Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomichna_teoriya_metodichny_posibnik.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2 Mб
Скачать

Передмова

Економічне життя суспільства надзвичайно багатогранне. Його вивчення здійснюється системою економічних наук про загальні закони економічного розвитку, конкретні економічні процеси та явища. Серед усіх економічних наук першість належить економічній теорії.

Економічна теорія є не тільки системою поглядів про господарське життя суспільства, які дають всебічне уявлення про економічні закономірності його розвитку, пояснює як здійснюється процес відтворення, а й намагається прогнозувати його поведінку в майбутньому і цим самим сприяє запобіганню значних економічних та соціальних втрат у разі виникнення кризових ситуацій. З погляду на це, економічна теорія виступає фундаментальною наукою, теоретичною основою всіх економічних дисциплін, які вивчаються у вузі.

Проблеми економічної діяльності суспільства розглядаються економічною теорією на глобальному, макроекономічному та мікроекономічному рівні. Це дозволяє отримати знання про економічні відносини як систему, зорієнтувати майбутніх фахівців національної економіки на розв’язання практичних питань господарського життя країни, забезпечення умов ефективного високопродуктивного господарювання та соціально-економічний прогрес суспільства.

Однією з умов формування нової економічної системи в Україні є свідома участь у цьому процесі не тільки державних і наукових працівників, але і всіх членів суспільства, у тому числі і молодого покоління. Тому однією з найважливіших задач трансформації соціально-економічної системи в Україні є формування економічного мислення, адекватного ринковому господарству інформаційно-інноваційної орієнтації. Провідна ж роль у формуванні нового економічного мислення належить теоретичним економічним наукам й зокрема, економічній теорії.

Економічна теорія є базовою дисципліною в системі підготовки майбутніх фахівців природничих та інженерних спеціальностей в умовах реформування економіки України. Даний курс виступає методологічною основою вивчення економічних дисциплін прикладного характеру, формування економічного мислення, що є необхідним для ефективної практичної діяльності в умовах багатоукладної соціально орієнтованої ринкової економіки.

Запорукою успіху економіки України, фундаментом успішної підприємницької діяльності всіх її суб’єктів є знання законів економіки, розуміння процесів та явищ сьогодення. Дані обставини і спонукають до набуття ґрунтовних знань основних положень економічної теорії.

Вивчення студентами основ фундаментальної економічної науки дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне мислення, необхідне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні. Даний навчально-методичний посібник поєднує теоретичний та практичний матеріал, використовуючи численні методичні прийоми та засоби, які полегшують та поглиблюють вивчення курсу “Економічна теорія” студентами неекономічних спеціальностей заочної форми навчання та сприяють засвоєнню теоретичного матеріалу.

Навчально-методичний посібник складається з орієнтовної робочої програми з дисципліни “Економічна теорія”, планів лекцій і семінарських занять, анотацій лекцій, навчального практикуму, обов’язкової та додаткової економічної літератури.

Метою методичного посібника є надання студентам теоретичних знань та практичних навичок у вивченні питань функціонування національної економіки на основі економічних теорій, концепцій, моделей, досліджених вітчизняною та зарубіжною наукою та апробовані практичною діяльністю.

Авторський колектив сподівається, що даний посібник полегшить вивчення дисципліни “Економічна теорія”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]