Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ Проблем ЦП та ЦПП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
245.9 Кб
Скачать

Тема 4. Окремі проблемні питання виконання, зміни та припинення зобов’язань

Одностороння відмова як спосіб припинення зобов’язання, її відмінності від способів припинення зобов’язання, реалізація права на односторонню відмову.

Збитки та неустойка як основні форми цивільно-правової відповідальності. Види неустойки за ЦК України та ГК України. Підстави звільнення від відповідальності.

Грошове зобов’язання: поняття, відповідальність за порушення. Проблеми застосування положень про проценти за користування чужими коштами (ст.536 ЦК України) та процентів за грошовим зобов’язанням (ст.635 ЦК України).

Тема 5. Проблемні питання з окремих видів договірних зобов’язань за цк України

Види та типи договірних зобов’язань за ЦК України. Класифікація договірних зобов’язань в доктрині.

Проблемні питання зобов’язань з відчуження майна. Проблемні питання зобов’язань з користування майном. Проблемні питання зобов’язань з виконання роботи та передання її результатів. Проблемні питання зобов’язань з надання послуг. Проблемні питання зобов’язань з фінансовими активами.

Модуль 2 Змістовний модуль 1. Проблемні питання цивільного процесу

Тема 1. Загальнотеоретичні проблеми цивільного процесуального права

Новели цивільного процесуального законодавства щодо видів і розміру судових витрат. Підстави і порядок відстрочення, розстрочення і звільнення від сплати судових витрат. Порядок повернення судового збору. Проблемні питання відшкодування витрат на правову допомогу.

Новели національного законодавства щодо забезпечення позову. Заходи щодо охорони і захисту інтересів особи, права якої обмежуються при забезпеченні позову. Заходи, якими не допускається забезпечення позову.

Новели національного законодавства щодо доказування в цивільному судочинстві. Розподіл обов’язків щодо доказування і порядок реалізації права на подання доказів. Доказові презумпції і фікції.

Новели цивільного процесуального законодавства щодо кола учасників цивільних процесуальних правовідносин. Проблемні питання процесуального статусу сторін і представника в цивільному процесі. Порядок залучення і вступу до цивільного процесу третіх осіб. Проблемні питання процесуального статусу особи, яка надає правову допомогу.

Тема 2. Проблеми підсудності цивільних справ і цивільної юрисдикції

Проблемні питання розмежування цивільної і господарської юрисдикції. Проблемні питання розмежування цивільної і адміністративної юрисдикції. Визначення юрисдикції справ щодо розгляду скарг на дії (бездіяльність) державної виконавчої служби, нотаріусів.

Новели цивільного процесуального законодавства у сфері визначення підсудності. Право сторони і сторін на визначення підсудності справи і межі його реалізації. Правові наслідки порушення правил підсудності цивільних справ.

Тема 3. Проблеми ефективності процедур цивільного судочинства

Новели цивільного процесуального законодавства щодо проваджень і стадій цивільного процесу.

Допустимість аналогії закону і аналогії права в цивільному процесі.

Заходи цивільного процесуального права, спрямовані на недопустимість зловживання цивільними процесуальними правами.

Проблемні питання розгляду справ в позовному провадженні.

Наказне провадження: історія становлення і проблемні питання здійснення.

Умови здійснення заочного розгляду справи і проблемні питання ухвалення і перегляду заочних рішень.