Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

NMK_Patopsihol (1)

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
616.17 Кб
Скачать

51

12.Психологічна структура психопатій.

13.Невроз як прояв внутрішньо особистісного конфлікту.

14.Поняття девіантної поведінки. Способи взаємодії індивіда з реальністю (пристосування, боротьба, хворобливе протистояння, втеча від реальності, ігнорування).

15.Типи девіантної поведінки. Делінквентна поведінка. Адиктивна поведінка. Особливості людей з адиктивними формами поведінки. Патохарактерологічний тип девіантної поведінки. Психопатологічний тип девіантної поведінки.

16.Форми вияву девіантної поведінки: агресія, аутоагресія (суїцидальна поведінка, зловживання речовинами, які викликають стани зміненої психічної діяльності, порушення харчової поведінки, надцінні психологічні захоплення, надцінні психопатологічні захоплення (манії), характерологічні і патохарактерологічні реакції, комунікативні девіації, безморальна і аморальна поведінка, неестетична поведінка.

Індивідуальна робота

1. Підготувати коротку доповідь на тему „Розлади, викликані використанням психоактивних речовин та їх лікування”.

1. Коротко описати взаємозв’язок відхилень у функціонуванні психічних процесів та особистісному розвитку дитини (зупинити увагу на можливих детермінантах відхилень у розвитку особистості, структурі первинного і вторинного дефектів, частковому і загальному характері порушень психічного розвитку, порушенні міжфункціональної взаємодії).

2. Коротко описати залежність дисгармонійного розвитку особистості від порушень емоційної регуляції (зупинити увагу на психологічній сутності психопатій, психологічних особливостях та внутрішньо особистісному конфлікті при неврозах).

3. Коротко описати суть часткових та загальних порушень психічного розвитку особистості.

4. Коротко описати суть первинних і вторинних дефектів психічного розвитку, наслідки порушення міжфункціональної взаємодії.

5.Підготувати коротку доповідь на тему „Підліткова злочинність як вид девіантної поведінки”.

6.Підготувати коротку доповідь на тему „Патопсихологія залежної поведінки” (поняття залежної поведінки, основні види залежності, причини виникнення залежної поведінки; поведінкові характеристики Інтернет-залежності та практичні рекомендації щодо позбуття Інтернет-залежності; культова залежність, основні риси деструктивних культів, основні фактори ризику культової залежної поведінки, культові зміни особистості).

7. Підготувати коротку доповідь на тему „Алкоголізм як хімічно залежна поведінка” (загальне поняття про алкоголізм, мотивація вживання алкоголю та наркотичних речовин, негативні явища при прийомі алкоголю, хронічний алкоголізм, психотичні розлади при хронічному алкоголізмі (психози), алкоголізм

упідлітків, алкоголізм у дітей).

8.Підготувати коротку доповідь на тему „Наркоманія та токсикоманія як

52

хімічно залежна поведінка” (поняття про наркоманію та токсикоманію, основні наркотичні речовини, клінічні прояви наркоманій при вживанні різних наркотичних речовин, фактори ризику у розвитку наркоманій, терапія і профілактика при наркологічних проблемах).

9.Підготувати коротку доповідь на тему „Суїцидальна поведінка дітей і підлітків”.

10.Підготувати коротку доповідь на тему „Дитяча агресивність як соціально-психологічна проблема”.

11.Коротко описати форми соціальної дезадаптації неповнолітніх (зупинити увагу на таких питаннях: порушення стосунків дитини і дорослого як першоджерело соціальної дезадаптації, механізми психологічного захисту при виникненні важковиховуваності у підлітків, новоутворення у структурі особистості дитини, що перешкоджають процесу соціалізації, діагностичні ознаки особистісних новоутворень, типологія соціально дезадаптованої поведінки).

12.Коротко описати комунікативні девіації особистості.

13.Підготувати коротку доповідь на тему „Етнокультурні варіанти девіантної поведінки”.

14.Підготувати коротку доповідь на тему „Гендерні варіанти девіантної поведінки”.

15.Підготувати коротку доповідь на тему „Вікові варіанти девіантної поведінки”.

16.Підготувати коротку доповідь на тему „Професійні варіанти девіантної поведінки”.

