Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая 20.02.2014.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
294.4 Кб
Скачать

3.2 Державна концепція розвитку металургійного комплексу України

Металургія і надалі буде визначальною для економіки галуззю. Тому стабілізація фінансового стану металургійних підприємств, забезпечення їх рентабельної роботи є головною метою розвитку металургійного комплексу. В перспективі стратегічним напрямом розвитку металургійного комплексу Україна буде збереження і посилення експортної спрямованості. Поряд з цим очікується закриття нерентабельних виробництв, а також виведення з експлуатації застарілих потужностей. Перспективи розвитку металургійного комплексу тісно пов'язані з підвищенням конкурентоспроможності продукції на основі зменшення енерго-і матеріалоємності продукції, скорочення трудових витрат, впровадження досягнень НТП.

Основний завданням є втриматися на традиційних ринках збуту металопродукції як в дальньому, так і в ближньому зарубіжжі, і забезпечити потреби внутрішнього ринку.

Основним напрямком досягнення поставленої мети є скорочення витрат на виробництво і зниження собівартості продукції шляхом:

- виведення з експлуатації застарілого обладнання і агрегатів, які не відповідають вимогам сучасного рівня технології виробництва;

- реконструкції та модернізації існуючих, будівництва та введення в дію нових агрегатів;

- впровадження менш енерго матеріаломістких сучасних технологій;

- використання вторинних ресурсів і відходів виробництва, зменшення забруднення навколишнього середовища;

- поліпшення структури виробництва сталі і засобів її розливки за рахунок підвищення в загальному обсязі виробництва частині конверторної і електропічний стали до 70%, а сталі, розлитої на машинах безперервної розливки - до 60%;

- підвищення якості та розширення асортименту продукції;

- підвищення рівня завантаження виробничих потужностей;

- реструктуризації підприємств та скорочення чисельності промислово-виробничого персоналу.

На період до 2013 року на підприємствах Донецької області в програмі соціально - економічного розвитку України передбачається:

АОА "Металургійний комбінат" Азовсталь "- реконструкція та модернізація всіх основних виробництв та енергетичного господарства з впровадженням природоохоронних заходів. Виведення з експлуатації 4 мартенівських печей;

АОА "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча" - будівництво двох машин безперервної розливки сталі, реконструкція газоочистки агломашин № 1-12;

АОА "Єнакіївський металургійний завод" - реконструкція аглодоменного і прокатного виробництва, будівництво машин безперервної розливки сталі, висновок з експлуатації блюмінга;

АОА "Донецький металургійний завод" - завершення реконструкції електросталеплавітельного цеху з будівництвом нової електропечі;

АОА "Макіївський металургійний комбінат" - завершення реструктуризації підприємства, закінчення будівництва обладнання-350. Будівництво Маніш безперервної розливки сталі, виведення з експлуатації блю-Мінг;

АОА "Харцизький трубний завод" - завершення реконструкції трубозварювального цеху № 2 з метою розширення асортименту труб, реконструкція цеху по покриттю труб.

На коксохімічних підприємствах повинні бути введені в експлуатацію після ремонту і модернізації 7 коксових батарей.

В вогнетривкої підгалузі буде змінена структура виробництва продукції в напрямі підвищення її складності і якості без нарощування обсягів виробництва.

Для розширення внутрішнього ринку продовжиться реалізація програми виробництва труб великого діаметра (клас Х70) на Харцизькому трубному заводі, якість яких відповідає світовому рівню. Ця програма забезпечить підвищення на 3-5% загальної рентабельності підприємств-учасників її реалізації.

Загальний успіх розвитку галузі до 2013 року залежить від залучення інвестицій, а також забезпечення паливно-енергетичними ресурсами та сировиною. Для забезпечення підприємств області енергоносіями та сировиною планується розширення міжрегіонального співробітництва і кооперації, зокрема, з Дніпропетровською областю.

Висновок

Металургійний комплекс в Україні – це системоутворююча, стратегічна галузь, яка дозволяє отримувати позитивне сальдо торговельного балансу країни та формувати валютні резерви Національного банку. Більш, ніж 40% валютних надходжень України формуються гірничо-металургійним комплексом. У випадку занепаду металургійної галузі, в економіці спостерігатиметься мультиплікативний негативний ефект, що буде проявлятися у порушенні макроекономічної стабільності та скороченні зайнятості у низці суміжних галузей.

Згідно з даними World Steel Association [2], Україна в світовому рейтингу в 2011 році займала 8 місце з виробництва сталі та заліза. Станом на липень 2012 року, ці показники змінились – 7 місце з виробництва заліза та 10 позиція з виробництва сталі. За оцінками експертів, ці показники до кінця 2012 року погіршаться.

Тільки модернізація, перехід на сучасні технології, концентрація капіталу та інтеграція виробництва дозволять українській металургії залишатися конкурентоспроможною на світовому ринку.

Література:

  1. А.Ю. Пікус Металургійна галузь України: Тенденціїї та перспективи // Актуальні проблеми економіки, 2011 №4. – с.92-102

  2. http: //www.worldsteel.org – World Steel Association

  3. Формування галузевих ринків України: перехідний період / За ред. д-ра економ. наук, проф. В.О. Точиліна. – К.: Фенікс, 2004. – 332 с.

  4. Голіков А.П., Дейнека О.Г., Казакова Н.А. Розміщення продуктивних сил і регіоналістика. Навчальний посібник. - Харків: ТОВ "Олант", 2005. - 320 с.

  5. Кредісов А., Бабенко В. Політика стимулювання експорту та її основні інструменти// Економіка України. - 2008. - № 10. - С. 15 – 21.

  6. Програма соціально - економічного розвитку України до 2010р.

  7. Чентуков Ю. Інтеграція України у Світовий простір на прікладі металургійної Галузі Донецького регіону// Економіст. - 2005. - № 6. - С. 60 - 63.

  8. Зовнішньоекономічна діяльність: організація і управління: навч. посібник/під ред. проф. Є.П. Пузанова. - М.: Економіст, 2005. - 495 с.

  9. Губарєв В.К. Географія України: Довідник школяра і студента. - Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО", 2005. - 480 с.

  10. Зовнішньоекономічна діяльність д.е.н. проф. Ю.В.Макогона. - 424 с.

43