Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завдання 1 менеджмент шевченко.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Висновки

На мою думку, Анрі Файоль був ключовою фігурою в історії менеджменту. Унікальний характер його робіт важко переоцінити. Файоль вперше піддав серйозному науковому аналізу не роботу інших, а свої власні обов'язки і зони відповідальності. Він розглянув свої адміністраторські обов'язки з неупередженістю настільки ж цінною, як і рідкісною.

Файоль розвинув думку Тейлора про те, що менеджмент і адміністрування повинні вивчатися з наукових позицій. Він показав, що вдосконалення управління не зводиться до підвищення продуктивності праці або до планування діяльності підпорядкованих організаційних одиниць, - воно має стати предметом більш пильної розгляду та практичного адміністративного освоєння людьми, які стоять на чолі організації.

Головний внесок Файоля в теорію управління стало те, що він розглянув управління як універсальний процес, що складається з п'яти функцій управління. Файоль не просто перерахував основні функції, він заклав основи особливого напряму в менеджменті - структурного функціонального підходу. Функціональним його потрібно вважати тому, що управлінські функції - несучий елемент всього каркаса управління, вихідна клітинка організаційної ієрархії. Структурним же підхід Файоля є тому, що функції визначають структуру організації, а не виступають певним доважком до неї.

А. Файоль започаткував процесуальний підхід до управління організацією, розглядаючи управління не як множину самостійних актів, а як серію повторюваних взаємопов'язаних дій, у межах яких послідовно і безперервно реалізуються вищеназвані функції. Головне завдання менеджменту, на думку Файоля, полягало саме у забезпеченні такої послідовності й безперервності

Розроблена Файолем концептуальна модель функцій виявилася настільки плідною, що дала життя багатьом сучасним шкіл і напрямків.

Список використаної літератури

1. Андренко І. Б. Менеджмент туризму : підручник / І. Б. Андренко, О. М. Кравець, І. М. Писаревський ; Харк. нац. ун-т. міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Х.: ХНУМГ, 2014. – 402 с. ( С. 24-27)

2. Валовий Д.В. Історія менеджменту: Учеб. посібник. - М.: ИНФРА-М, 1997.(с.182-186)

3. Герчикова И. Н. Менеджмент: Учебник. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1995. - 480 с.

4. Горлачук В.В. Управління земельними ресурсами : навч. посіб. / В.В. Горлачук, В.Г. В’юн, А.Я. Сохнич ; за заг. ред. В.Г. В’юна. – Миколаїв : МФ НаУКМА, 2002. – 316 с.

5. ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ А.Ф. Мельник О.Ю. Смоленський А.Ю.Васіна Л. Ю. Гордієнко 2003 р. (с. 45-46)

6. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://econom-chnu.at.ua/publ/management/tema_3_istorija_rozvitku_menedzhmentu/1-1-0-3

7. Менеджмент : Посібник / В. В. Стадник, М.А. Йохна. – Київ : Академвидав, 2003. (1.2. Зародження і розвиток менеджменту)

8.Менеджмент удержавнихорганізаціях:Навчальнийпосібник.Автор:ЦурулО.А. КНЕУ Год:2002 . – 142 с.

9. Психологія управління в організації : навчальний посібник / М. Д. Прищак, О. Й. Лесько. – Вінниця, 2013. – 141 с.

10. Семенова І.І. Історія менеджменту: Учеб. посібник для вузів. -.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. -222с.

11. Федоренко В.Г. Основи менеджменту: підручник– К.: Алерта, 2007. (1.6.1. Формування школи наукового менеджменту)

12. Шипунов В.Г., Кишкель Є.М. Основи управлінської діяльності. Підручник. - 2 е вид., Перераб. і доп. - М.: Вищ. шк., 2000. ( с. 6 )