Тема 3. Вікова патопсихологія Лекція. Порушення психічного розвитку немовлят, дітей раннього,

дошкільного та молодшого шкільного віку

Патопсихологічні розлади, характерні для періоду новонародженості, віку немовляти і раннього дитинства. Синдром невропатії. Синдром раннього дитячого аутизму. Гіпердинамічний синдром. Синдром страху.

Психосоматичні розлади дітей у період новонародженості, віку немовляти і раннього дитинства.

Типові психопатологічні синдроми дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Специфічні розлади здібностей дітей до навчання. Синдром втечі і бродяжництва. Синдром патологічного фантазування.

Практичне заняття. Методи психодіагностики та психокорекції дисграфії

Діагностика характеру графічних помилок: комплексна методика В.Петерсон для визначення можливих ускладнень у навчанні.

Експрес-методики виявлення загальної здатності до оволодіння письмом: методика Керна-Ірасека у модифікації лабораторії психодіагностики, продовження орнаменту (модифікація тесту Д.Ельконіна), визначення ведучої руки (варіант 1,2), визначення рівня розвитку просторового аналізу та синтезу, складання фігур із розрізнених деталей (тест Д.Векслера), конструктивний праксис (здатність виконувати графічне зорово-просторове перешифрування

53

плоскісного зображення), „Що з якого боку?”, визначення рівня розвитку кін естетичної організації рухів, вивчення праксису пози пальців.

Корекція недоліків письма: тренування м’язів руки, зошит з розвитку та корекції графічних помилок, зошит з розвитку просторового мислення.

Самостійна робота

1.Психічні відхилення у дітей з органічним ураженням центральної нервової системи.

2.Порушення психічного розвитку у підлітковому віці (акцентуації та психопатії; невротичні розлади; початкові прояви психічних захворювань; порушення потягів; допомога у кризових станах).

3.Види розладів зрілої особистості” (за Р.Комером: „дивні”, „драматичні”, „тривожні”).

4.Розлади похилого віку (розлади настрою, тривожні розлади і розлади, пов’язані із зловживанням психоактивними речовинами; делірій і деменція; ключові фактори, які впливають на психічне здоров’я людей похилого віку).

Індивідуальна робота

1.Підготувати тезовий огляд теми „Суть та особливості неврозу у дитячому віці” (зазначивши причини, ознаки, специфіку неврозу у дітей та способи його подолання).

2.Підготувати тезовий огляд теми „Суть та особливості неврастенії у дитячому віці” (зазначивши причини, ознаки, специфіку неврастенії у дітей та способи її подолання).

3.Підготувати тезовий огляд теми „Дитячі страхи” (зазначивши причини, ознаки, специфіку страхів у дітей та способи їх подолання).

4.Підготувати тезовий огляд теми „Порушення сну” (зазначивши причини розладів сну, вплив таких розладів на психічне та соматичне здоров’я дитини та способи подолання даних порушень).

5.Підготувати тезовий огляд теми „Нетримання сечі і калу” (зазначивши причини енкоперезу та енурезу, особливості дітей із вказаним діагнозом, способи подолання вказаних розладів).

6.Підготувати тезовий огляд теми „Тики та інші мимовільні рухи” (зазначивши причини, ознаки тиків і мимовільних рухів у дітей та способи їх подолання).

7.Підготувати тезовий огляд теми „Парааутистичні стани у дітей і підлітків” (зазначивши причини, ознаки, специфіку вказаних порушень та способи їх подолання).

8.Підготувати тезовий огляд теми „Дитячі тривожні розлади” (зазначивши причини, ознаки тривожних розладів, специфіку поведінки дітей з тривожними розладами та способи їх подолання).

9.Підготувати тезовий огляд теми „Розлади, що виражаються у руйнівній поведінці” (зазначивши причини та ознаки руйнівної поведінки дітей, особистісні особливості дітей, яким властива руйнівна поведінка, способи її подолання).

10.Підготувати тезовий огляд теми „Розлад, пов’язаний з дефіцитом уваги та гіперактивністю” (зазначивши причини та ознаки вказаного розладу, вплив даного порушення на навчальну діяльність дитини, способи його подолання).

