Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-електропривод.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.85 Mб
Скачать

13. Розробка конструкції і схеми внутрішніх з’ єднань щита керування

Схемою внутрішніх з’єднань (монтажною схемою) називають схему на якій показані з’єднання всіх складових частин пристрою керування і проводи, джгути і кабелі, якими виконуються дані з’єднання, а також місця їх приєднання.

Апарати і прилади на схемі зображають у вигляді прямокутників або фігур, що зовнішніми обрисами нагадують відповідний апарат, а їх елементи – у вигляді умовно-графічних позначень. Цифрами над лінією вказують порядковий номер виробу (номера присвоюють попанельно зліва направо і зверху вниз), а під лінією – позиційне позначення цього виробу (згідно з принциповою електричною схемою).

Вивідні затискачі (клемні затискачі) приладів умовно зображають колом, зліва від якого проставляється маркування згідно з принциповою електричною схемою (при необхідності в дужках проставляється заводське маркування затискних клем відповідного апарату).

Платам на яких розміщені діоди, транзистори, резистори тощо, присвоюється тільки порядковий номер (проставляється в колі над лінією).

Виконувати схеми внутрішніх з’єднань бажано адресним або графічним способом, так як ці способи виконання схем являються основними і найбільш поширеним.

Адресний спосіб - виконання схем полягає в тому, що лінії зв’язку між окремими елементами, апаратами не зображують. Замість цього біля місця приєднання проводу до кожного апарату чи його елементу проставляється цифрова або буквенно-цифрова адреса того апарату чи елементу, з яким він повинен бути електрично-зв’язаним (позиційне позначення згідно з принциповою електричною схемою або порядковий номер виробу). При такому виконанні схеми не загромаджується креслення лініями звязку і схема легко читається.

Графічний спосіб – заключається в тому, що на схемі з’єднань умовними лініями показують всю з’єднувальні проводку, як одиночну так і об’єднану в джгути. Маркування на схемі повинно відповідати маркуванню на принциповій електричній схемі, на основі якої і виконується монтажна схема. Даний метод застосовується для складання монтажних схем щитів і пультів керування з відносно невеликою насиченістю електричних апаратів та приладів.

14. Перелік вибраного електрообладнання

При викладенні даного питання необхідно вибрані апарати і елементи згідно з принципіальною електричною схемою занести їх в таблицю.

Таблиця №10 Перелік вибраного електрообладнання

Зона

Позиційне

позначення

Найменування

Кіл-

сть

Примітка

1

2

Висновки

В пункті необхідно охарактеризувати отримані результати, а саме зазначи-ти: тип вибраного електродвигуна, його модифікацію та конструктивне виконання, вказати особливості його роботи. Описати яким чином виконувався розрахунок та побудова механічної характеристики електродвигуна, робочої машини, електропривода та відповідно який час складає тривалість пуску електродвигуна приводу робочої машини. Дати характеристику отриманим результатам при здійсненні перевірки електродвигуна при знижені напруги, за тепловим режимом під час пуску та на перевантажувальну здатність. Охарактеризувати тип вибраної пуско-захисної апаратури та тип проводу (кабелю) силової електропроводки. Зазначити, яким способом виконана схема внутрішніх з’єднань пристрою керування і чому.