Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Статистика КУРСОВА РОБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
351.23 Кб
Скачать

41

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Навчально-науковий інститут бізнесу

Факультет аграрного менеджменту

Кафедра статистики та економічного аналізу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до написання, оформлення та захисту курсових робіт з дисципліни «Статистика»

(для бакалаврів спеціальності 6.05201 - «Менеджмент»)

Київ - 2011

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Навчально-науковий інститут бізнесу

Факультет аграрного менеджменту

Кафедра статистики та економічного аналізу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до написання, оформлення та захисту курсових робіт з дисципліни «Статистика»

(для бакалаврів спеціальності 6.05201 - «Менеджмент»)

Київ – 2011

1. Загальні положення

У сучасному суспільстві в умовах економічних реформ формування ринкових відносин, розвитку різноманітних форм господарювання та інтеграційних процесів зростає роль статистики як одного з найважливіших важелів державного управління національною економікою. За цих умов статистика стає не тільки джерелом інформації про найважливіші явища і процеси, що відбуваються у суспільстві і народному господарстві, а й вагомим знаряддям ефективного управління і керівництва цими явищами та процесами.

Вивчення сільськогосподарської статистики має важливе значення в підготовці висококваліфікованих спеціалістів, оскільки для всебічного дослідження тенденцій і закономірностей явищ і процесів, що відбуваються у сільськогосподарському виробництві, необхідно вміти їх аналізувати прийомами, способами і методами, які розробила статистична наука. Тільки за допомогою комплексу статистичних методів можна вивчити стан, рівень, динаміку і тенденції розвитку сільського господарства.

Застосування статистичних методів для аналізу сільськогосподарського виробництва дає змогу всебічно вивчити явища, встановити залежність результативних показників від комплексу факторів, виявити закономірності досліджуваних явищ і процесів та прогнозувати їх розвиток.

Виконання курсової роботи є складовою частиною навчального процесу на факультеті аграрного менеджменту. Головна мета полягає у закріпленні, поглибленні й узагальненні знань, одержаних студентами у процесі навчання, та їх застосування для комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Такий підхід повністю відповідає концепції формування висококваліфікованих фахівців у галузі економічних наук, котрі набувають не тільки знань, а й навичок та вмінь, якими повинні володіти випускники вищого навчального закладу з напряму менеджмент за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр.

Робота виконується студентами денної форми навчання протягом п’ятого семестру і завершується наприкінці семестру публічним захистом, що відбувається під керівництвом комісії.

1.1. Мета написання курсової роботи

Метою написання курсової роботи є:

  • систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань і практичних навичок студента;

  • надбання досвіду роботи з літературними джерелами, вміння узагальнювати та аналізувати наукову інформацію, виробляти власне ставлення до наукової чи практичної проблеми;

  • вироблення вміння застосовувати графічні методи для розв’язання прикладних задач зі статистики;

  • розвиток навичок прогнозування, оволодіння пакетами статистичного аналізу, іншими спеціалізованими програмними продуктами, що можуть бути корисними при реалізації розроблених у рамках курсової роботи висновків та пропозицій;

  • проведення ґрунтовного аналізу результатів власних досліджень і формування змістовних висновків стосовно якості отриманих результатів.

1.2. Матеріали для написання курсової роботи

Матеріали для написання курсової роботи вибираються студентом за погодженням із науковим керівником. Інформацією для проведення розрахунків є статистичні матеріали виробництва продукції сільського господарства України за період 1995-2009рр. та факторів, що впливають на його величину. Фактичні матеріали дозволять студентам набути навичок самостійно виконувати аналітичне дослідження, а саме: провести аналітичну обробку статистичної інформації, виявити тенденції виробництва продукції в окремі роки і встановити вплив факторів на кінцевий результат, узагальнити матеріали дослідження у вигляді висновків та пропозицій. Матеріали проведеного дослідження можуть бути використані при вивченні інших дисциплін згідно з навчальним планом.