54

11. Підготувати тезовий огляд теми „Порушення апетиту і харчування” (зазначивши причини даних розладів, особливості осіб з анорексією та булімією та способи подолання вказаних порушень).

Тема 4. Психологічна допомога при ненормативному психічному розвитку

Лекція. Принципи побудови патопсихологічного обстеження дітей та роль даних про порушення у розвитку дитини

Принципи побудови патопсихологічного обстеження дітей. Підбір експериментальних методик. Схема патопсихологічного обстеження дитини молодшого і середнього шкільного віку.

Роль даних про порушення у розвитку дитини в оптимізації навчальновиховного процесу. Зміна соціальної ситуації розвитку. Корекція виявлених порушень психічної діяльності дитини. Психотренінгові (розвивальні) корекційні методи. Психотерапевтичні корекційні методи.

Практичне заняття. Психодіагностика і психокорекція дитячих проблем

Методи психодіагностики дитячих проблем: карта спостережень Д.Скотта, малюнкові тести, напівстрктуроване інтерв’ю для оцінки травматичних переживань дітей, батьківська анкета для оцінки травматичних переживань дітей, анкета „Для тих, хто хоче забезпечити безпекою своїх дітей”

Методи психокорекції дитячих проблем: корекційна методика В.С.Мухіної, корекційна методика У.Форіндер та Л.Полфелдт, корекційна методика Дж.Алана, корекційна методика В.Оклендер, корекційна методика Дж.Г.Менделла та Л.Дамона, тренінг модифікації поведінки І.Фурманова. Психотерапія і психокорекція девіантної поведінки підлітків, психологічна допомога у випадках суїцидально-орієнтованої поведінки.

Самостійна робота

1.Методи інтегральної оцінки особистості дитини у контексті її соціальної ситуації розвитку.

2.Методи дослідження структурних компонентів особистості.

3.Мета і принципи консультативно-корекційної роботи. Індивідуальна і групова психологічна корекція.

4.Корекція страхів. Види корекційної допомоги дітям при порушеннях психічного розвитку. Психотренінг.

5.Багатоаспектність проблеми зміни соціальної ситуації розвитку як спосіб психолого-педагогічної корекції особистісного розвитку підлітка.

6.Оптимізація соціальної ситуації розвитку дитини шляхом диференціації навчання.

7.Рання професійна орієнтація як пошук сфери самоствердження підлітка.

8.Трудова і судова експертиза неповнолітніх.

9.Мета і завдання спеціальних навчальних закладів для дітей із відхиленнями у психофізичному розвитку та поведінці.

10.Відкриті спеціальні навчальні заклади для дітей із відхиленнями у

55

розвитку.

11.Закриті спеціальні навчальні заклади для неповнолітніх із відхиленнями у поведінці.

12.Проблеми та перспективи організації спеціальних форм навчання й виховання дітей із відхиленнями у розвитку та поведінці.

Індивідуальна робота

1.Виділити основні ознаки шкільної дезадаптації, її суть та механізм розвитку.

2.Скласти таблицю причин різних форм шкільної дезадаптації, їх діагностики та корекційних заходів.

3.Підготувати тезовий огляд теми „Психологічні причини труднощів дітей

унавчанні” (зазначивши перелік причин, їх особливості, вплив на навчальну діяльність дітей та способи їх усунення).

4.Коротко описати методи медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи.

5.Коротко описати методи реабілітаційної психології та спеціальної педагогіки для дітей з органічними ураженнями нервової системи.

6.На основі аналізу психологічної літератури підготувати пам’ятку родичам психічно хворої людини (Як поводити себе з людьми, які страждають психічними захворюваннями?).

7.Підготувати коротку доповідь на тему „Злочинна поведінка осіб з психічними аномаліями”.

8.Підготувати коротку доповідь на тему „Кримінальна відповідальність осіб з психічними аномаліями”.

9.Підготувати коротку доповідь на тему „Вплив клініцистів на систему кримінального права”.

10.Підготувати коротку доповідь на тему „Вплив законодавства на систему психіатричних клінік”.

