Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 9.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
68.71 Кб
Скачать

2.4 Розрахунок річного плану виробництва свинини

Планування відгодівлі свиней

     На відгодівлю в плановому році буде поставлено поголів’я молодняку (відгодівля до м’ясних кондицій) і вибракувані тварини різних виробничих груп (відгодівля до сальних кондицій). Це поголів’я із додатків Б і В записуємо в додаток Г (відповідно кожному кварталу планового року).     Валову живу масу поставленого на відгодівлю поголів’я розраховуємо з урахуванням живої маси однієї тварини при постановці (табл.4).

Таблиця 4. Жива маса при постановці, кг

Молодняку – 4 міс.

40

Бракованих ремонтних кнурців – 9 міс.

105

Бракованих ремонтних  свинок – 9 міс.

95

Бракованих ремонтних кнурців – 11 міс.

130

Бракованих ремонтних свинок – 10 міс.

115

Бракованих перевірюваних кнурів – 22 міс.

200

Бракованих перевірюваних свиноматок – 16 міс.

140

Бракованих основних кнурів

250

Бракованих основних свиноматок

180

Планування здачі свиней на м’ясо: У плановому році на м’ясо буде здано відгодівельний молодняк минулого року, який є перехідним від минулого до планового років. Його будемо здавати у першому кварталі віком 8 місяців при середній живій масі 100 кг. У ІІІ і ІV  кварталах будемо здавати відгодівельний молодняк планового року, який було поставлено у травні і червні на відгодівлю. Перевірюваних маток, поставлених на відгодівлю до сальних кондицій у червні здаватимемо на м’ясо у вересні (ІІІ квартал), а частину вибракуваних основних маток у вересні (7 гол.) здаватимемо на м’ясо у грудні (ІV квартал). Решта поголів’я свиней, поставленого на відгодівлю (м’ясну або сальну) буде перехідним на наступний рік. Валову живу масу зданого на м’ясо поголів’я розраховуємо з урахуванням живої маси однієї тварини при постановці на відгодівлю, середньодобового приросту і тривалості відгодівлі. Жива маса при здачі на м’ясо, кг:відгодованого молодняку100; відгодованих основних маток 270; відгодованих перевірюваних маток230 (результати у додаток Д).

2.5. Розрахунок потреби в кормах на виробництво продукції свинарства

 

Визначаємо потребу в кормах (у кормових одиницях) на виробництво кожного виду продукцiї свинарства. Для цього масу продукцiї (план виробництва) множимо на питомi затрати на її виробництво.

Далi розраховуємо кiлькiсть кормових одиниць, необхiдну для виробництва кожного виду продукцiї, що припадає на кожний корм. Для цього результати, одержанi в попереднiх розрахунках, множимо на вiдповiднi показники структури рiчних рацiонiв i дiлимо на 100.

Після цього знаходимо, скiльки кормових одиниць припадає на кожний з кормiв, що необхiднi для виробництва всiєї продукцiї i визначаємо масу окремих кормiв шляхом дiлення величини в них (у корм.од.), на питому енергетичну поживнiсть (ц. корм.од.).

На кінець ми знаходимо фактичну потребу в кормах (ц) з урахуванням страхового фонду i витрат пiд час їх зберiгання. Всi результати записуємо в додатку Е.