Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-практ.doc
Скачиваний:
281
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.38 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

6

І. Лабораторні роботи

8

Лабораторна робота № 1

8

Лабораторна робота № 2

10

Лабораторна робота № 3

12

Лабораторна робота № 4

13

Лабораторна робота № 5

16

Лабораторна робота № 6

18

Лабораторна робота № 7

23

Лабораторна робота № 8

27

Лабораторна робота № 9

32

Лабораторна робота № 10

36

ІІ. ДОДАТКИ

40

Додаток 1

40

Додаток 2

45

Додаток 3

46

Додаток 4

47

Додаток 5

48

Додаток 6

49

Додаток 7

50

Додаток 8

50

Додаток 9

51

Додаток 10

52

Додаток 11

57

ВСТУП

У сучасних великих містах з їх розвинутою мережею транспорту, щільною житловою і громадською забудовою створюються умови, що несприятливо впливають на здоров’я людини. Повітря забруднюється газоподібними викидами виробництва, вихлопними газами автомобілів та пилом. Мертва підстилаюча поверхня забудови і замощень погіршує мікрокліматичні умови, особливо в гарячу пору року. Міський шум, що особливо проявляється на вулицях з інтенсивним рухом транспорту, подразнює нервову систему людини, виснажуючи її. На психіку людини негативно впливає також сіро-чорний колір бетонних стін та мощення.

Головним засобом оздоровлення повітря населених місць є широкий розвиток системи озеленення. Багаточисельними дослідженнями встановлена їх вирішальна роль в покращенні складу повітря – збагачення його киснем та очищення від шкідливих домішок. Зелені насадження сприятливо діють на температурний режим і вологість повітря, захищають від сильних вітрів, зменшують міський шум. Сади, сквери, бульвари, парки, зелені насадження в житлових кварталах – краще місце для відпочинку населення та для організації різних масових культурно-просвітницьких заходів.

Значну роль зелені насадження відіграють в архітектурі міста. Декоративні властивості рослин – різноманіття форм, кольору і фактури – відкривають широкі можливості для використання насаджень як одного з засобів архітектурно-планувальної фітомеліорації.

Значне місце насадження займають в інженерно-захисній меліорації, оскільки їх кореневі системи допомагають уникнути ерозії грунтів, тобто утворенню ярів та балок.

Створення зелених насаджень – тривалий і складний процес, що пов’язаний з комплексним виконанням робіт агротехнічного та інженерно-будівельного характеру. Для проведення заходів з організації та благоустрою території, підготовки грунту, садіння дерев та чагарників, влаштування газонів і квітників, розмноження та вирощування повноцінного садивного матеріалу, догляду за насадженнями, формування декоративних груп, куртин і масивів з врахуванням їх еколого-біологічних та декоративних властивостей необхідні кваліфіковані спеціалісти. Так з’явився новий напрямок діяльності міських комунальних господарств – «озеленення населених місць», в завдання якого входило створення зелених масивів в нових мікрорайонах, догляд за існуючими міськими насадженнями, а також створення міських і заміських парків та лісопарків для відпочинку населення.

У містобудуванні озеленення є складовою частиною загального комплексу заходів із планування, забудови і благоустрою населених пунктів. Теорія та практика вітчизняного озеленення населених місць базується на науково обґрунтованих принципах і нормативах, згідно з якими передбачається рівномірне розташування серед забудови садів, парків та інших крупних зелених масивів, пов’язаних бульварами, набережними, озелененими смугами, які з приміськими лісами і водоймами становлять єдину безперервну систему.

Дисципліна «Озеленення населених місць» вивчає систему озеленення, яка включає зелені насадження у житлових територіях (у садах житлових районів і мікрорайонів, на ділянках шкіл, дитячих установ, лікарень), парках культури і відпочинку, дитячих, спортивних та інших спеціалізованих парках, у скверах і на бульварах, на промислових, комунально-складських територіях, на смугах транспортних комунікацій, а також заповідники, санітарно-захисні та водоохоронні землі; предметом вивчення дисципліни є наука про створення на засадах ландшафтної архітектури садово-паркових об’єктів та окремих елементів озеленення – масивів, гаїв, груп, алей, солітерів, боскетів, зелених стін і бордюрів, газонів, квітників, кам’янистих гірок, садів на дахах тощо, для створення яких необхідні глибокі знання не лише принципів садово-паркового мистецтва, але й біоекологічних та декоративних особливостей рослинного матеріалу – дерев, чагарників, ліан, трав, квітів, агротехніки їх вирощування та захисту від хвороб і шкідників.

І. Лабораторні роботи Модуль 1 Лабораторна робота № 1

Тема заняття. Вивчення декоративних якостей деревних рослин. Фенофази декоративної рослинності та використання кольору.

Мета заняття. Збагатити знання студентів щодо видового та формового асортименту деревно-чагарникових рослин та навчити їх використовувати декоративні властивості на об’єктах озеленення, враховуючи зміну забарвлення дерев та чагарників протягом всього року.