56

ЗРАЗКИ БІЛЕТІВ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

(за результатами самостійної роботи)

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. ПАТОПСИХОЛОГІЯ ЯК НАУКА

1. Яке слово пропущене в реченні?

Молитва … була поширеною у ранніх суспільствах

 

практикою лікування психічної патології шляхом дій,

(у бланку відповідей подати одним

спрямованих на те, щоб змусити злих духів залишити

словом)

тіло людини.

 

 

 

Правильнa відповідь: екзорцизм.

 

2. Представники якої моделі патології вважають психічну патологію хворобою, викликаною аномальним функціонуванням головного мозку?

1біологічної;

2психодинамічної;

3поведінкової;

4когнітивної.

Правильнa відповідь: 1.

3.Сильний і стійкий страх перед соціальними ситуаціями чи виступами, у яких може виникнути сум’яття, носить назву:

(у бланку відповідей впишіть вірну відповідь одним словом)

Правильнa відповідь: соціофобія.

4. Психічне захворювання, що виникає у життєвій ситуації, яка різко змінилась, як важка реакція особистості на цю ситуацію, носить назву:

1психоз;

2невроз;

3епілепсія;

4психопатія.

Правильнa відповідь: 2.

5.Яким точкам зору на причини психічних захворювань відповідають наведені уявлення?

1.

Психодинамічна

А. Психічна патологія обумовлена зовнішніми соціальними впливами.

 

 

 

2.

Поведінкова

Б. Психологічні конфлікти (психічні патології) беруть початок з ранніх

 

 

взаємин між батьками і дитиною та з травматичних переживань.

3.

Когнітивна

В. До появи психічних відхилень може призвести ухиляння від

 

 

відповідальності за своє життя.

4.

Екзистенційна

Г. Психічна патологія часто супроводжується помилковими

 

 

мислительними процесами.

5.

Соціокультурна

Д. Психічна патологія обумовлена тим, що людина засвоїла

 

 

поведінкові реакції, які приносять біль іншим людям, і які щоразу

 

 

працюють проти неї.

Правильнa відповідь: 1Б, 2Д, 3Г, 4В, 5А.

6. Яким видам психічних розладів відповідають наступні характеристики?

57

1.

Психоз

А. Людина не може правильно оцінювати себе, навколишню

 

 

обстановку, ставлення інших людей до себе.

2.

Невроз

Б. Психічна дисгармонія особистості, що виникає на основі

 

 

неповноцінності характеру і формується, як правило, з юного віку

3.

Епілепсія

В. Виникає в життєвій ситуації, що різко змінилась, як важка реакція

 

 

особистості на цю ситуацію.

4.

Психопатія

Г. Хронічне психічне захворювання, основною характеристикою якого

 

 

є судомні напади.

 

 

 

Правильнa відповідь: 1А, 2В, 3Г, 4Б.

7. Поширена у ранніх суспільствах практика лікування психічної патології шляхом специфічної операції на черепі хворого, носить назву:

1терапія;

2трепанація;

3екзорцизм;

4шаманство.

Правильнa відповідь: 2.

8.Яка з історичних епох характеризується поверненням демонології у лікуванні душевнохворих?

1 античність;

2 середньовіччя;

3 ренесанс;

4 ХІХ ст.

Правильнa відповідь: 2.

9.У яку історичну епоху було створено перші притулки для душевнохворих?

1античність;

2середньовіччя;

3ренесанс;

4ХІХ ст.

Правильнa відповідь: 3.

10.Терапевтичний підхід, розроблений А.Беком, який допомагає людям розпізнати

ізмінити свої помилкові мислитель ні процеси, носить назву:

1клієнт-центрована терапія;

2гештальт-терапія;

3психоаналіз;

4когнітивна терапія.

Правильнa відповідь: 4.

11.Вид психічного розладу, за якого хворий не може правильно оцінювати себе, оточуючу обстановку, ставлення інших людей до себе, носить назву:

1 психоз;

2 невроз;

3 шизофренія;

4 психопатія.

Правильнa відповідь: 1.

12.Яке слово пропущене в реченні?

