Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kostetska_Yana маг роб.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.63 Mб
Скачать

3.3. Екологічний аналіз структури земельних угідь ндг «Ворзель»

Характеризуючи структуру земельних угідь господарства за 2010р. ми бачимо, що найбільшу площу займають рілля – 523 га (67%), що пов’язано з інтенсивності рослинної галузі господарства.

Рис 3.5.Земельна площа господарства, га (2010р.)

Тоді екологічну стійкість земельних угідь даного господарства ми розраховуєм наступним чином:

Кст = (151га + 111га + 107га) / 523га = 369га / 523 = 0,7 (3.4)

Рис.3.6. Орні землі - НДГ «Ворзель»

Результати розрахунку за шкалою ступеня екологічної стабільності ми бачимо, що сільськогосподарські угіддя в господарстві є середньостійкими, оскільки Кст = 0,7.

Оскільки тваринна галузь домінує, то відповідно у господарстві земельних угідь господарства належить нестійким насадженням.

Рис.3.7. Багаторічні насадження НДГ «Ворзель»

Сільськогосподарські угіддя в господарстві є середньостійкими Кст = 0,7. Оскільки в господарстві переважає тваринницька галузь, то відповідно для забезпечення кормами великої рогатої худоби необхідна потужна кормова база. Для цього в господарстві в структурі агроландшафтів наявні значні площі із однорічними травами (екологічностійкі угіддя), що використовуються для заготівлі сіна. Тому в цьому господарстві екологічностійких угідь значно більше, ніж в НДГ «Великоснітинське».

3.4. Шляхи оптимізації агроландшафтів

Організація землеробства з урахуванням особливостей природних агроландшафтів (на ландшафтній основі) передбачає чітке уявлення про природні та антропогенні ресурси території. Для відновлення родючості середньо- та сильноеродованих ґрунтів доцільно вивести їх із ріллі з наступним використанням під природні угіддя (створення водоохоронних та рекреаційних зон, розширення заповідних територій, заліснення і залуження).

За рахунок виведення з обробітку малопродуктивних та деградованих ґрунтів є можливість без зниження продуктивності агроекосистем, суттєво поліпшити структуру агроландшафту, підсилити процеси саморегуляції і активізувати внутрішні резерви агро­ландшафту, що сприятиме досягненню екологічної рівноваги. Корекція структури сільськогосподарських ландшафтів у бік зменшення їх розораності, насамперед за рахунок сильноеродованих і деградованих земель, буде сприяти не тільки зниженню інтенсивності ерозійних процесів і непродуктивних втрат елементів живлення, але і суттєвому поліпшенню водного балансу території, здешевленню ґрунтоводоохоронних заходів. Просторо­ва організація території землекористування в умовах здійснення земельної реформи, в т. ч. фермерських господарств, повинна здійснюватися з урахуванням збереження природних компо­нентів агроландшафту, в тому числі малих річок, струмків, лісонасад­жень, гідротехнічних протиерозійних споруд (валів-терас різних типів), польової гідрографічної мережі, природних та штучно ство­рених водостоків, місць відтворення дикої флори і фауни.

Рис 3.3. Агроландшафти, які маємо Рис 3.4. Агроландшафти, які треба мати

Принципово важливим є не тільки визначення оптималь­ного співвідношення угідь, але й визначення мінімально не­обхідної площі індивідуального природного біоценозу, а також оптимальної структури їх розміщення на території агроландшаф­ту. За оптимального розміщення ділянок із природною рос­линністю можливо за їх загальної меншої площі досягти більшого природоохоронного ефекту, ніж за необґрунтованого розміщення таких ділянок, навіть за умови, що вони займають значно більші площі в агроландшафтах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]