Декоративні якості рослин– якісні та кількісні показники, що характеризують рослину в період формування листя, в час цвітіння та плодоношення, а також в період життєвого циклу (розмір, габітус, архітектоніка крони); враховуються при проектуванні об’єкта, підборі асортименту, компонуванні рослинності, формуванні пейзажу.

Декоративність рослин проявляється в їхніх зовнішніх ознаках – розмірах і формі крони, архітектоніці і забарвленні листя, величині і забарвленні квітів і плодів. Декоративність значною мірою залежить як від спадкових особливостей виду, так і від зовнішніх умов. Максимальна декоративність рослини найкраще проявляється в оптимальних для них умовах місцезростання.

Естетичні якості дерев і чагарників змінюються з віком і за сезонами року. Якщо у молодому віці вони декоративні, головним чином, завдяки своєму листю, то потім цю роль починають виконувати квіти і плоди. Найвищої декоративності рослини досягають у середньому віці. Старі насадження ефектні стовбурами дерев і величними шапками крон.

Оцінку декоративності дерев і чагарників проводять не лише за їхньою фізіономічністю, але й з урахуванням естетичних якостей окремих морфологічних частин рослин: стовбура, крони, листя, квітів, плодів та їхніх ароматичних властивостей

Для виконання завдання необхідно:

1. Підібрати 5 видів та форм дерев і чагарників для 6 різних форм крони з вказанням латинської та української назви (табл. 1).

2. Зобразити на листі ватману А4 6 форм крон дерев та 4 форми крони чагарників (чорно-біла графіка).

3. Зобразити на листі ватману А4 деревно-чагарникову композицію у фронтальний проекції в чотирьох порах року (кольорове зображення). Колір квітів декоративних рослин та терміни цвітіння подані у додатку 1.

Література:

  1. Дерева, чагарники, ліани в ландшафтній архітектурі / [В.П. Кучерявий, Р.Б. Дудин, Н.П. Ковальчук, О.С. Пилат]. – Львів : Кварт, 2004. – 138 с.

  2. Деревья и кустарники запада УССР : атлас / Т.М. Бродович, М.М. Бродович. – Львов, Вища школа, 1979. – 251 с.

  3. Колесников А.И. Декоративная дендрология / А.И. Колесников. – [2-е изд., испр. и доп.]. – М. : Лесн. пром-сть, 1974. – 704 с.

  4. Кучерявий В.П. Озеленення населених місць : підруч. / В.П. Кучерявий. – Львів : Світ, 2005. – 456 с.

  5. Холявко В.С. Дендрология и основы зеленого строительства / В.С. Холявко, Д.А. Глоба-Михайленко. – [3-е изд., перераб. и доп.]. – М. : Агропромиздат, 1988. – 287 с.

Таблиця 1

Різновиди деревних порід за формою крони

Назва породи

Форми крони

пірамідальна

колоноподібна

кулеподібна

зонтична

плакуча

сланка

а) Листяні дерева

Робінія звичайна

+

+

+

+

+

-

Береза повисла

+

-

-

-

+

-

Бук лісовий

+

-

-

-

+

-

В’яз гладкий

+

-

-

-

-

-

Гіркокаштан звичайний

+

-

+

-

+

+

В’яз шорсткий

+

-

-

-

+

-

Гледичія триколючкова

-

-

-

-

+

-

Граб звичайний

+

+

-

-

+

-

Дуб звичайний

+

-

-

-

+

-

Дуб червоний

-

-

-

-

+

-

Клен-явір

+

-

-

-

+

-

Клен гостролистий

+

+

+

-

-

-

Клен польовий

+

-

+

-

+

-

Липа дрібнолиста

+

-

-

-

+

-

Вільха чорна

+

-

-

-

-

-

Осика

+

-

-

-

+

-

Горобина звичайна

+

-

-

-

+

-

Софора японська

+

-

-

-

+

-

Тополя біла

+

-

+

-

+

-

Тополя чорна

+

-

-

-

-

-

Тюльпанове дерево

+

-

-

-

-

-

Шовковиця біла

+

-

-

-

+

-

Ясен звичайний

+

+

+

-

+

-

б) Листяні чагарники

Карагана дерев’яниста

-

-

-

-

+

-

Бирючина звичайна

+

-

-

-

+

-

Глід однокісточковий

+

-

-

-

+

-

Бузина чорна

+

-

-

-

-

-

Кизил звичайний

+

-

-

-

-

-

Бузок звичайний

+

-

-

-

-

-

Самшит вічнозелений

+

-

-

-

-

-

в) Хвойні дерева і чагарники

Ялина колюча

+

+

+

-

+

+

Ялина звичайна

+

+

+

-

+

+

Псевдотсуга тисолиста

+

-

-

-

+

-

Модрина європейська

+

+

-

-

+

-

Ялівець козацький

+

-

-

-

-

+

Ялиця біла

+

+

-

-

-

+

Сосна звичайна

+

+

+

-

+

-

Тис ягідний

+

+

+

-

+

-

Туя західна

+

+

+

-

+

+

Туя (біота) східна

+

-

+

-

+

-