58

Філіп … доводив, що хворих слід лікувати з

 

допомогою моральної підтримки, він надавав їм

(у бланку відповідей подати одним

свободу пересування територією лікарні, замінив їх

темниці

сонячними

кімнатами

з

хорошою

словом)

вентиляцією, запропонував моральну підтримку і

 

добрі поради як необхідну частину лікування.

 

Правильнa відповідь: Пінель.

 

 

 

13. Яке слово пропущене в реченні?

 

 

Однією з перших узагальнюючих праць із

(у бланку відповідей подати одним

патопсихології була „Психопатологія

у застосуванні

до психології” швейцарського психіатра Г. … .

словом)

 

Правильнa відповідь: Штеррінга.

14. Хто з вітчизняних вчених розробив теоретичні основи патопсихології, описав характер патологічного протікання окремих психічних процесів, сформулював важливі принципи роботи патопсихолога?

(у бланку відповідей впишіть вірну відповідь одним словом)

Правильнa відповідь: Зейгарник.

15. Розділ медичної психології, який вивчає закономірності розладу психічної діяльності і властивостей особистості у випадку психічних чи соматичних захворювань, носить назву:

(у бланку відповідей впишіть вірну відповідь одним словом)

Правильнa відповідь: патопсихологія.

16. Кому з античних лікарів належать вказані ідеї у лікуванні психічних розладів?

1.

Гіппократ

А. Описав маніакальну та депресивну форму психозу.

2.

Цельс

Б. Причиною психічних розладів є захворювання мозку, а це

 

 

зумовлене дисгармонією чотирьох рідин: надлишок жовтої жовчі

 

 

викликає шалену радість, надлишок чорної жовчі – джерело постійної

 

 

печалі.

3.

Аретей

В. Вважав, що причиною психічних захворювань можуть бути

Каппадокійський

соматичні захворювання.

4.

Целій Авреліан

Г. Ділив усі психічні захворювання на три групи: гострі гарячкові,

 

 

хронічні безгарячкові, галюцинаторно-маячні.

Правильнa відповідь: 1Б, 2Г, 3А, 4В.

17. Про зв'язок з якими науками свідчать наступні уявлення патопсихології?

1.

Загальна

А. Серед правопорушників наявний певний відсоток людей, які страждають

психологія

на ті чи інші психічні захворювання чи відхилення.

2.

Судова

Б. Аналізувати патологічні зміни необхідно на підставі зіставлення з

психологія

характером формування і протікання психічних процесів, властивостей і

 

 

станів у нормі.

3.

Вікова

В. Порушення психічного розвитку наявні у дитячому віці.

психологія

 

4.

Дитяча

Г. У певні вікові періоди життя, особливо в час вікових криз, можливе

психологія

виникнення, посилення чи загострення психопатологічних проявів.

Правильнa відповідь: 1Б, 2А, 3Г, 4В.

18. Хто із вказаних вчених стверджував, що клієнтів (людей з психічними відхиленнями) необхідно сприймати такими, як вони є, уважно співпереживаючи їм та

59

проявляючи щирість?

1З.Фрейд;

2К.Роджерс;

3А.Бек;

4А.Адлер.

Правильнa відповідь: 2.

19. Яка теорія у лікуванні психічних розладів домінувала до 1950-х років:

1психоаналітична;

2біхевіоральна;

3когнітивна;

4екзистенціально-гуманістична.

Правильнa відповідь: 1.

20.Ліки, які в основному діють на головний мозок і зменшують багато симптомів психічної дисфункції, носять назву:

1 протитривожні;

2 антидепресанти;

3 антипсихотичні;

4 психотропні.

Правильнa відповідь: 4.

21.Яке слово пропущене в реченні?

Методи Пінеля і Тюка називають … лікуванням, оскільки ці лікарі приділяли велику увагу людяним прийомам лікування, які стали застосовуватись до пацієнтів з душевними захворюваннями у різних місцях Європи та Сполучених Штатів.

(у бланку відповідей подати одним словом)

Правильнa відповідь: моральним.

22. Про яку точку зору на причини психічних захворювань свідчать наведені приклади?

А. Психогенна

1.

Гіпнотичний вплив може як викликати, так і вилікувати фізичну

Б. Соматогенна

дисфункції.

 

2.

