Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая 20.02.2014.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
294.4 Кб
Скачать

3.1 Основні напрямки вирішення проблем експортної діяльності металургійних підприємств України

Посилення конкуренції на світових ринках вимагає своєчасного реагування на технічні, економічні та інформаційні зміни, які відбуваються в Світ, прийняття відповідних заходів на рівні, як окремих підприємств, так і держави в цілому, забезпечуючи тим самим підтримання своїх конкурентних переваг.

Для успішної діяльності українські металургійні підприємства повинні враховувати світові тенденції розвитку металургії, серед яких необхідно виділити :

- загострення конкуренції на світовому ринку в умовах стійкого спаду темпів приросту споживання металу;

- підвищення вимог до якості металопродукції;

- пріоритетний розвиток сталеварна технологій з метою створення гнучких високоефективних технологічних комплексів і модулів.

Основними пробілами металургії України є: високий ступінь зношеності обладнання, його моральне старіння, низька якість сировини, нестабільність його поставок, низький обсяг споживання на внутрішньому ринку, малоефективна робота української фінансової системи, розвиток традиційних коопераційних зв'язків, як в Україні, так і з підприємствами Росії, проблема з енергоресурсами.

Для українських металургійних підприємств актуальною є ще одна проблема - металургійна промисловість Китаю, яка займає лідируючі позиції на традиційних українських ринках збуту. Збільшуючи виробничі потужності та знижуючи ціну на продукцію, китайські металургійні компанії здатні за кілька років витіснити українських виробників з азіатського ринку.

Щоб утримати Україну своє місце в сімці найбільших виробників сталі, металургійним підприємствам необхідно терміново вживати заходів по зниженню ціни на свою продукцію. Для цього необхідно провести комплексний аналіз складових собівартості та пошук шляхів їх зниження; здійснити інноваційні перетворення в технології, виробництві; постійне поліпшення якості та збільшення асортименту продукції, що випускається, може бути досягнуто шляхом аналізу світових ринків металопродукції з метою виявлення товарів, які користуються найбільшим попитом, виявити їх сильні сторони перед вітчизняною продукцією, визначити переваги українського товару, а також визначити необхідні заходи для досягнення максимальної якості продукції при незмінній ціні.

Пропонуються такі напрямки розвитку експортної діяльності металургійних підприємств :

1. Організація заходів щодо освоєння нових та розширенню існуючих ринків збуту, залучення нових споживачів металопродукції. Це можливо при умови підвищення конкурентоспроможності продукції шляхом поліпшення її якості, проведення робіт по її сертифікації відповідно до світових стандартів, активізації маркетингової діяльності, створення спільних зовнішньоторговельних фірм, діяльність яких буде сприяти розширенню кола потенційних споживачів експортованої підприємствами продукції, що призведе до збільшенню обсягів експорту металургійними підприємствами.

2. Удосконалення системи організації управління експортною діяльністю на підприємствах. У сучасних умовах вимагають розвитку такі елементи системи - маркетингова стратегія збуту, підсистема транспортування продукції, економічне обгрунтування управлінських рішень у сфері експортної діяльності підприємств.

Реалізація цих заходів призведе до підвищення ефективності експортної діяльності металургійних підприємств.

Сьогодні у світовій торгівлі виділяється декілька загальних тенденцій: транснаціоналізація, глобалізація та інтернаціоналізація економік країн світу. Україна також поступово приєднується до світового процесу глобалізації, проте для того щоб нашій країні зайняти гідне місце серед розвинених країн світу, їй необхідно дотримуватися стабільність і відкритість економіки, низький рівень державного протекціонізму та корупції, зниження ступеня державного втручання в економічні процеси, підвищення ролі освіти в суспільного життя.

Доцільним є побудова вертикально інтегрованих міжгалузевих комплексів, конкурентне ядро яких займає певну для них технологічну нішу і інтегрується зі своїми постачальниками і партнерами. В умовах вітчизняної економіки було б економічно ефективно залучення в інтегровані структури вітчизняних і іноземних фірм з використанням державного і приватного капіталу з орієнтацією на виробництво високотехнологічної продукції. Саме тому слід орієнтуватися на таку модель, де в полі зору перебуває не тільки сфера обігу (зовнішня торгівля), але і співробітництво по всіх ланках виробничо - технічного процесу, з винесенням частини з них за національні рамки. Вигоди від інтеграції залежать від ступеня стабільності ринкових умов на основній стадії попиту, від того, куди прямує продукція - на склад або безпосередньо замовнику, а також від здатності підприємства отримувати безпосередню інформацію по ринку. Завдяки інтегруванню підприємство може заощадити витрати на збут, ціноутворення, переговори та укладання угод на ринку. Хоча в межах підприємства також полягають певні угоди, проте витрати на них менше, ніж у випадку торгових операцій з зовнішніми партнерами. Зникає потреба у відділах маркетингу та постачання.

На даний час необхідно від централізованої структури управління збутом на металургійному підприємстві переходити до виробництва товарної продукції по замовленням, його інтеграції з кінцевим споживачем. Сутність цього процесу полягає у зміні самого виробництва, коли на перший план висувається не випуск промислової продукції, а кінцевий результат, тобто адресний споживання на ринку.

Ключовим фактором успіху у зовнішньоекономічній діяльності підприємств є використання обгрунтованої інформації. Її формування найбільш доцільно у вигляді системи моніторингу ринку, організаційні та методичні основи якої забезпечують ефективне об'єднання з використанням комп'ютерних різноманітних даних для отримання, оцінки і розповсюдження актуальної інформації, обумовленої цілями і стратегією підприємства.

На металургійних підприємствах необхідно значно підняти рівень аналітичної роботи всіх сфер діяльності, зокрема експортної, створити сучасну систему обліку, нормативну базу різних показників і мати відповідне не тільки інформаційне, а й методичне, технічне та кадрове забезпечення. Вирішення цих проблем дозволить підвищити рівень обгрунтування управлінських рішень і покращити управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства.

Таким чином, на розвиток металургії України в найближче майбутнє будуть впливати чотири основних фактори: по-перше, це - світове перевиробництво сталі і металопрокату; по-друге, курс України на євроінтеграцію і вступ в Світову організацію торгівлі, по-третє, високий рівень експортної орієнтації галузі; по-четверте, світові ціни на сировину. Тільки, підвищуючи ефективність зовнішньоекономічної діяльності металургійні підприємства зможуть вижити в конкурентній боротьбі.