Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсові Менеджмент організацій 5 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання та оформлення курсових робіт

з дисципліни «МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ»

для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101

«Менеджмент організацій і адміністрування»

денної та заочної форм навчання

Маріуполь – 2012

Методичні рекомендації щодо виконання та оформлення курсових робіт з дисципліни «Менеджмент організацій» для студентів спеціальності 7.050201, 8.050201 “Менеджмент організацій” усіх форм навчання / укл. Перепадя Ф.Л. За ред. Булатової О.В. – Маріуполь: МДУ, 2012. – 29 с.

Методичні рекомендації щодо виконання та оформлення курсових робіт з дисципліни «Менеджмент організацій» для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій» усіх форм навчання складено на підставі державного стандарту України № 3008-95 "Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура та правила оформлення"; відповідних методичних рекомендацій Донецького національного університету та Маріупольського державного університету.

Методичні рекомендації містять вказівки щодо вибору теми курсової роботи, її підготовки, оформлення і процедури захисту.

Затверджено на засіданні

кафедри менеджменту

протокол № 7

від 16 лютого 2012 р.

© Перепадя Ф.Л.

© Маріуполь, МДУ

ЗМІСТ

ВСТУП

4

РОЗДІЛ 1 ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

5

1.1 Мета та зміст процесу підготовки курсової роботи

5

1.2 Основні етапи підготовки курсової роботи

6

РОЗДІЛ 2 ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО КУРСОВИХ РОБІТ

9

2.1 Титульний лист

9

    1. Зміст

10

    1. Вступ

10

    1. Основна частина

12

    1. Висновок

13

    1. Список використаних джерел

13

    1. Додатки

14

РОЗДІЛ 3 ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

15

3.1 Загальні вимоги

15

3.2 Нумерація

16

3.3 Ілюстрації

18

3.4 Таблиці

19

3.5 Формули

20

3.6 Загальні правила посилання

21

3.7 Додатки

22

РОЗДІЛ 4 ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

23

ДОДАТКИ

26

ВСТУП

Курсова робота є науковою працею, що завершує профільну та наукову підготовку студентів та підтверджує придбанні студентами теоретичні знання, практичні навички та вміння у відповідності з профілем підготовки.

Виконання курсової роботи є формою самостійної роботи студента під керівництвом наукового керівника. Робота має комплексний характер – це підсумок вивчення фундаментальних, професійно орієнтовних дисциплін, які визначено навчальним планом, а також програмою практичної підготовки студентів спеціальності “Менеджмент організацій ” у Маріупольському державному гуманітарному університеті.

Курсова робота сприяє розвитку ініціативи і самостійності, передбачає систематизацію, закріплення та розширення теоретичних знань студента, оволодіння навичками самостійної, теоретичної, експериментальної роботи, роботи з комп'ютерною технікою, користування джерелами тощо.

Розділ 1 основні положення

1.1. Мета та зміст процесу підготовки курсової роботи

Метою курсової роботи є дослідження актуальних проблем теорії та практики управління підприємством, організації, корпоративних структур, галузі, національної системи управління та світового менеджменту в цілому.

Для досягнення визначеної мети необхідно вирішити наступні задачі:

  • визначити напрями розвитку управління на підприємствах, організаціях, установах, що здійснюють діяльність, корпоративних структур, транснаціональних корпорацій на підставі глибокого економічного аналізу результатів їх діяльності, кон'юнктури світових ринків, тенденцій світового господарства;

  • розробити комплекс дій щодо підвищення ефективності управління діяльності підприємств, організацій, установ, корпоративних структур, транснаціональних корпорацій, покращення міжнародної конкурентоспроможності держави.

У процесі виконання курсової роботи студент зобов'язаний проявити вміння та навички застосування теоретичних положень навчальних дисциплін; вміти застосовувати сучасні методи аналізу та оцінки управлінської діяльності.

Наукова спрямованість полягає у використанні загальнонаукових методів і підходів, а також пропозицій практичного вирішення проблемної ситуації, що виникає в діяльності реального суб’єкта управління.

Практична спрямованість курсової роботи орієнтує студента на виділення практичної проблеми з управлінської діяльності, у вирішенні якої виявляє зацікавленість конкретний реальний господарський суб'єкт. Практична складова робить проведене дослідження необхідним і дозволяє оцінити економічну ефективність його результатів.

Вимоги до курсової роботи:

  • Актуальність, новизна тематики, відповідність сучасному стану і перспективам розвитку науки, практичним завданням і загальним цілям дипломної роботи.

  • Вивчення й критичний аналіз монографічної та періодичної літератури згідно з темою роботи.

  • Вивчення та характеристика історії та сучасного стану проблематики дослідження.

  • Характеристика предмета, цілей і методів дослідження.

