів з основними еконо­мічними моделями, на прикладі яких вивчаються способи оптимізації індивідуальних господарських рішень, механізми й ефективність різних форм ринкового ціноутворення, а також підходи до проблеми досягнення загальної рівноваги, суспільного вибору тощо.

Основне завдання мікроекономіки – сформувати у студентів аналітично виважений підхід до вирішення проблеми індивідуального економічного вибору, можливості якого напряму пов’язуються з альтернативними способами застосування обмежених ресурсів. Загалом вивчення мікроекономіки покликане забезпечити усвідомлення ринкових функцій типових господарських суб’єктів (домогосподарств і фірм) та виявити закономірності їх економічної поведінки в різних ринкових ситуаціях. Мікроекономіка дозволяє з’ясувати системні причини недосконалості товарних і ресурсних ринків, обґрунтовує необхідність їх державного регулювання. Знання й навички, набуті студентами у процесі вивчення мікроекономіки, дозволять їм у май­бутньому професійно розуміти сутність реальних проявів еконо­мічних явищ і процесів, допоможуть успішно аналізувати й прогно­зувати наслідки змін ринкових умов і, як результат, обирати прагматичні та вигідні варіанти власних господарських рішень.

Тривалість вивчення мікроекономіки в ПУСКУ – один семестр. Відповідно до програми (яка наводиться відразу за вступом), навчальний матеріал дисципліни поділено на два модулі, за якими і здійснюється поточне оцінювання знань студентів. У першому модулі розглядаються загальні основи методології мікроекономіки, положення теорії споживчого вибору та теорії ринкового механізму. Другий модуль присвячено вивченню теорії фірми та її поведінки в умовах різних ринкових структур. Нормативний курс мікроекономіки може бути засвоєний лише за умови систематичної роботи над ним протягом семестру. Тому тематика і структурно-методична побу­дова даного посібника виконана таким чином, щоб максимально сприяти успішному опануванню найважливіших положень дисципліни із використанням базових підручників та опорного конспекту лекцій.

Роботу з посібником радимо організувати наступним чином:спочатку користуючись тематичним планом слід підібрати основну літературу, необхідну для вивчення окремих тем. При студіюванні обраної навчальної літератури рекомендується частіше звертатися до програми і списку екзаменаційних питань для кращого засвоєння та систематизації прочитаного матеріалу. Особливу увагу необхідно приділити вивченню базових понять і категорій, системі умовних буквених позначень, прикладам розв’язування типових задач та по­будові графіків функцій. У тому випадку, коли важко підібрати необ­хідні матеріали, або виникають складності при вивченні дисципліни, доцільно вдатися до консультацій із викладачем. Для ефективнішого засвоєння дисципліни рекомендується також ознайомлення з такими періодичними економічними виданнями як журнали «Економіка України», «Фінанси України», «Економіка АПК», «Вісник податкової служби України» та ін.

Для підготовки до семінарських занять доцільновиділити окре­мий зошит. Зошит для семінарських занять сприятиме організації виконання робіт, обробці та фіксації фактичного матеріалу та роз­витку практичних навичок. У ньому мають бути чітко сформульо­вані такі рубрики: 1) назва теми і зміст завдання; 2) методика роз­в’язку завдання і, далі, таблиці, графіки, формули (в порядку вико­нання розрахунків чи графічних робіт); 3) відповідь і висновки від­повідно до умови завдання; 4) основні літературні чи Інтернет-дже­рела, за якими виконується завдання. Для виконання розрахункових чи графічних робіт необхідно мати калькулятор, міліметровий папір, лінійку, транспортир, олівці (а за можливості – комп’ютер). Теми реферативних доповідей чи мультимедійних тематичних презентацій слід розробляти за простим планом. Їх підготовка і захист прирів­нюється до поширеної ґрунтовної відповіді й оцінюється як творча форма роботи.

Особливо важливого значення у процесі вивчення курсу на­дається індивідуально-консультативній роботі (ІКР) та самостій­ній роботі студентів (СРС), яка передбачає самостійне вивчення частини програмних питань, розв’язування типових задач, тестових завдань, підготовку рефератів, ділових ігор, мультимедійних тема­тичних презентацій і дозволяє успішно розвивати професійне вміння пошуку джерел додаткової інформації, навички швидкого читання, прийоми обробки та ілюстрації отриманих даних тощо. Для цього послідовність і складність навчальних тем дисципліни та практичних завдань має продуманий наростаючий характер. Для перевірки рівня спеціальних знань, набутих у процесі вивчення кожної окремої теми, викладач здійснює системний тестовий експрес-контроль, результа­ти якого регулярно доводяться студентам.

У результаті опанування дисципліни студенти повинні знати:

  • –    загальний перелік типових мікроекономічних проблем і методи їх аналізу;

  • –    базові моделі оптимізації споживчого плану домогосподарства;

  • –    базові моделі оптимізації виробничого плану фірми (підпри­ємства);

  • –    показники технологічної й економічної ефективності процесу виробництва та способи їх оптимізації;

  • –    базові моделі ринкового ціноутворення на товари і ресурси тощо.

Крім того, студенти повинні вміти:

  • –    формулювати основні економічні функції та аналізувати їх аналітичні характеристики;

  • –    аналізувати умови ціноутворення на товарних і ресурсних ринках із використанням основних теоретичних моделей;

  • –    прогнозувати наслідки зміни ринкових умов чи заходів державного регулювання та реакцію на них типових економічних суб’єктів.

Систематична робота з даним навчально-методичним посібни­ком, а також з опорним конспектом лекцій, рекомендованою навчаль­ною літературою, словниками та Інтернет-ресурсами дозволить Вам успішно засвоїти основні положення теорії мікроекономіки та опанувати її методологічний інструментарій в обсягу вузівської програми.