Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 9.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
68.71 Кб
Скачать

2.2. Розрахунок руху основного і перевіюваного стада

    

Поголів’я перевіюваних маток визначають з урахуванням співвідношення основних до перевіюваних маток:

     60 х 0,6 = 36 голів

     Поголів’я основних кнурів визначають враховуючи річне навантаження на кнура основних і перевіюваних маток:

     (60 + 36) / 15 = 6 голів

     Поголів’я перевіюваних кнурів визначають враховуючи співвідношення основних до перевіюваних кнурів:

     6 х 0,4 = 2 голови

 

Планування парувань і опоросів

     При плануванні парувань і опоросів потрібно врахувати те, що одна частина основних маток була спарована в вересні (40%), а інша (60%) у жовтні минулого року.

     Відповідно до  цього основні матки (36 і 24 гол.) пороситимуться у січні і лютому, а перевіювані (36гол.) – у квітні планового року.

      Перше парування основних маток у плановому році буде у березні і квітні після відлучення від них поросят зимового опоросу. Ці матки пороситимуться через 4 місяці відповідно у липні і серпні. Через 2 місяці підсисного періоду свиноматок бонітують, бракують низькопродуктивних, поповнюють з групи перевіюваних і парують другий раз відповідно у вересні і жовтні для одержання від них опоросів на початку наступного року.

 

Рух основних кнурів

     За умови простого відтворення поголів’я основних кнурів до листопада є величина постійна (11гол.), а в листопаді після другого парування основних маток (вересень-жовтень) кнурів бонітуємо і за результатами оцінки частину їх (20%) бракуємо (1 гол.) і поповнюємо із групи перевірюваних.

 

Рух перевірюваних кнурів

     Поголів’я перевірюваних кнурів до листопада є величина постійна (2гол.), а в листопаді після бракування основних кнурів частину перевірюваних  (1 гол.) кнурів переводимо в основні, а решту (1 гол.) бракуємо і ставимо на відгодівлю. Поповнюємо групу перевірюваних кнурів із групи ремонтних кнурців у грудні.

 

Рух основних маток

     За умови простого відтворення поголів’я основних маток протягом планового року є величина постійна (60 гол). У вересні-жовтні після відлучення поросят другого опоросу маток бонітуємо і за результатами оцінки частину їх (25%) бракуємо і ставимо на відгодівлю (9 гол. у вересні і 6 гол. у жовтні), а замість вибракуваних вводимо таку ж кількість із групи перевірюваних маток.

 

Рух перевірюваних маток

     Поголів’я перевірюваних маток до червня є величина постійна (36гол.). У червні, після відлучення поросят, перевірюваних маток бонітуємо і за результатами оцінки залишаємо у цій групі стільки (15 гол), скільки потрібно для поповнення основних маток у вересні-жовтні, а решту (21 гол.) бракуємо і ставимо на відгодівлю у цьому ж місяці (червні). Поповнюємо групу перевірюваних маток із групи ремонтних свинок у грудні. Всі показники поголів’я різних виробничих груп і його руху протягом планового року записують в додаток Б.

 

 

 

2.3. Розрахунок приплоду і вирощування ремонтного молодняку

 

Рух поросят до двох місяців

Поросят цієї групи записуємо у рядок “Наявність на початок місяця у віці до 1 міс.” У лютому (тих, що народилися в січні) і березні (тих, що народилися в лютому). Їх кількість визначаємо множенням кількості опоросів основних маток на багатоплідність: відповідно 36 x 11x 0,90 = 356 і 24 х 11x 0,90 = 238 голів.

Аналогічні операції здійснюємо у травні (поросята від квітневого опоросу основних маток:  36 х 10 x0,90 = 324 гол.) та в серпні і вересні (поросята від другого опоросу основних маток: відповідно36 x 11x 0,90 = 356 і 24 х 11 x 0,90 = 238 голів ).

Через місяць цих поросят проводимо рядком “Наявність на початок місяця у віці від 1 до 2 міс.”. Частину поросят (10 %), отриманих від основних (березень-квітень і вересень-жовтень) і перевірюваних (червень) ми продаємо населенню (648 гол.).  

 

Рух ділових поросят

     Ділові поросята – це поросята після відлучення у 2-місячному віці і призначені для вирощування і подальшої відгодівлі на м’ясо. Їх проводимо відповідними рядками (окремо від основних і перевірюваних маток) у березні-квітні, вересні-жовтні (від основних маток) і червні (від перевірюваних маток).

 

Рух молодняку віком 2 – 4  місяці

     У цій віковій групі молодняк перебуває протягом 2 місяців. Відповідно до цього здійснюється його проведення двома рядками, а у віці 4 місяців молодняк ставимо на відгодівлю.

 

 

Рух ремонтного молодняку

     Ремонтний молодняк ми закуповуємо у племінних господарствах, які забезпечені всіма необхідними ресурсами для повноцінного вирощування племінного молодняку.

     Закуповуємо племінний молодняк ( кнурців і свинок) у 6-місячному віці. Кількість його залежить від віку та інтенсивності відбору.

     На кожного вибракуваного основного кнура необхідно придбати 4 кнурці, а на кожну вибракувану свиноматку – 3 свинки.

     В 6-місячному віці у липні і серпні планового року закуповуємо 4 кнурців і 45 свинок, а у 9-місячному віці (жовтень і листопад) бонітуємо і за результатами оцінки залишаємо по 2,5 голови на кожного вибракуваного основного кнура і свиноматку, а  решта (1 кнурці і 7 свинок) бракуємо і ставимо на відгодівлю.

     У грудні після парування ремонтних свинок (36 гол.) і кнурців (2 гол.) переводимо до групи перевірюваних свиноматок та кнурів, а решту – за результатами оцінки бракуємо (3 свинки і 1 кнурця) і ставимо на відгодівлю.

     Результати розрахунків приплоду і молодняку записуємо в додаток В.