  • Узагальнення результатів, обґрунтованість висновків і практичних рекомендацій

Таким чином, курсова робота повинна бути:

  • реальною – відображати рішення сучасних проблем, зв'язаних з функціонуванням світового управління в цілому і його підсистем, мати науково-теоретичне і практичне значення;

  • актуальною – повинна бути присвячена дослідженням і розробкам, що відносяться до сучасних проблем розвитку управлінських відносин, що має особливу важливість для національної системи управління;

  • інформативною – повною мірою відображати дослідження, проведене на високому теоретичному і практичному рівні на основі фундаментальній загальнонауковій та конкретно-науковій методології.

1.2. Основні етапи підготовки курсової роботи

Процес підготовки і захисту курсової роботи складається з декількох взаємозалежних етапів.

Вибір теми – важливий момент у написанні курсової роботи. Назва курсової роботи повинна бути, по можливості, короткою, відповідати обраній спеціальності. Вибір теми повинен бути обумовленим з урахуванням індивідуальних здібностей студента, логічним продовженням попередніх наукових досліджень. Тему курсової роботи студент обирає самостійно з урахуванням індивідуальних схильностей та творчих спроможностей. Теми курсових робіт визначаються вищим навчальним закладом. Студент має право запропонувати власну тему дослідження, якої не має у переліку тем, що запропоновані провідною кафедрою.

Тема курсової роботи узгоджується з науковим керівником, розглядається та затверджується на засіданні відповідної кафедри. Самостійна зміна теми курсової роботи не дозволяється. Науковий керівник допомагає зі складанням плану дослідження, дає завдання, складає графік її виконання. Назва курсової роботи повинна бути, по можливості, короткою, відповідати спеціальності 7.050201, 8.050201 «Менеджмент організацій» і суті вирішеної науково-практичної задачею, вказувати на мету дослідження і його завершеність.

У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Необхідно уникати назв, що починаються зі слів "Дослідження питання...", "Дослідження деяких шляхів...", "Деякі питання...", "Матеріали до вивчення...", "До питання..." і т.д., у яких не відбита в достатній мері суть проблеми.

Базовою кафедрою, що забезпечує підготовку фахівців за спеціальністю «Менеджмент організацій» призначається науковий керівник кожному студенту. Обов'язки наукового керівника полягають у наступному:

  • допомогти в роз'ясненні практичних аспектів і питань досліджень, проведених у роботи;

  • направляти студентів, де це можливо, до відповідного джерелам інформації;

  • рекомендувати методологію, що відповідає дослідженню;

  • допомагати в структуруванні й організації роботи;

  • читати і рецензувати окремі матеріали роботи;

  • допомагати студентам у плануванні здійснення проекту.

У задачі наукового керівника не входить організація підготовки роботи, планування часу студента або його стимулювання і створення позитивної мотивації. Ці задачі покладаються винятково на студента. Крім того, науковий керівник не обов'язково повинний бути експертом по обраній проблемі. Науковий керівник повинний забезпечувати коректне застосування студентом наукової методології до рішення проблеми.

По закінченні аналізу літературних джерел, що відносяться до об'єкта дослідження студент, надає науковому керівнику попередній звіт про хід дослідження, що включає в себе основні характеристики роботи, календарний план дослідження. Форму проведення наукових консультацій, їх періодичність, механізм звітності студент визначає з науковим керівником безпосередньо.

Попереднє обстеження реального економічного об'єкта й аналіз досвіду дозволу проблемної ситуації, що здійснено на попередньому етапі, дозволяють чітко сформулювати мету дослідження і визначити його завдання. Цей етап є найбільш критичним для вибору методів дослідження. Подальші дослідження надають можливість перейти до розробки теоретичних і прикладних результатів. На цьому етапі продовжується збір і аналіз емпіричних даних про конкретний практичний об'єкт дослідження.

На етапі аналізу результатів дослідження здійснюється впровадження результатів, або оцінка можливості такого впровадження, аналіз ефективності і розробка практичних рекомендацій.

Наступною фазою проекту є підготовка письмового звіту дослідження, тобто власне курсової роботи.

Структура курсової роботи визначається студентом разом із науковим керівником і, як правило, повинна містити наступне:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • перелік умовних позначок;

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновок;

  • список використаних джерел;

  • додатки (за необхідністю).

До курсової роботи додаються: відзив наукового керівника; відзив зовнішнього рецензента.

Основна частина дослідження визначається, як правило, три розділи: перший розділ – теоретичний (методологічний, концептуальний); другий – прикладний (інструментальний, модельний, аналітико-прикладний); третій – практичний (реалізаційний). Приведена структура не є типовою, але відбиває напрямки логічної взаємозалежності результатів дослідження.

По закінченні цього організаційного етапу виконання курсової роботи студент повинен обговорити з науковим керівником уточнені основні характеристики роботи (мету, завдання, об'єкт, предмет), формулювання результатів роботи.

Наступна фаза – захист курсової роботи, що складається з підготовки чистового варіанта, резензування у наукового керівника, одержання допуску до захисту і безпосередньо захисту курсової роботи.