Доведено, що хвороба сифіліс приводить до прогресивного

 

паралічу, незворотного розладу, симптомами якого, зокрема, є такі

 

ознаки психічної патології, як маячення величі.

 

3.

Втома може бути причиною психічної дисфункції.

 

4.

Багато форм патологічного функціонування психіки обумовлені

 

підсвідомими психічними процесами.

Правильнa відповідь: А1,4; Б2,3.

23. Яку модель психічної патології представляють наведені пояснення?

1.

Соціокультурна

А. Сімейна структура чи комунікативні порушення можуть сприяти

модель

тому, що члени сім’ї почнуть поводити себе в аномальній манері.

2.

Екзистенційна

Б. Щоб зрозуміти людську поведінку, необхідно зрозуміти людське

модель

мислення.

3.

Когнітивна

В. Поведінку, як нормальну, так і аномальну, визначають три типи

модель

зумовлювання: класичне, оперантне та наслідування.

4.

Поведінкова

Г. Аномальна поведінка – результат того, що людина ухиляється від

модель

життєвих обставин.

60

Правильнa відповідь: 1А, 2Г, 3Б, 4В.

24. Знайдіть відповідність між метою терапії та видом теорій психічної патології:

1.

Когнітивна

А. Необхідно ідентифікувати проблемні поведінкові реакції людини та

терапія

замінити їх більш прийнятними.

 

 

 

2.

Гуманістична

Б. Необхідно допомогти людині прийняти на себе відповідальність за

терапія

власне життя, усвідомити, що вони вільні обрати інший курс, і

 

 

наповнити своє життя більшим сенсом.

3.

Екзистенційна

В. Необхідно створити атмосферу взаємної підтримки, у якій люди

терапія

можуть дивитись на себе чесно та прийнятно, відкриваючи тим самим

 

 

двері для самоактуалізації.

4.

Поведінкова

Г. Необхідно допомогти людині розпізнати та змінити свої помилкові

терапія

ідеї та мислительні процеси.

Правильнa відповідь: 1Г, 2В, 3Б, 4А.

25. Як З.Фрейд називав ситуацію, за якої ід, его і суперего не отримують належного розвитку і яка призводить до того, що людина затримується на одній із ранніх стадій розвитку?

(у бланку відповідей подати одним словом)

Правильнa відповідь: фіксація.

26. Кому з вчених належить розробка вказаних методів терапії:

1.

К.Роджерс

А. Когнітивна терапія.

 

 

 

 

2.

Ф.Перлз

Б.

Психоаналіз.

 

 

 

 

3.

А.Бек

В. Клієнт-центрована терапія.

 

 

 

4.

З.Фрейд

Г. Гештальт-терапія.

 

 

 

 

Правильнa відповідь

: 1В, 2Г, 3А, 4Б.

 

 

 

 

 

27. Розведіть характеристики істеричного та епілептичного припадку?

А. Істеричний

1.

Може раптово зупинитись під впливом сильного зовнішнього

припадок

подразника.

 

 

 

 

Б. Епілептичний

2.

Супроводжується

прикупуванням

язика

і

мимовільним

припадок

сечовиділенням.

 

 

 

 

 

 

3.

Стереотипна повторюваність припадків.

 

 

 

 

 

4.

Супроводжується затьмаренням свідомості.

 

 

Правильнa відповідь: А1,4; Б2,3.

28. Якому прояву психозів належать вказані характеристики?

1.

Маячення

А. Ступор чи збудження.

2.

Галюцинації

Б. Порушення, що проявляються депресією чи маніакальним станом.

3.

Афективні

В. Переконання людини, що вона бачить, чує чи якось інакше

порушення

сприймає нібито існуючий предмет.

4.

Рухові розлади

Г. Ідеї, судження, що не відповідають дійсності, помилково

 

 

обґрунтовані; вони повністю оволодівають свідомістю хворого, не

 

 

піддаються корекції шляхом переконання і пояснення.

Правильнa відповідь

: 1Г, 2В, 3Б, 4А.

 

29. Розведіть характеристики патопсихології і психопатології як наук:

А. Патопсихологія

1. Описує прояви порушень психічних процесів.

Б. Психопатологія

2. Розкриває характер протікання психічних процесів, що призводять